Ντροπής πράγµατα

781

Της Νίκης Κουλέρµου

Η λέξη «ντροπή» που απηύθυνε ο Γενικός Εισαγγελέας στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας ήταν το επισφράγισµα µιας καταιγιστικά ντροπιαστικής συµπεριφοράς της Προεδρίας και της διακυβέρνησης ∆ΗΣΥ-Αναστασιάδη απέναντι στους θεσµούς αλλά και στους πολίτες. Όµως δεν µπορεί κανείς να προσπεράσει αδιάφορα και να συνηθίσει αυτή τη συµπεριφορά όταν αυτή έχει γίνει κανόνας στην καθηµερινότητά µας!

∆εν µιλάµε µόνο για τα σκάνδαλα που ρέουν οχετός από την Προεδρία και αφορούν τις σπατάλες σε ταξίδια, σεµινάρια και την αρµάδα των συµβούλων, συνταξιούχων και µη, χωρίς κανονισµούς και διαφάνεια και µε προκλητική ασέβεια στο χρήµα που αντλείται από τον τίµιο ιδρώτα των φορολογουµένων. Όσο κι αν η Προεδρία προσπάθησε να απαξιώσει την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή µε τον δήθεν «σχολαστικισµό», εντούτοις η πραγµατικότητα είναι µια: Αδιαφάνεια και απουσία χρηστής διοίκησης. Ένα ακόµα λιθαράκι στην απαξίωση των πολιτών προς την πολιτική.

∆εν µιλάµε µόνο για το ότι κυβέρνηση µε δεκανίκι κάποια κόµµατα κόβει και ράβει τις πολιτικές της στα µέτρα των τραπεζών και των µεγαλοδικηγορικών γραφείων και περιφρονεί τις χιλιάδες πολιτών που πονούν και υποφέρουν από τα τραπεζικά εγκλήµατα, τα οποία οδήγησαν τον τόπο σε µια πρωτόγνωρη κρίση.

Ούτε µιλάµε µόνο για τις πολιτικές των πύργων και των διαβατηρίων που µετέτρεψαν έννοιες και αρχές και αξίες, όπως ισονοµία και πολιτεία, σε κουρέλια.

Μιλάµε, κυρίες και κύριοι, για την έλλειψη σεβασµού στα δικαιώµατα παιδιών λόγω καταγωγής! Μιλάµε για το θεσµικό ρατσισµό που διαχέεται οριζόντια και κάθετα στην κοινωνία µας και ρεζιλεύει το κράτος µας διεθνώς. Αν είναι δυνατόν οι αρµόδιοι να «τσιγκουνεύονται» µια απλή κάρτα στάθµευσης αναπήρων σε 4χρονο µε οπτική αναπηρία! Αν είναι δυνατόν να αρνούνται τροχοκάθισµα σε 6χρονο παιδί λόγω καταγωγής!

Ντροπής πράγµατα, κύριοι!

Τα είπαν προχθές και οι παθόντες και οι ανάπηροι. Πλην όµως σ’ αυτή την περίπτωση ευαισθητοποιήθηκε η Υπουργός Εργασίας και διευθέτησε συνάντηση! Στο πι και φι! Μόνο και µόνο για να µην εκτεθεί η κυβέρνηση από την τυχόν απουσία των αναπήρων και παθόντων πολέµου από την αντικατοχική εκδήλωση του Προεδρικού. Θα ελεγχθεί βέβαια η κυβέρνηση στη συνέχεια για την τήρηση των δεσµεύσεών της. Στο µεταξύ κρίνεται και για τις σπασµωδικές της κινήσεις και για το ότι δεν έχει µια λέξη να πει για τις καταγγελίες της Επιτρόπου Προστασίας των Παιδιών ότι το κράτος, που ζητά σεβασµό των δικαιωµάτων των πολιτών του, παραβιάζει δικαιώµατα παιδιών!

Το υπαρξιακό ερώτηµα «να ζεις ή να µη ζεις» στην περίπτωση του ευαισθητοποιηµένου, ενεργού πολίτη της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, του πολίτη που σέβεται τον εαυτό του και τον διπλανό του, «ανεξάρτητα αν είναι αλλοδαπός», όπως θάλεγε και ο Πρόεδρος, µετατρέπεται σε ερώτηµα αξιοπρέπειας, πολιτικής αγωγής και πολιτισµού: Να είσαι ή να µην είσαι πολίτης αυτού του κράτους; Ντροπής πράγµατα, κύριοι. Αλήθεια, εσείς δεν ντρέπεστε;