Ο καπιταλισμός και οι δομές του είναι τρωτά και απάνθρωπα

66

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Η απουσία στρατηγικών σχεδιασμών για την Yγεία σε επίπεδο εθνικό, αλλά και σε επίπεδο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο, στέλνει για ακόμη μια φορά το μήνυμα ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι που κυβερνούν την ανθρωπότητα νοιάζονται περισσότερο για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και για τις ιμπεριαλιστικές τους επεκτάσεις, για τα πλούτη και τα κέρδη και όχι για την υγεία των ανθρώπων.

Στο βωμό των κερδών έχει θυσιαστεί το περιβάλλον και ο πλανήτης απειλείται από ολοκληρωτική κλιματική καταστροφή. Μας πρόλαβε βέβαια η εξάπλωση του κορονοϊού, ο οποίος μας προειδοποιεί ότι χρειάζεται να τεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών μας ο άνθρωπος και οι συνθήκες διαβίωσής του. Αυτό σημαίνει πολιτικές ανθρωποκεντρικές. Συστήματα διοίκησης τα οποία θα έχουν στις προτεραιότητές τους τη δημόσια υγεία, την παιδεία, το περιβάλλον και να σέβονται και να υπολογίζουν τις ανθρώπινες ζωές. Να δημιουργούν ασφαλείς συνθήκες για το μέλλον και για τις επόμενες γενιές.

Είναι πολύ λυπηρό ακόμη και σε αυτή τη Γαλλία, η οποία κουβαλάει ως κληρονομιά τη Γαλλική Επανάσταση, να βλέπουμε να πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι από τον κορονοϊό (1.416) σε οίκους ευγηρίας και άλλα ιδρύματα. Προκαλεί θλίψη, θυμό και ντροπή. Αντί να προστατέψουμε τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, τους απόμαχους της δουλειάς και να τους διασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, τους αφήσαμε απροστάτευτους σε στέγες ευγηρίας να μολύνονται από τον ιό και να πεθαίνουν. Μόνο τύψεις πρέπει να νιώθουμε γι’ αυτό. Είναι εικόνες που αγγίζουν όλες τις κυβερνήσεις που κυβερνούν σήμερα τον κόσμο. Στη μητρόπολη του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Οι ΗΠΑ με το πιο σύγχρονο οπλοστάσιο και τεχνολογία, που βομβαρδίζουν με ακρίβεια στόχους σε κάθε γωνιά της Γης -σκορπώντας το θάνατο- δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό, αφήνοντας τους δικούς τους ανθρώπους να πεθαίνουν καθημερινά, φθάνοντας σχεδόν τους 7.000 νεκρούς. Τραγικό τα γραφεία τελετών κηδειών να μην έχουν χώρο για να φυλάξουν τους νεκρούς!

Με την εξάπλωση του κορονοϊού και το πώς αντιμετωπίζεται αποδεικνύεται ότι ο καπιταλισμός και οι πολιτικές του δεν είναι «πανίσχυρα», αλλά είναι τρωτά και απάνθρωπα. Δεν έχει τις υποδομές συστημάτων υγείας, δεν έχει τα νοσοκομεία, δεν έχει την ανθρωπιά για να βάζει τον άνθρωπο και την ύπαρξή του πάνω από τα κέρδη.