Ο Γρίβας το ξεκίνησε, ο Αναστασιάδης θα το τελειώσει

Του
Τάσου Αναστάση

 

Ένα καλοστημένο σχέδιο «τελικής λύσης» εκτυλίσσεται μπρος στα μάτια μας για την καταδίκη της Κύπρου.

Εδώ και τρία χρόνια ο Αναστασιάδης καταφέρνει να διατηρεί στην κουβέντα τα δύο κράτη ως μορφή λύσης.

Αρνείται δημόσια, κουβεντιάζει κατ’ ιδίαν.

Το λένε στην αρχή δύο κράτη έτσι για να κόψουν αντιδράσεις… το πλασάρουν μετά σαν λύση, σαν… μοναδική λύση, «εδώ που ήρθαν τα πράματα».

Τα πράματα όμως δεν ήρθαν μόνα τους εδώ.

Κατέληξαν εδώ λόγω των εμμονών του Αναστασιάδη, λόγω του φόβου μη χάσουν την εξουσία και ό,τι συνεπάγεται από την παραχώρηση αυτής σε άλλους, από τα συμφέροντα λίγων που βολεύονται με την παρούσα κατάσταση από το ’74 και την τοποθέτηση άλλων προτεραιοτήτων (βλ. διαβατήρια, μπίζνες και ντιβέλοπερς).

Τώρα ξεκίνησε η δεύτερη φάση του «σχεδίου». Να μιλούμε για τη διχοτόμηση λες και είναι κάτι αναπόφευκτο, λες και είναι η φυσική εξέλιξη των συνομιλιών. Επειδή, βλέπετε, όσο πιο συχνά ακούτε μια φράση, λέξη ή ιδέα, τόσο πιο εύκολο είναι στο τέλος να τη χωνέψεις και να πειστείς πως είναι ό,τι καλύτερο.

Οι αποκαλύψεις για τις κατ’ ιδίαν εξομολογήσεις Αναστασιάδη για το φλερτ του με τη σκέψη για δύο κράτη πέφτουν σαν βροχή, μόνο που ο Πρόεδρος κράτα μεγάλη ομπρέλα.

Εκμεταλλεύονται την παρούσα κατάσταση των τελευταίων μηνών και τη μη αντίδραση του λαού για να κόψουν και να ράψουν όπως τους βολεύει.

Ξέρετε πόσοι ντιβέλοπερς έχουν να χάσουν από μια πιθανή λύση; Ξέρετε πόσοι επιχειρηματίες του λιανικού εμπορίου και πόσοι άλλοι επιχειρηματίες έχουν να χάσουν από μια ενιαία Κύπρο; Ξέρετε πόσα τζάκια θα καούν όταν η εξουσία μοιραστεί στα δύο;

Η απάντηση είναι πέρα για πέρα από τη φαντασία μας.

Η Κύπρος κόβεται στα δυο και ‘μεις βλέπουμε το μαχαίρι να πληγώνει το νησί ανήμποροι να αντιδράσουμε.

Αυτό το «τσουνάμι» των εξελίξεων, όπως κάποτε γλαφυρά έλεγε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, έρχεται πιο ορμητικό από ποτέ για να παρασύρει για πάντα την ειρήνη και την επανένωση της Κύπρου.

Ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ωστόσο, δεν φαίνεται πλέον να ανησυχεί ιδιαίτερα και μάλλον το «τσουνάμι» έγινε «κυματάκι», το οποίο ούτε στα σκαλιά της Πινδάρου δεν φτάνει. Περισσότερο νοιάζεται για την εικόνα του ΔΗΣΥ και το πολιτικό του μέλλον παρά για τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Όση ευθύνη φέρει ο ένας όμως, τη φέρει ακέραια και ο άλλος.

Ο Αναστασιάδης κερδίζει επάξια έναν ανδριάντα δίπλα από το άγαλμα του Γρίβα στη Λεμεσό. Δίπλα από τον προδότη που ο Πρόεδρος κάποτε δαφνοστεφάνωνε και στεκόταν προσοχή. Δυο αγάλματα δίπλα-δίπλα.

Αυτού που ξεκίνησε τη διχοτόμηση και αυτού που προσπαθεί να την ολοκληρώσει.