«Ντροπή»

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Η διαδικασία την οποία ακολούθησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ κατά την αντικατάσταση του Γενικού Εισαγγελέα, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι κυβερνώντες δεν είναι σε θέση να συνεργαστούν με τους ανεξάρτητους θεσμούς. Δεν μπορούν και δεν θέλουν να το πράξουν. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε το διορισμό νέου Γενικού Εισαγγελέα ορίζοντας μάλιστα ημερομηνία για την τελετή διαβεβαίωσης, χωρίς να συνεννοηθεί προηγουμένως με τον Κώστα Κληρίδη όσον αφορά την ημερομηνία αποχώρησής του. Ούτε ο Πρόεδρος αλλά ούτε κάποιος από τους συνεργάτες του μπήκε στον κόπο να επικοινωνήσει έστω τηλεφωνικά με τον τέως Γενικό Εισαγγελέα, για να τον ρωτήσει κατά πόσο σκοπεύει να αξιοποιήσει το δικαίωμά του για προαφυπηρετική άδεια ή αν προτίθεται να παραμείνει στη θέση του μέχρι την ημέρα της αφυπηρέτησής του! Και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια διαδικασία. Με τον ίδιο τρόπο έγινε το ξεπούλημα του Συνεργατισμού. Και σ’ αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση δρομολόγησε τις εξελίξεις και στη συνέχεια έκοψε και έραψε μια συμφωνία καταφανώς ετεροβαρή για το κράτος και τους φορολογούμενους, χωρίς να συνεννοηθεί πρώτα με τη Νομική Υπηρεσία η οποία έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα για τα νομικά θέματα τα οποία αφορούν τις συμβάσεις τις οποίες συνάπτει το κράτος. Με τον ίδιο τρόπο ενήργησε η κυβέρνηση και στην περιβόητη υπόθεση με τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, στην οποία μάλιστα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήγε στο Δικαστήριο και κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισής του. Και σ’ αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν μπήκαν στον κόπο να συνεννοηθούν πρώτα με τον τέως Γενικό Εισαγγελέα, ώστε να αποφευχθούν τουλάχιστον τα ρεζιλίκια. Μάλιστα για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εισέπραξε το εκκωφαντικό «Ντροπή» από τον Κώστα Κληρίδη. Και φαίνεται ότι αυτό δεν του το συγχώρεσε ποτέ. Εξάλλου στην πρώτη ανακοίνωση για το διορισμό του νέου Γενικού Εισαγγελέα η κυβέρνηση δεν εξέφρασε ούτε τις τυπικές ευχαριστίες προς τον τέως Γενικό Εισαγγελέα για τις υπηρεσίες του. Αντίθετα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε «θερμές  ευχαριστίες» προς τον Ιωνά Νικολάου! Μάλιστα στη δεύτερη ανακοίνωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος τόνισε με έμφαση ότι «η κάθε απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενέχει και το πολιτικό κριτήριο», αποφεύγοντας για άλλη μια φορά να εκφράσει τις τυπικές ευχαριστίες, κάτι το οποίο έπραξε τελικά στην τρίτη ανακοίνωση, μετά το σούσουρο το οποίο δημιουργήθηκε.

Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Άλλωστε και για τον τέως Γενικό Εισαγγελέα ασκείται κριτική από μερίδα πολιτών, ιδιαίτερα για τις νομοθεσίες οι οποίες αφορούν τις εκποιήσεις. Το θέμα είναι θεσμικό. Εξάλλου αποτελεί αναντίλεκτο γεγονός ότι κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ συγκρούστηκε με όλους τους ανεξάρτητους αξιωματούχους, οι οποίοι εξέφρασαν διαφορετική άποψη από τη δική της.

Το ιστορικό «Ντροπή», λοιπόν, έχει πολύ πιο ευρύτερες διαστάσεις και θα συνοδεύει την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ μέχρι τη λήξη της θητείας της. «Ντροπή» και πάλι «Ντροπή» για τη θλιβερή και συνάμα ζημιογόνα κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε.