Νέα κύματα προσφύγων…

Της Έλπις Γεωργίου

Θα ξεκινήσω με το χιλιοειπωμένο ότι η φύση εκδικείται! Και βεβαίως ο τελικός αποδέκτης των όποιων επιπτώσεων είναι όλο το οικοσύστημα και οι άνθρωποι. Και τα λέω αυτά επειδή πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι πρόσφυγες δεν έχουμε μόνο όταν ξεσπούν πόλεμοι. Πρόσφυγες προκύπτουν και εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Η Υπατεία Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέδωσε πριν από λίγες μέρες μια ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μια απότομη αύξηση του αριθμού των προσφύγων, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Πρέπει να ετοιμαστούμε για μια μεγάλη αύξηση των ανθρώπων που μετακινούνται παρά τη θέλησή τους», είπε αξιωματούχος του ΟΗΕ και πρόσθεσε: «Δεν θα τολμούσα να μιλήσω για συγκεκριμένους αριθμούς, είναι πολύ υποθετικό, αλλά οπωσδήποτε μιλάμε εδώ για εκατομμύρια».

Προστίθεται μάλιστα πως όσοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους λόγω της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να τύχουν μεταχείρισης από τις χώρες που τους υποδέχονται ως πρόσφυγες. Πιθανοί λόγοι αυτών των μετακινήσεων μπορεί να είναι οι καταστροφικές πυρκαγιές, όπως αυτές στην Αυστραλία και στον Αμαζόνιο, η αύξηση της στάθμης της θάλασσας, που επηρεάζει νησιά με χαμηλό υψόμετρο, η καταστροφή της σοδειάς και του ζωικού κεφαλαίου στην υποσαχάρια Αφρική και οι πλημμύρες σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένων τμημάτων του ανεπτυγμένου κόσμου. Η UNHCR, ο προϋπολογισμός της οποίας έχει αυξηθεί από ένα δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως που ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, καθώς οι συγκρούσεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στη Συρία ανάγκασαν αμάχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, παρέχει τώρα βοήθεια σε περισσότερους από 70 εκατομμύρια αναγκαστικά εκτοπισθέντες ανθρώπους παγκοσμίως.

Η κλιματική αλλαγή ήδη συντελείται! Οι πάγοι στις πολικές περιοχές λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Ορισμένες περιοχές πλήττονται συχνότερα από ακραία καιρικά φαινόμενα και βροχοπτώσεις, ενώ άλλες δοκιμάζονται από μεγάλης έντασης καύσωνες και ξηρασίες. Οι χώρες της νότιας και κεντρικής Ευρώπης πλήττονται όλο και πιο συχνά από κύματα καύσωνα. Η λειψυδρία στις περιοχές της Μεσογείου αυξάνεται συνεχώς με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι κίνδυνοι ξηρασίας και ανεξέλεγκτων πυρκαγιών.

Η Βόρεια Ευρώπη δέχεται μεγαλύτερες ποσότητες βροχοπτώσεων και οι πλημμύρες θα γίνουν σύνηθες φαινόμενο τον χειμώνα. Οι αστικές περιοχές εκτίθενται σε καύσωνες, πλημμύρες ή στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά συχνά δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Όλοι πρέπει να κατανοήσουμε ότι η κλιματική αλλαγή δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε φτωχές και πλούσιες χώρες. Και βεβαίως για όλα τα κακά φταίει ο άνθρωπος! Αυτός και η απληστία του! Η απληστία των λίγων, την οποία πληρώνουν οι πολλοί!

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy