Νέοι δήμοι που να μπορούν να ανταποκριθούν στις τοπικές απαιτήσεις

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Για εφτά και πλέον χρόνια γίνονταν συζητήσεις και κόντρα συζητήσεις για την τοπική μεταρρύθμιση. Έγιναν πολλές μελέτες και τελικά την περασμένη Δευτέρα, μετά από εφτά χρόνια κωλυσιεργίας, κατατέθηκε το προσχέδιο του νομοσχεδίου, το οποίο θα τύχει νομοτεχνικής επεξεργασίας και θα κατατεθεί στη Βουλή. Πολλές συζητήσεις για το γεωγραφικό χάρτη της τοπικής μεταρρύθμισης και τις συγχωνεύσεις, ενώ θα έπρεπε η προτεραιότητα να ήταν οι ουσιαστικές αλλαγές και οι νέες εξουσίες που θα έχουν οι τοπικές Αρχές και πώς αυτές θα μπορέσουν να εφαρμοστούν. Υπάρχει η θέση ότι οι δήμοι μειώνονται από 30 που είναι σήμερα σε 17, όπου θα συμπεριλαμβάνονται και γειτονικές κοινότητες. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι δήμοι και τα δημοτικά τους συμβούλια, οι κοινότητες και οι κοινοτικές Αρχές, θα εξακολουθούν να υπάρχουν και να λειτουργούν και θα ονομάζονται διαμερίσματα κάτω από την ομπρέλα ενός μητροπολιτικού δήμου.

Οι νέοι δήμοι, κυρίως οι μητροπολιτικοί, θα έχουν σημαντικές ευθύνες ως πολεοδομικές Αρχές, θα ετοιμάζουν και θα επιβάλλουν φορολογίες, θα έχουν αυξημένες εξουσίες σε θέματα κυκλοφοριακά και αστυνόμευσης, για θέματα υγείας και καθαριότητας, για περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, κ.λπ.

Το ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ που δεν απαντάται μέσα από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι: Oι νέοι δήμοι είναι ΟΛΟΙ έτοιμοι –δεν έγινε καμία μελέτη προς τούτο– να διαχειριστούν σωστά και αποτελεσματικά τις νέες αρμοδιότητες και εξουσίες; Υπάρχει σε όλους τους δήμους η αναγκαία τεχνογνωσία, το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, ο σύγχρονος εξοπλισμός και οι μηχανισμοί για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις, όπως αυτές καταγράφονται στο νομοσχέδιο; Τι θα γίνει με τα δάνεια που θα συσσωρευτούν και θα κουβαλούν οι δήμοι;

Θα ήταν ό,τι χειρότερο με τη μεταρρύθμιση να δημιουργήσουμε μια καινούργια, μεγάλη και γραφειοκρατική υπηρεσία που θα είναι δυσλειτουργική και απρόσωπη. Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι αποτελεσματική, ανθρώπινη και να εξυπηρετεί τους πολίτες. Θέλουμε νέες και ευέλικτες τοπικές εξουσίες που να λειτουργούν πραγματικά προς όφελος των πολιτών. Πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με νέους ρόλους που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Σημείωση: Υπάρχουν ισχυρές νομικές θέσεις ότι δεν γίνεται να καταργούνται δήμοι με νόμο ενώ συστάθηκαν με δημοψηφίσματα. Να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση και σε αυτό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy