Ο χρόνος Πρόεδρε τελειώνει…

565

Του Κώστα Κωνσταντίνου

Τέλειωσε κι ο τελικός της Γιουροβίζιον. Πάει κι αυτό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρήκε το χρόνο να τιτιβίσει τα συγχαρητήριά του για την ωραία Ελένη. Αφού κάθισε ο κουρνιαχτός της παρ’ ολίγον νίκης, αφού οριστικοποιήθηκε ότι ο Χάρης δεν θα ανοίξει τα ταμεία για την επόμενη διοργάνωση στη Λευκωσία, κι αφού κόπασαν οι συζητήσεις για τη νέα συνωμοσία εναντίον του κυπριακού ελληνισμού -μέχρι και σε διαγωνισμούς τραγουδιών μας κατατρέχουν κάποιοι αόρατοι εχθροί- προσγειωθήκαμε στην τραγική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Καθημερινή, στο Κυπριακό μόνο το 28% αποδίδει ψήφο εμπιστοσύνης στους προεδρικούς χειρισμούς, δέκα μονάδες χαμηλότερα από τον Ιούνιο του 2017, πριν τη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας η δυσαρέσκεια στη διαχείριση του Κυπριακού από το χώρο του ΔΗΣΥ, κυμαίνεται στο 30%. Ένας στους τρεις συναγερμικούς. Κι όλα αυτά μόνο στο εσωτερικό της Κύπρου. Κι απ’ ό,τι φαίνεται, ούτε έξω πάμε καλά.

Μετά που η επικεφαλής της ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής κ. Μογκερίνι αποδίδει συγχαρητήρια στην Τουρκία για τη στάση της στο Κυπριακό, ο επίτροπος Στυλιανίδης έριξε χτες μια χαρακτηριστική ατάκα: «Time for blame game is over».

Τρεις μήνες μετά τις Προεδρικές η Κύπρος συνεχίζει να βαδίζει σε αχαρτογράφητα ύδατα. Και ο Πρόεδρος αναλώνεται στην επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης. Το τετριμμένο, πλέον, αφήγημα, περί ετοιμότητας για συνέχιση των συνομιλιών δεν περιορίζεται εντός συνόρων. Εξάγεται και στο εξωτερικό.

Μόνο που πλέον η κοινή γνώμη, δεν καταπίνει αμάσητες τις πομπώδεις διακηρύξεις βάζοντας απροβίβαστο στους χειρισμούς του, την ώρα που οι φωνές για λύση δύο κρατών και για φόρμουλα εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ αυξάνονται κι ενώ στην άλλη πλευρά οι έποικοι αποκτούν φωνή στη λεγόμενη Βουλή.

«Time is over» θα ήταν η δική μου ατάκα, Πρόεδρε. Καιρός να το αντιληφθείτε παίρνοντας κιόλας έμπρακτες αποφάσεις.

Οφείλετε να αξιοποιήσετε την πρόσκληση Ακιντζί και να προχωρήσετε. Αν πραγματικά εννοείτε ότι είστε έτοιμος για επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και από το σημείο που έχουν μείνει οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, θα πρέπει να ενεργήσετε προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι απλό. Στείλτε μια επιστολή στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, εκφράζοντας την ετοιμότητά σας για συνομιλίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.

Ιδού η Ρόδος.

 

Μας έχεις Like στο Facebook ;