Νέες απειλές και προκλήσεις Τσαβούσογλου για το φυσικό αέριο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan.


«Αρνήθηκε να εγγυηθεί τα δικαιώµατα των Τ/κ ο Αναστασιάδης»

Με νέες δηλώσεις, απειλές αλλά και µε πρόσχηµα τα δικαιώµατα των Τ/κ, τα οποία µάλιστα ανέφερε πως ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνοµιλία τους απέφυγε να εγγυηθεί, επέµεινε χθες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προκαλεί για την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι ο λόγος που η κατάσταση έφτασε µέχρις εδώ είναι επειδή παρά τις πολλές προειδοποιήσεις της τουρκικής πλευράς, η ε/κ πλευρά χωρίς να δώσει εγγυήσεις ότι θα διαµοιραστεί το φυσικό αέριο που θα εξορυχθεί, ξεκίνησε γεωτρήσεις. «Ο ίδιος ο Ε/κ ηγέτης, Νίκος Αναστασιάδης, παραδέχτηκε ότι οι Τ/κ έχουν δικαιώµατα εκεί. Έχουν δικαιώµατα εκεί οι Τ/κ; τον ρώτησα. Ναι έχουν, µου είπε. Τότε γιατί δεν τα θέτεις υπό εγγύηση; Τώρα δεν µπορώ, είπε. Τότε πότε; Όταν αρχίσει η πώληση, είπε. Νίκο, του είπα, αν τώρα δεν µπορείς να το εγγυηθείς, τότε ποια είναι η εγγύηση ότι θα τα εγγυηθείς όταν αρχίσεις να πουλάς; ∆εν απαντά τίποτα», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Πρόσθεσε µάλιστα πως «ή το εγγυάστε ή έχουµε τα γεωτρύπανά µας και ξεκινούµε κι εµείς». Σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι TRT Haber, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι την Τουρκία οι απειλές της ε/κ διοίκησης δεν έχουν νόηµα. «Ξέρουν και αυτοί ότι δεν µπορούν να κάνουν βήµα εναντίον µας, και αν το τολµήσουν θα πάρουν την απάντησή τους όπως έγινε και στο παρελθόν», είπε. Ανέφερε ακόµη πως οι Ε/κ προσπαθούν να κάνουν την ΕΕ να πάρει αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, αλλά δεν τα κατάφεραν. «Επειδή σε αυτό το θέµα εµείς κάναµε τις απαραίτητες ενηµερώσεις», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι έστειλαν επιστολές στη Φεντερίκα Μογκερίνι, στους ΥΠΕΞ της ΕΕ και τα µόνιµα µέλη του ΣΑ του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε µάλιστα πως όλα τα βήµατα της Τουρκίας είναι συµβατά µε το διεθνές δίκαιο, ενώ αποτελεί καθήκον της Τουρκίας ως εγγυήτρια δύναµη «να προστατεύσει τα δικαιώµατα των Τ/κ γι’ αυτό και θα κάνουν τις γεωτρήσεις τους στις περιοχές που τους έχει «αδειοδοτήσει» το ψευδοκράτος».

Σε παρόµοιες δηλώσεις και απειλές προέβη χθες και ο Τούρκος Πρόεδρος.

ΑΚΕΛ: Απαράδεκτες απειλές

Απαράδεκτες και προκλητικές χαρακτήρισε το ΑΚΕΛ τις δηλώσεις Τσαβούσολγου. Σε ανακοίνωσή του το κόµµα ανέφερε πως ουσιαστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ απείλησε µε νέα εισβολή, επειδή η ∆ηµοκρατία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώµατα εντός της ΑΟΖ της. «Τέτοιες δηλώσεις κλιµακώνουν την ένταση που έχει ήδη δηµιουργηθεί µε την παράνοµη γεώτρηση της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ», αναφέρει το ΑΚΕΛ. Στόχος όλων «πρέπει να είναι η αποκλιµάκωση της έντασης, ο τερµατισµός των παράνοµων δραστηριοτήτων της Τουρκίας και η ταυτόχρονη επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων για το Κυπριακό από το σηµείο που είχαν µείνει στο Κρανς Μοντανά».

Επαναλαµβάνει επίσης πως η οριστική αντιµετώπιση των ζητηµάτων που έχουν να κάνουν µε το φυσικό αέριο µπορεί να επιτευχθεί µόνο µε τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και τα σχετικά δικαιώµατα των Τ/κ θα διασφαλιστούν µέσα από τις συγκλίσεις.

Παλµύρης ∆ηµήτρης

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.