Ο EastMed που χάνεται…

Της
Νίκης Κουλέρμου

 

 

Θα ήταν πολιτική αφέλεια να παραδεχόταν η κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι τα έκανε μαντάρα στον ενεργειακό σχεδιασμό και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Το ίδιο κι αν η κυβέρνηση παραδεχόταν δημόσια ότι όντως η Αίγυπτος εισηγήθηκε όπως ο περίφημος αγωγός EastMed περνούσε από την Αίγυπτο αντί από την Κύπρο. Θα ήταν όμως επίδειξη ανικανότητας αν αποδεχόταν, έστω, να χάσει αυτό το «εργαλείο» που το χρησιμοποιεί, μαζί με τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες της, για την ενδυνάμωση της στρατηγικής και γεωπολιτικής της σχέσης.

Δεν αναμένουμε ωστόσο ότι θα διαψευστεί η είδηση ότι η ιδέα του Αλ Σίσι μπήκε στο τραπέζι των συναντήσεων στη Λευκωσία και στο Τελ Αβίβ κατά τις πρόσφατες επισκέψεις των κ.κ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη στη Λευκωσία και στο Τελ Αβίβ με τον κ. Νετανιάχου. Γιατί για παράδειγμα να μη θέλει η Αίγυπτος ν’ αναδειχθεί σε «ενεργειακό κόμβο» όταν έχει όλες τις υποδομές για την υγροποίηση του φυσικού αερίου και μπορεί να το προωθήσει σε άλλες αγορές σε υγροποιημένη μορφή; Λογικό δεν είναι;

Το ζήτημα ωστόσο είναι άλλο. Ότι και η Αίγυπτος και το Ισραήλ (ίσως και η Ελλάδα) θέλουν να αναπτύξουν αυτή την προοπτική για εμπορικούς και πολιτικούς λόγους. Οι πολιτικοί λόγοι ενδιαφέρουν πασιφανώς και την Κύπρο εφόσον όλοι οι παίκτες επιδεικνύουν κυριαρχία στην περίπτωση που το έργο περνά από τα εδάφη ή την ΑΟΖ τους. Επιπλέον αποκλείουν, σε αυτό το ενδεχόμενο, την προοπτική ο αγωγός να περνά από την Τουρκία. Αυτό είναι και το πλέον σημαντικό, κατά την άποψή μας, στοιχείο της υπόθεσης, το οποίο στην παρούσα συγκυρία δεν ευνοεί την κυπριακή υπόθεση.

Με το να λες όμως ότι δεν υπάρχει αλλαγή από τους αρχικούς σχεδιασμούς για την όδευση του αγωγού δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε ως ιδέα και δεν συζητήθηκε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις των κ.κ. Μητσοτάκη, Αναστασιάδη και Νετανιάχου.

Αυτές τις μέρες άλλωστε «έπαιξε» και μια άλλη είδηση και πέρασε στα ψιλά από τα κυπριακά ΜΜΕ που βιάστηκαν να υποβάλουν ότι δεν υπάρχει θέμα για συζήτηση. Ήταν η είδηση ότι Ισραήλ και Αίγυπτος εξετάζουν ενδεχόμενη συνεργασία για αγωγό με τον οποίο θα μεταφέρεται το ισραηλινό αέριο στην Αίγυπτο. Μεταδόθηκε και από διεθνή μέσα ενημέρωσης και από το κρατικό κανάλι με αφορμή την πολιτικά αξιοσημείωτη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Αιγύπτου στο Τελ Αβίβ μόλις στις 23 Φεβρουαρίου. Αν προχωρήσει αυτή η συνεργασία σε διμερές επίπεδο και υλοποιηθεί πριν προχωρήσει ο άλλος σχεδιασμός, ποιος αποκλείει ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς η Κύπρος να προσδεθεί σ’ αυτό τον αγωγό και όχι το ανάποδο -το Ισραήλ στον αγωγό Κύπρου-Αιγύπτου για το οποίο υπογράφηκε συμφωνία;

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να παραγνωρίζεται όμως η τάση της ΕΕ για εγκατάλειψη μέχρι το 2050 της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, του φυσικού αερίου περιλαμβανομένου. Ούτε μπορεί να παραγνωρίζεται η εμπορικότητα του φυσικού αερίου σε συνάρτηση με το κόστος του, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ανταγωνιστεί το φθηνό κόστος του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ας έχουν λοιπόν γνώση οι φύλακες. Ακόμα και αυτό το «πολιτικό έργο» μπορεί να ακυρωθεί από άλλα συμφέροντα και να χαθεί οριστικά ως καταλύτης για λύση του Κυπριακού και το χαρτί της ενέργειας…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy