Νέο καθεστώς για Κύπριους και ξένους φοιτητές στη ΒρετανίαΤου Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Οι εξελίξεις μετά το Brexit τρέχουν και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και την Κύπρο λόγω των παραδοσιακών σχέσεων που είχαμε με τη Βρετανία. Να σημειώσουμε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. συνεχίζονται με χρονικό ορίζοντα να ολοκληρωθούν τέλος του 2020.

Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν και την Κύπρο είναι τι θα γίνει με τα φοιτητικά δίδακτρα για τους πολίτες της ΕΕ. Η υφυπουργός Μισέλ Ντόνλαν δήλωσε ότι «από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2021-22 όλοι οι υπήκοοι κρατών-μελών της ΕΕ και οι Ελβετοί δεν θα δικαιούνται πια το εγχώριο καθεστώς διδάκτρων και χρηματοοικονομικής υποστήριξης για προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και προχωρημένα εκπαιδευτικά προγράμματα». Το μέτρο αυτό δεν ισχύει, όπως είπε η Βρετανίδα υφυπουργός, για όσους ήδη σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της Αγγλίας και της Ουαλίας ή θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους φέτος τον Σεπτέμβρη.

Συνεπώς, οι Κύπριοι φοιτητές που θα ξεκινήσουν τις σπουδές από την επόμενη χρονιά θα έχουν ενώπιόν τους νέα δεδομένα. Στην Κύπρο λειτουργούν ιδιωτικά αγγλόφωνα σχολεία με τους μαθητές κατά συντριπτική πλειοψηφία να επιλέγουν σπουδές στη Βρετανία, ενώ τα βρετανικά πανεπιστήμια απορροφούσαν και ένα μεγάλο αριθμό φοιτητών των δημοσίων σχολείων που θέλουν να σπουδάσουν κυρίως Νομική, Ιατρική και Οικονομικά. Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα Κύπριων φοιτητών που επιλέγουν τα βρετανικά πανεπιστήμια και οι οποίοι τώρα θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, αφού δεν θα πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα με τους Βρετανούς πολίτες, ούτε και θα διευκολύνονται από τα χαμηλότοκα φοιτητικά δάνεια. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες μιλάμε για αύξηση των διδάκτρων από €10.210 ετησίως σε €41.845. Η διαφορά είναι τεράστια και ελάχιστοι Κύπριοι φοιτητές θα έχουν την οικονομική ευχέρεια για σπουδές στη Βρετανία.

Η κυβέρνηση έχει επιδείξει κωλυσιεργία και σε αυτό το θέμα, ενώ θα έπρεπε να προχωρούσε ήδη σε επαφές και διαβουλεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση έτσι ώστε να υπογραφούν διακρατικές συμφωνίες και να διασφαλιστεί ότι για τους Κύπριους φοιτητές θα παραμείνει το ίδιο καθεστώς ή να συμφωνηθεί ειδικό καθεστώς. Το θέμα πάντως οδηγείται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, όπου θα κληθούν τα αρμόδια υπουργεία να δώσουν εξηγήσεις, αφού επηρεάζεται το μέλλον των σπουδών πολλών νέων μας.