Νέες ευκαιρίες για καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων!

Του Γιάννη Κακαρή

 

Η πρωτόγνωρη απειλή του κορονοϊού έχει αλλάξει δραματικά την καθημερινότητά μας. Το γεγονός αυτό έχει δώσει στους εργοδότες την ευκαιρία να εφαρμόσουν πρακτικές που δεν θα μπορούσαν υπό άλλες συνθήκες. Επομένως για άλλη μια φορά τείνω να συμφωνήσω (sic) με όλους αυτούς που διακηρύττουν ότι η κάθε κρίση δημιουργεί νέες ευκαιρίες.

Όμως ας μην έχουμε αυταπάτες. Όταν λέμε ευκαιρίες, πρέπει να έχουμε πάντα στο νου ότι πρόκειται για ευκαιρίες καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων, περιστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γενικά τη δημιουργία συνθηκών που στόχο έχουν την ανάκαμψη του κεφαλαίου.

Σε αυτές τις συνθήκες πανδημίας που αντιμετωπίζουμε, ο λαός προσπαθεί να υπερασπιστεί την υγεία του, των δικών του ανθρώπων και της κοινωνίας ευρύτερα. Επομένως, υπό το φόβο για τη ζωή μας είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μας ζητηθεί, αν και βλέπουμε πως όλο το φταίξιμο για την εξάπλωση του ιού το ρίχνουν στους πολίτες που δεν ακολουθούν τις οδηγίες. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αποποιείται των ευθυνών της για μη λήψη άμεσων και επαρκών μέτρων. Θυμίζω ότι το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να κλείσει οδοφράγματα, με τις πτήσεις από το εξωτερικό να συνεχίζουν απρόσκοπτα. Την ίδια ώρα, λόγω της τραγικής κατάστασης τα δημόσια νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε εστίες διασποράς του ιού.

Λόγω των πιο πάνω η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μέτρα που δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά σε καμία άλλη συνθήκη, αφού περιστέλλουν τις ατομικές ελευθερίες. Μάλιστα προχωρεί σε αποφάσεις οι οποίες ξεκάθαρα έχουν στόχο να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον, τα οποία θα βοηθήσουν στον έλεγχο του λαού και στην επιβολή της «τάξης». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόφαση να ελέγχουν τα σπίτια χωρίς καμία αρμοδιότητα οι αστυνομικοί της γειτονιάς και χωρίς ένταλμα οι αστυνομικοί, με τον Υπουργό Εσωτερικών να απαντά στο ερώτημα δημοσιογράφου, αν αυτό είναι συνταγματικά ορθό, με το αμίμητο «θα δείξει».

Σε όλη αυτή την προσπάθεια προστίθεται, προαιρετικά, η δημιουργία εφαρμογής στο τηλέφωνο η οποία θα καταγράφει τις κινήσεις μας, αφού θα φανεί χρήσιμο σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στον ιό. Στις σκέψεις ήταν η εφαρμογή να βρίσκει και τα άτομα με τα οποία ήρθαμε σε επαφή.

Ένας άλλος τομέας όπου επιδιώκεται η εφαρμογή νέων πρακτικών είναι η εργασία. Με αφορμή τον ιό, η ΟΕΒ έχει ήδη ζητήσει τη μείωση μισθών στον δημόσιο τομέα, κάτι που θα οδηγήσει μαθηματικά και στη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης οι εργοδότες προσπαθούν να θεσμοθετήσουν την τηλεργασία, η οποία θα μειώσει τα έξοδά τους, ενώ οι εργαζόμενοι θα αποξενωθούν μεταξύ τους, δεν θα οργανώνονται και θα είναι απροστάτευτοι απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy