Ο φουστανελοφόρος και ο φουστανελάς (2)…

293

Της Μαρίας Φράγκου

Θυμάμαι που πέρσι, λίγους μήνες πριν τις προεδρικές συγκεκριμένα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε παράπονα πως ενόψει ακριβώς των εκλογών, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε φορέσει φουστανέλα. Προς άγραν ψήφων και συσπείρωση όλων: και των πατριωτών και των εθνικιστών και των με και των δε, των φουστανελοφόρων, ιδιαίτερα. Βλέπετε, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, πρωταγωνιστής του αυτοβαπτισθέντος “κεντρώου πολιτικού χώρου” -για να δώσουμε τα εύσημα στον Αλέκο Μαρκίδη για την εύστοχη φράση- διεκδικούσε εκείνη τη μερίδα των ψηφοφόρων. Θυμάμαι γράφαμε για τον φουστανελά και τον φουστανελοφόρο (εξ ου και το 2 στο τίτλο), αφού και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ φόρεσε τη φουστανέλα για να συναντήσει τον κάθε ακραίο και πολέμιο της λύσης για να κάνει το όνειρό του -να μας κυβερνήσει- πραγματικότητα. Την ώρα που έλεγε «είναι εσφαλμένη η θεώρηση ότι οι Ε/κ απομακρύνονται από την επίτευξη λύσης στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», συνασπιζόταν με τους πολέμιους της λύσης ΔΔΟ για την προεδρική καρέκλα. Για αυτό, λοιπόν, φουστανελοφόρος και φουστανελάς ένα και το αυτό κι ας μην παίζει με τις λέξεις ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ…

Πού τα θυμηθήκαμε αυτά; Μα με αφορμή το ατυχές περιστατικό με τον 16χρονο στη Λύση, το ΔΗΚΟ -και οι φιλοναζιστές για να μην τους αδικούμε- επιχείρησαν να δώσουν μάθημα και να μας κάνουν «τέττε», λες και είμαστε μωρά, γιατί υποδείξαμε την αφέλεια μεν αλλά και το επικίνδυνο της πράξης δε… Κι αυτοί, του Νικόλα Παπαδόπουλου και του εξ απορρήτων του Χρύση Παντελίδη, ενεθάρρυναν τέτοιες πράξεις, καταλογίζοντας στους υπόλοιπους το ακατανόητο του Νίκου Αναστασιάδη -είδατε πού και πώς οι φουστανέλες συναντώνται- «οπαδοί της όποιας λύσης».

Παλικαρισμοί της πολυθρόνας, ανέξοδοι πατριωτισμοί και ρητορική που μόνο κινδύνους εγκυμονεί. Παλικαρισμοί εκ του ασφαλούς, πατριωτισμοί για το σόου και ρητορική που χαϊδεύει τα αυτιά όσων ζουν λες και βρίσκονται ακόμα στα κρησφύγετα.

Όταν βέβαια ο ΔΗΚΟϊκός -τότε, τουλάχιστον- Ματσάκης έκανε κάτι παρόμοιο, ο μ. Τάσσος Παπαδόπουλος είχε πει άλλα. Χαρακτήρισε θεατρινίστικη την ενέργεια τότε και διαχώρισε τη θεση του ΔΗΚΟ ή της κυβέρνησης (ήταν Νοέμβρης του 2005).

Ως εκ τούτου, θα σου πούμε αυτό που σου είπαμε και την άλλη φορά, κ. Νικόλα Παπαδόπουλε: Καλή η φουστανέλα Νικόλα, αλλά να προσέχεις την τσάκιση, διότι την παραφόρεσες τελευταία…