Νίπτουν τας χείρας τους

Της Αθηνάς Ξενοφώντος

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται να υιοθετεί το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα δάνεια που παραχώρησαν οι τράπεζες σε ελβετικό φράγκο, με αποτέλεσμα χιλιάδες δανειολήπτες να υποστούν τεράστιες ζημιές μέχρι και 45% από την ανατίμηση της ισοτιμίας του φράγκου με το ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο ανέρχονται σε 2,7 δις ευρώ, από τα οποία ποσό 1,1 δις ευρώ αφορά δάνεια για οικιστικούς σκοπούς.

Η Κροατία που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα με την Κύπρο, αλλά σε μεγαλύτερη έκταση, αποφάσισε να ρυθμίσει το θέμα μετατρέποντας σε ευρώ τα δάνεια σε ξένο νόμισμα.

Ωστόσο, η ΕΚΤ αντέδρασε έντονα σε μία τέτοια προοπτική, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες οι οποίες εστιάζονται και πάλι στην προστασία της ιερής αγελάδας που είναι ο τραπεζικός τομέας.

Αφού αναφέρεται στους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν, εισηγείται πως όταν εισάγονται μέτρα για τις διευθετήσεις για δάνεια σε ξένο νόμισμα, το κόστος θα πρέπει να καταμερίζεται ισότιμα σε όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να μη δημιουργείται ηθικός κίνδυνος για το μέλλον…

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ από την Κεντρική Τράπεζα δεν ακούσαμε ακόμη άποψη και ως συνήθως είναι απούσα από τις εξελίξεις.

Ούτε το ΥΠΟΙΚ αλλά ούτε και η ΚΤΚ έδωσαν λύσεις που να ανακουφίζουν το βάρος που φορτώθηκαν χιλιάδες εξαπατημένοι δανειολήπτες από τις τράπεζες.

Οπως επεσήμανε χθες ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης, γέμισαν τα νοικοκυριά με χειροβομβίδες έτοιμες να εκραγούν και οι αρμόδιοι περί άλλα τυρβάζουν.

Το Υπουργείο παραπέμπει τους παραπονούμενους στη μεταξύ τους διαπραγμάτευση για τον ισότιμο επιμερισμό του κόστους και αν δεν τελεσφορήσει τότε ο παραπονούμενος να προσφύγει στο γραφείο του χρηματοοικονομικού επιτρόπου και στα δικαστήρια.

Ωστόσο, αυτή η ποντιοπιλατική στάση των αξιωματούχων μάλλον εκνευρισμό και αγανάκτηση προκαλεί. Και αυτό γιατί οι τράπεζες για οκτώ και πλέον χρόνια δημιουργούσαν υπερκέρδη σε βάρος των ανυποψίαστων δανειοληπτών.

Εφόσον το Υπουργείο μπαίνει στη λογική της ΕΚΤ για «ισότιμο καταμερισμό του κόστους», αυτό θα πρέπει να ρυθμιστεί ανάλογα με τα υπερκέρδη που δημιουργήθηκαν στον τραπεζικό τομέα όλα αυτά τα χρόνια και με τις ζημιές που προκλήθηκαν στα νοικοκυριά από τις μεθόδους των τραπεζών.

Από την πλευρά της η ΚΤΚ παρεξήγησε το ρόλο της νομίζοντας πως θα πρέπει μόνο να προστατεύει τον τραπεζικό τομέα. Αφησε το πρόβλημα να κορυφωθεί με τη λογική πως από τη στιγμή που οι τράπεζες δεν ζημιώνουν, ποιος λογαριάζει τους δανειολήπτες.

Την ίδια στάση τήρησε και με τους κατόχους αξιογράφων, τις υπερχρεώσεις, την επιβολή του πιο υψηλού επιτοκίου στην Ε.Ε. και με όλες τις παράνομες πράξεις που μέχρι σήμερα εφαρμόζουν σε βάρος των πολιτών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy