Ο ΔΗΣΥ επιχειρεί να μετατρέψει τα ψέματα σε αλήθειαΤου Γιάννη Κακαρή

 

Όταν στριμωχτεί η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ για την οικονομική και κοινωνική πολιτική που εφαρμόζουν, ανασύρουν από τη φαρέτρα τους τη συνήθη επικοινωνιακή τους τακτική. Πάνε πίσω σχεδόν μια δεκαετία, καταλογίζοντας όσα ζούμε σήμερα στην κυβέρνηση Χριστόφια.

Διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα λένε ξανά και ξανά ότι την κρίση στο νησί έφεραν οι πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, θέτοντας σε εφαρμογή το ρητό ότι ένα επαναλαμβανόμενο ψέμα γίνεται αλήθεια. Έτσι έκανε και χθες το κυβερνών κόμμα, διά στόματος Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σχολιάζοντας τις αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ στο 1ο Φόρουμ Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος, για την ανάγκη αλλαγής οικονομικής πολιτικής από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, ανέφερε ότι «ίσως ξέχασαν ότι παρέδωσαν μια καμένη γη εφαρμόζοντας τις οικονομικές τους πολιτικές».

Ξέρετε, η πρακτική αυτή δεν απέχει πολύ από τα λεγόμενα του Υπουργού Προπαγάνδας της Ναζιστικής Γερμανίας. «Η προπαγάνδα είναι σαν την τέχνη. Δεν χρειάζεται να σέβεσαι την αλήθεια», έλεγε συχνά ο Γιόζεφ Γκέμπελς.

Έτσι και στον ΔΗΣΥ… Μη μπορώντας να δεχθούν την κριτική και επιμένοντας στις πολιτικές που εφαρμόζουν, εθελοτυφλούν. Προσποιούνται ότι δεν άκουσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαπιστώνει ότι την κρίση στην Κύπρο προκάλεσαν οι τράπεζες με τις κακές τους πρακτικές.

Φέτος διανύουμε τον έβδομο χρόνο που ο ΔΗΣΥ βρίσκεται στην κυβέρνηση με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Με τις πολιτικές που ακολουθούν στο στεγαστικό για πρώτη φορά έκανε την εμφάνισή του στην Κύπρο το φαινόμενο των αστέγων. Σύμφωνα με τον δικό τους Υπουργό Οικονομικών, από τα 7,2 δις, που υπολογίζεται ότι είναι το σύνολο των εισροών από τις πωλήσεις ακινήτων υψηλού κόστους (τους γνωστούς πύργους), μόλις 1,2 δις αντανακλά στο ΑΕΠ. Ένα μεγάλο μέρος, δηλαδή, καταλήγει στις τσέπες λίγων. Επομένως, ας μη μας πουν ότι τα σχέδια αυτά δημιουργούν εισοδήματα και θέσεις εργασίας. Αντιθέτως, δημιουργούν φούσκα στις τιμές των ακινήτων, οι οποίες δεν επιτρέπουν ακόμα και σε αυτούς που εργάζονται να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν σπίτι.

Για πρώτη φορά έκανε επίσης την εμφάνισή του στην Κύπρο το φαινόμενο των εργαζόμενων φτωχών, οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι εργάζονται, δεν μπορούν να ζήσουν με τους μισθούς που παίρνουν.

Επίσης, η παραγωγικότητα αυξήθηκε περισσότερο από τους μισθούς. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (ETUC), η αύξηση των μισθών υστερεί σε σχέση με την αύξηση της παραγωγικότητας κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες στην Κύπρο.