Νομοθετικό πλαίσιο ασπίδα

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Μετά από τρία χρόνια συζητήσεων και πιέσεων η πρόταση νόμου που εκσυγχρονίζει τη νομοθεσία που διέπει τις αμβλώσεις θα οδηγηθεί εκτός απροόπτου σε δέκα μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Η πρόταση που ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ και υπογράφεται από βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της Αλληλεγγύης συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής. Μεταξύ άλλων προβλέπει τη δυνατότητα διακοπής οποιασδήποτε κύησης πριν το έμβρυο συμπληρώσει 12 εβδομάδες ή 19 εβδομάδες αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, σεξουαλικής κακοποίησης ή αιμομιξίας. Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα διακοπής της εγκυμοσύνης όταν διαπιστωθεί ανωμαλία στο έμβρυο ή όταν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία της εγκύου. Σήμερα η νομοθεσία προβλέπει απαγόρευση των αμβλώσεων και ποινές που φτάνουν τα επτά χρόνια φυλάκισης των εγκύων και 14 χρόνια φυλάκισης των γιατρών.

Κυρίως όμως η πρόταση νόμου εκσυγχρονίζει μια απαρχαιωμένη νομοθεσία που έχει ξεπεραστεί από την ίδια την κοινωνία δίνοντας το δικαίωμα στη γυναίκα να αποφασίζει η ίδια για το σώμα της.

Η συζήτηση βέβαια που άνοιξε όλο αυτόν τον καιρό και ακούστηκαν διάφορες απόψεις είτε υπέρ της πρότασης είτε κατά έχει φανερώσει ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν υπάρχουν καν στοιχεία! Έχει φανερώσει τη γύμνια αυτού του κράτους μπροστά σε αυτό που ονομάζεται σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Eίναι γεγονός ότι ο στρουθοκαμηλισμός δεν οδηγεί πουθενά. Όλοι λίγο ή πολύ γνωρίζουν πως γυναίκες και ανήλικα κορίτσια μπροστά σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες οδηγούνται ακόμη και στα κατεχόμενα για να λάβουν είτε παράνομα σκευάσματα είτε για να διακόψουν την εγκυμοσύνη τους. Μάλιστα η ανάγκη να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο έχει τονιστεί και σε σχετική έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2008.

Ενδεικτικό είναι δε το γεγονός ότι στις χώρες όπου απαγορεύονται διά νόμου οι αμβλώσεις δεν είναι λιγότεροι οι αριθμοί διακοπής ανεπιθύμητων εγκυμοσυνών. Αντίθετα οι γυναίκες αναγκάζονται σε μη ασφαλή μέσα διακοπής της εγκυμοσύνης, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο και η ίδια η ζωή τους.

Στα θετικά πάντως καταγράφεται το γεγονός ότι εντός δύο μηνών θα κατατεθεί καινούργια πρόταση νόμου μέσω της οποίας θα αφαιρεθεί από τον Ποινικό Κώδικα το ζήτημα των αμβλώσεων και θα τεθεί σε ξεχωριστή νομοθεσία. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου το οποίο να αντιμετωπίζει ολιστικά το ζήτημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, του οικογενειακού προγραμματισμού, της τήρησης αρχείου που να αφορά τις αμβλώσεις και της συμβουλευτικής στήριξης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy