Νέα έρευνα για πτώση μαθητή Γυμνασίου από τον 1ο όροφο σχολείου

319

Ανησυχία προκαλεί δεύτερο περιστατικό τραυματισμού σε σχολείο την ώρα που για το ζήτημα αντίθετες είναι οι τοποθετήσεις των οργανωμένων γονιών και του Υπουργείου Υγείας. Παράλληλα και για το ζήτημα αυτό ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, έχει διατάξει νέα διοικητική έρευνα, ενώ εκκρεμεί η έρευνα του Υπουργείου του που αφορά τον αδόκητο χαμό του 10χρονου Σταύρου.

Συγκεκριμένα όπως κατήγγειλε μέσω του λογαριασμού που διαθέτει στο Facebook η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Λευκωσίας, μαθητής έπεσε από τον πρώτο όροφο Γυμνασίου της Λευκωσίας και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Σύμφωνα με την καταγγελία, οι επί καθήκοντι ιατροί διέγνωσαν ότι είναι καλά και του έδωσαν εξιτήριο. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, ο μαθητής παραπέμφθηκε από ιδιώτη ιατρό και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Από την πλευρά του ο διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Κυπριανός Λούης, ερωτηθείς ανέφερε πως προχθές το μεσημέρι ενημερώθηκε για ένα περιστατικό σε Γυμνάσιο της Λευκωσίας όπου ένας μαθητής πήδηξε από τον μεσότοιχο του πρώτου ορόφου του σχολείου του. Η διεύθυνση εφάρμοσε το πρωτόκολλο μεταφέροντας τον μαθητή μέσω ασθενοφόρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Εκεί οι επί καθήκοντι γιατροί γνωμάτευσαν αυτό που γνωμάτευσαν και έστειλαν το παιδί στο σπίτι. Η μητέρα δεν θεώρησε ικανοποιητική την περίθαλψη που έτυχε το παιδί και μετέβη σε ιδιώτη γιατρό, ο οποίος τον ξανά παρέπεμψε στο νοσοκομείο, όπου οι επί καθήκοντι γιατροί συνέχισαν την περαιτέρω διερεύνηση και προέβησαν σε ακτινογραφίες και σε MRI και αυτά τα δύο γεγονότα έδειξαν ότι έχει μώλωπες στο σώμα και διάσειση και θεωρήθηκε χρήσιμο να κρατηθεί το παιδί για προληπτικούς λόγους, επί 24ώρου βάσεως και παραπέμφθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Όπως εξήγησε ο κ. Λούης, ζήτησε έκθεση γεγονότων από τη διευθύντρια, ενώ έστειλε και επιθεωρητή για να μελετήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το συμβάν.

Επίσης διατάχθηκε και διοικητική έρευνα από ανεξάρτητο λειτουργό.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, όπως ανέφερε μιλώντας στον «Άστρα», ευτυχώς φαίνεται ότι δεν είναι τόσο σοβαρή η κατάσταση της υγείας του παιδιού.

«Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά. Περιμένουμε να γίνει η έρευνα που διέταξε το Υπουργείο Παιδείας. Απλά από αυτή την έρευνα θέλουμε να μας απαντήσουν μερικά ερωτήματα, δηλαδή πώς βρέθηκε ο μαθητής πάνω στο περιτοίχισμα του πρώτου ορόφου και έπεσε κάτω, πού ήταν οι καθηγητές που ήταν υπεύθυνοι για την επιτήρηση και δεν τον αντιλήφθηκαν».

 

Για προληπτικούς λόγους κρατήθηκε στο νοσοκομείο

Από την πλευρά του το Υπουργείο Υγείας απορρίπτει τα όσα αναφέρει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Λευκωσίας χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς ως ανυπόστατους.

Συγκεκριμένα ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρει: «Σε συνέχεια ανάρτησης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Λευκωσίας, σχετικά με το χειρισμό περιστατικού τραυματισμού μαθητή σε σχολείο της Λευκωσίας από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί, αρχικά, να ενημερώσει ότι ο μαθητής είναι καλά στην υγεία του και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ για καθαρά προληπτικούς λόγους», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι σε σχέση με τους ισχυρισμούς ότι το περιστατικό δεν έτυχε της δέουσας αντιμετώπισης, «και για αποκατάσταση της αλήθειας, επιβεβαιώνεται ότι ο μαθητής προσήλθε στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας παραπονούμενος για πόνο στις φτέρνες λόγω της πτώσης του από τον 1ο όροφο του σχολείου του».

«Στον μαθητή διεξήχθησαν όλες οι ενδεδειγμένες εξετάσεις από τους επί καθήκοντι ιατρούς (ακτινογραφία φτερνών, σπονδυλικής στήλης) και αφού δεν διαπιστώθηκε οτιδήποτε που έχρηζε περαιτέρω ιατρικής παρακολούθησης, απολύθηκε. Στη συνέχεια, ο νεαρός μεταφέρθηκε εκ νέου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας μετά από σύσταση ιδιώτη ιατρού, για ενδεχόμενη διερεύνηση άλλων πιθανών τραυματισμών (π.χ. χτύπημα στο κεφάλι κ.τ.λ.), παρά το γεγονός ότι ο μαθητής επέμενε στο αρχικό του παράπονο για πόνο στις φτέρνες. Ο επί καθήκοντι ιατρός στο ΤΑΕΠ προχώρησε σε νέες ακτινογραφίες και αξονικό κρανίου, αυχένα και θώρακα, ενώ παράλληλα ο ασθενής εξετάστηκε και από νευροχειρουργό και ορθοπεδικό και παρά το γεγονός ότι δεν εντοπίστηκε οποιοδήποτε πρόβλημα στην υγεία του, μεταφέρθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο για παρακολούθηση», συμπληρώνει.

Όχι στον πανικό, λέει το Υπ. Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας απευθύνει έκκληση προς όλους τους γονείς να μην πανικοβάλλονται στις περιπτώσεις όπου συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά και με ψυχραιμία να ακολουθούν τις οδηγίες των θεράποντων ιατρών.

«Παράλληλα, παράκληση όπως προτού οποιοσδήποτε προβεί σε δημόσιες τοποθετήσεις διασταυρώνει τα στοιχεία με τις αρμόδιες Αρχές προς αποφυγή πρόκλησης αναστάτωσης στο ευρύτερο κοινό», σημειώνει.

Λειτουργούς Πρώτων Βοηθειών θέλουν οι γονείς στα σχολεία

Την ανάγκη στελέχωσης των σχολείων με λειτουργούς Πρώτων Βοηθειών τόνισε χθες ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Μορφάκης Σολομωνίδης. Όπως είπε ο κ. Σολομωνίδης, ένας λειτουργός μπορεί να καλύπτει την ίδια ώρα 2 σχολεία, αφού συνήθως τα δημόσια νηπιαγωγεία γειτνιάζουν με τα δημοτικά.

Ήδη η Συνομοσπονδία έχει ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας για να συζητήσουν την επαναξιολόγηση των οδηγιών σε σχέση με τις ενέργειες που ακολουθούνται σε σχέση με τα ατυχήματα που συμβαίνουν στις σχολικές μονάδες· την πρόσληψη νοσηλευτών σε όλες τις σχολικές μονάδες· τη στενή παρακολούθηση της έρευνας και καταλογισμό ευθυνών εκεί και όπου χρειάζεται. Ανησυχία για την ασφάλεια των παιδιών τους δηλώνουν και οι γονείς που έχουν παιδιά στα νηπιαγωγεία. Εκ μέρους του Συνδέσμου Γονέων Νηπιαγωγείων, ο Κώστας Γιάγκου τόνισε ότι ο εκπαιδευτικός ακόμα κι αν γνωρίζει Πρώτες Βοήθειες, δεν είναι γιατρός για να μπορεί να κάνει διάγνωση, να αξιολογήσει και να αποφασίσει αν θα καλέσει ασθενοφόρο ή τους γονείς για μεταφορά του παιδιού σε ιατρικό κέντρο. Σημείωσε ότι είναι χρήσιμη η γνώση Πρώτων Βοηθειών, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Οι γονείς, πρόσθεσε ο κ. Γιάγκου, εισηγήθηκαν την τοποθέτηση και διορισμό λειτουργών Πρώτων Βοηθειών στα σχολεία αλλά αυτό δεν έγινε αποδεκτό, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Τώρα, πρόσθεσε, θα επαναφέρουν το θέμα. Σε ό,τι αφορά τις υποδομές στα σχολεία ο κ. Γιάγκου είπε ότι δεν είναι πλήρως ικανοποιημένοι από την κατάσταση που υπάρχει σε αριθμό σχολείων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων της Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, ανέφερε ότι η κατάσταση στα γυμνάσια είναι πολύ καλύτερη καθώς όπως είπε υπάρχει σε κάθε σχολείο αίθουσα ειδικά εξοπλισμένη ως ιατρείο. Επίσης υπάρχουν και οι γυμναστές που έχουν καλύτερες γνώσεις Πρώτων Βοηθειών, όπως και οι μαθητές Β’ Λυκείου που εκπαιδεύονται στις Πρώτες Βοήθειες και παίρνουν δίπλωμα. Ο κ. Νικηφόρου τόνισε ωστόσο ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι πώς θα διαχειριστούν ένα σοβαρό τραυματισμό.

 

Ελένη Κωνσταντίνου

 

 

 

Δίωρη στάση εργασίας σήμερα στα δημόσια νοσηλευτήρια

 

Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα στις 10 το πρωί οι γιατροί του δημοσίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν τοπικές συνελεύσεις της ΠΑΣΥΚΙ για συζήτηση περαιτέρω μέτρων που αφορούν την ασφάλεια των ασθενών, αλλά και την επιτακτική ανάγκη για στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Την ίδια μέρα και κατά την ώρα της στάσης εργασίας, η ΠΑΣΥΚΙ και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) θα πραγματοποιήσουν κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη. Εξάλλου χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση η οποία ήταν προγραμματισμένη πριν το θάνατο του δεκάχρονου μαθητή Σταύρου Γιωργαλλή, μεταξύ του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου και της ηγεσίας της ΠΑΣΥΚΙ. Στην ατζέντα βρέθηκε και το θέμα της πρωτοβάθμιας παροχής υγείας.

Ωστόσο και οι δύο πλευρές αποφάσισαν να μην προβούν σε δηλώσεις σε μια προσπάθεια να μη δυναμιτιστεί περαιτέρω το κλίμα αφού χθες τελέστηκε και η κηδεία του 10χρονου.

Πάντως η ΠΑΣΥΚΙ σε προχθεσινή πολυσέλιδη επιστολή της σημείωνε μεταξύ άλλων ότι μετά τα τραγικά γεγονότα του θανάτου του δεκάχρονου αγοριού, η ανάγκη για την κατά γράμμα τήρηση των κανόνων ασφαλούς ιατρικής πρακτικής, σωστής στελέχωσης, οργάνωσης και εφαρμογής πρωτοκόλλων στα δημόσια νοσηλευτήρια έγινε πιο επιτακτική από ποτέ.

Παράλληλα έκανε λόγο για «πρωτοφανή διαπόμπευση ιατρικών λειτουργών στην προσπάθεια των αρμοδίων του Υπουργείου Υγείας να αποσείσουν τις ευθύνες τους για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά νοσηλευτήρια».

Έντονος από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος απαντώντας στην ΠΑΣΥΚΙ τόνισε μεταξύ άλλων πως η προσπάθεια διασύνδεσης του θανάτου του 10χρονου με τις συνθήκες που επικρατούν στα δημόσια νοσηλευτήρια ήταν ατυχέστατη.

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωσή του ο κλάδος ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ σημειώνει πως ο σεβασμός του τεκμηρίου της αθωότητας αναντίλεκτα περιλαμβάνεται στην αρχή της δίκαιης δίκης και αποτελεί εγγύηση της σωστής απονομής της δικαιοσύνης. «Αναμφίβολα η σοβαρότητα του περιστατικού επιβάλλει την πλήρη διερεύνησή του, μέσα από τις νενομισμένες διαδικασίες και εάν και όπου υπάρχουν ευθύνες να καταλογισθούν».

Σήμερα η έρευνα στα χέρια του Υπ. Παιδείας

Σήμερα θα βρεθεί στα χέρια του Υπουργού Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη, το πόρισμα της έρευνας σε ό,τι αφορά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο σχολείο, τον τραυματισμό του 10χρονου Σταύρου και δυστυχώς το θάνατό του.

Όπως δήλωσε ο κ. Χαμπιαούρης μιλώντας στο κρατικό κανάλι η έρευνα είναι έτοιμη, ωστόσο ο ίδιος ζήτησε να του δοθεί σήμερα αφού χθες επρόκειτο να τελεστεί η κηδεία του άτυχου παιδιού. Εάν προκύπτουν ευθύνες όπως είπε «θα προχωρήσουμε βάσει νομοθεσίας». Ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι ο ερευνών λειτουργός θα καταγράψει μεταξύ άλλων το πώς ήταν οργανωμένο το μάθημα της Γυμναστικής, πού ήταν ο εκπαιδευτικός την ώρα που έγινε το ατύχημα και άλλα.

Ήδη το Υπουργείο Παιδείας μελετά βελτιωτικές κινήσεις στη διαδικασία τραυματισμού μαθητών όπου θα καλείται πλέον άμεσα ασθενοφόρο και ας αποδειχτεί αργότερα ότι αυτό ήταν αχρείαστο. Μάλιστα προγραμματίζει σύντομα να συναντηθεί για το θέμα αυτό με τους οργανωμένους γονείς, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τις σχολικές εφορείες και τα υπόλοιπα αρμόδια Τμήματα.

Ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε ακόμη ότι ως πρώτο βήμα στα νέα σχολικά κτίρια θα υπάρχουν νέες προδιαγραφές για τα γήπεδα με πλαστικό δάπεδο. Επίσης θα προχωρήσει η εκτίμηση κόστους για αλλαγές στα υφιστάμενα ξεκαθαρίζοντας ότι το κόστος δεν θα είναι κριτήριο για αποκατάστασή τους. Σήμερα υπάρχουν γύρω στα 250 γήπεδα σε σχολεία, ενώ ήδη κάποια από αυτά διαθέτουν πλαστικό δάπεδο.

Ελένη Κωνσταντίνου  

Κηδεύτηκε ο 10χρονος – Στο δικαστήριο οι δύο γιατροί 

Ενώπιον της δικαιοσύνης θα παραπεμφθούν πιθανότατα οι δύο γιατροί που κρατούνται για την υπόθεση του θανάτου του 10χρονου μαθητή από το Αλεθρικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη λήξη του διατάγματος πενθήμερης προσωποκράτησης των γιατρών Κυριάκου Κυριακίδη και Ηρακλή Παντελιδάκη, αύριο Πέμπτη η υπόθεση θα καταχωριστεί στο δικαστήριο αφού φαίνεται ότι ολοκληρώνεται η διερεύνηση και η λήψη καταθέσεων εντός των πέντε ημερών προφυλάκισης, οπότε δεν θα καταστεί αναγκαία η ανανέωση της κράτησης. Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 50 καταθέσεις.

Το μόνο που απομένει και θα διευκρινιστεί σήμερα, όπως πληροφορούμαστε, είναι εάν η υπόθεση θα εκδικαστεί από το Κακουργιοδικείο ή από το Επαρχιακό Δικαστήριο, αφού οι δύο κατηγορίες της πρόκλησης θανάτου λόγω αμελούς, απερίσκεπτης πράξης ή επικίνδυνης πράξης και απερίσκεπτων ή αμελών πράξεων εμπίπτουν και στις δύο βαθμίδες. Αφού καταχωριστεί η υπόθεση, κατά πάσα πιθανότητα οι δύο γιατροί θα αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Στο μεταξύ χθες γράφτηκε ο τραγικός επίλογος αυτής της φοβερής ιστορίας με την κηδεία του 10χρονου Σταύρου Γιωργαλλή. Η κηδεία τελέστηκε από τον Ιερό Ναό Αγίου Επιφανίου στο Αλεθρικό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας με κατάθεση στεφανιού.

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στην εκκλησία για να αποχαιρετήσει τον μικρό Σταύρο μεταξύ των οποίων οι συμμαθητές και οι δάσκαλοι από το δημοτικό σχολείο στο οποίο συνέβη το φοβερό συμβάν την περασμένη Παρασκευή. Παρέστησαν επίσης άλλοι επίσημοι, ενώ με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι σημαίες στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στα Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας, στις Υπηρεσίες και τα σχολικά κτίρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης κυμάτιζαν μεσίστιες.

Τάσος Περδίος

Κύπρος: Η μόνη χώρα χωρίς Μονάδα Επειγόντων Περιστατικών για παιδιά

Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που δεν έχει Μονάδα για επείγοντα περιστατικά για τα παιδιά ανέφερε ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

Μιλώντας χθες στον ΑΣΤΡΑ είπε ότι πρέπει να υπάρχει ειδική εκπαίδευση των γιατρών για μικρά παιδιά γιατί, όπως είπε, το παιδί δεν είναι η μικρογραφία ενός ενηλίκου.

Για την ακτινογραφία του 10χρονου Σταύρου Γιωργαλλή που απεβίωσε την περασμένη Παρασκευή μετά από ατύχημα που είχε ενώ έπαιζε στην αυλή του σχολείου του, ανέφερε ότι ο ίδιος είδε τη συγκεκριμένη ακτινογραφία σημειώνοντας ότι είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβει κάποιος ότι υπήρχε κάταγμα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα ήταν πιο σωστό και σοφό να υπήρχε μια πιο εκτεταμένη παρακολούθηση του παιδιού και όχι να πάρει εξιτήριο. Μετά που επέστρεψε στο νοσοκομείο, είπε ο κ. Ζαχαρίου, οι νέες εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο μικρός έδειξαν αύξηση της ενδοκρανιακής πίεσης και θα έπρεπε όλοι να σκεφθούν διαφορετικά.

Πρόσθεσε ότι με βάση το πρωτόκολλο θα μπορούσε να γίνει καταστολή του παιδιού, να του δοθούν φάρμακα και οροί που μειώνουν την πίεση στον εγκέφαλο και με αυτό τον τρόπο θα κέρδιζαν χρόνο για να γίνει η αξονική τομογραφία ή και η μεταφορά του σε άλλο νοσοκομείο.