Nικητής η Αμμόχωστος!

271

Της
Νίκης Κουλέρμου

Αμμόχωστος

Στην κάλπη προσέρχονται αύριο τουλάχιστον 33.000 Αμμοχωστιανοί για να εκλέξουν τον νέο δήμαρχο της κατεχόμενης πόλης. Πρόκειται για εκλογές που γίνονται σε μια κρίσιμη συγκυρία για το Κυπριακό και ιδιαίτερα για την πόλη της Αμμοχώστου, η οποία με βάση ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας -το 550 και το 789- έπρεπε από καιρό να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της. Η Αμμόχωστος σ’ αυτή τη συγκυρία απειλείται, δυστυχώς, από τους εθνικιστές της αντίπερα όχθης -τους Οζερσάι και Τατάρ- με νέα άλωση… Με εποικισμό! Είναι η πρώτη ίσως φορά μετά από 45 χρόνια κατοχής που τόσο ανοικτά και προκλητικά για τη διεθνή κοινότητα και το διεθνές δίκαιο η πόλη αντί να παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της, να την επανοικοδομήσουν όπως την οραματίζονται και να της ξαναδώσουν ζωή, απειλείται με παράνομο εποικισμό.

Άρα οι Αμμοχωστιανοί, οι οποίοι απέδειξαν ότι δεν κουράστηκαν να παλεύουν για την πόλη τους και την ημέρα της επιστροφής, αυτοί τουλάχιστον που δεν βολεύτηκαν με την άνεση και τον πλουτισμό της νεομοδίτικης ανάπτυξης, που ακούει στο όνομα των πύργων και των χρυσών διαβατηρίων, καλούνται να στείλουν ηχηρό το μήνυμα ότι δεν παραδίνονται. Με την αθρόα προσέλευσή τους στην κάλπη, με την ψήφο τους καλούνται να ξαναφωνάξουν και να θυμίσουν ότι δεν παραιτήθηκαν της διεκδίκησης για επιστροφή. Όπως έκαναν τελευταία έξω από το Προεδρικό «ενοχλώντας» τη νιρβάνα των βολεμένων, αυτών που μιλούν για 3η εισβολή από τα τουρκικά γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά έδεσαν τα χέρια και παραδόθηκαν στη μοίρα της απραξίας, των νέων τετελεσμένων και της χαμένης πατρίδας…

Οι Αμμοχωστιανοί καλούνται να δώσουν ξανά το μήνυμα της ενότητας γύρω από τον κοινό στόχο για λύση και επιστροφή. Ότι θέτουν πάνω από όλα το κοινό καλό και όχι το προσωπικό. Η ενότητα αυτή είναι μια βασική συνισταμένη γι’ αυτούς που γεννήθηκαν και αναγιώθηκαν στις γειτονιές της πόλης, του Αϊ-Λουκά, όπως του γιατρού Σίμου Ιωάννου. Γιατί με όπλο αυτή την ενότητα μπορεί να κερδίσουν το στοίχημα για την Αμμόχωστο και την επιστροφή. Για την αξιοποίηση όλων των περί Κύπρου και Αμμοχώστου ψηφισμάτων, για ενεργοποίηση της Επιτροπής Αναφορών, για την αξιοποίηση του έργου που έχει επιτελέσει το Συμβούλιο Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης, για να ξαναγίνει η Αμμόχωστος βασιλεύουσα στη Μέση Ανατολή.

Όσοι δεν έχουν άποψη και ψήφο για τη δημαρχία της Αμμοχώστου σημαίνει δεν έχουν όραμα για την Αμμόχωστο. Χωρίς όραμα δεν υπάρχει ελπίδα, δεν υπάρχει αύριο. Για κανέναν. Ούτε καν γι’ αυτούς που επιλέγουν τον «κανένα».

Οι Αμμοχωστιανοί έχουν αποδείξει ότι απορρίπτουν την επιλογή «του κανένα», της αδιαφορίας και της απάθειας. Οι ίδιοι παίρνουν την τύχη τους στα χέρια τους και ψηφίζουν αύριο αυτόν που ηθικά και πολιτικά δικαιούται και νομιμοποιείται να ηγηθεί της προσπάθειας για να αποτραπεί η διχοτόμηση, ο εποικισμός και η άλωση της πόλης! Οφείλουν να δώσουν συνέχεια και συνέπεια στους αγώνες για επιστροφή με επικεφαλής άνθρωπο που νιώθει και πονεί την Αμμόχωστο! Γιατί νικητής των εκλογών πρέπει να είναι η Αμμόχωστος.