Ο καθένας τα δικά του εξ αποστάσεως μέχρι το δείπνο

H ηγεσία των Ε/κ δεν είναι έτοιμη να πάρει αποφάσεις, λέει ο Ακιντζί

Απλή και χωρίς ατζέντα συνάντηση αποτελεί το δείπνο της 16ης Απριλίου, που και επιβάλλεται και υπαγορεύεται για να εξεταστούν τα επόμενα βήματα, διαμηνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αποφεύγοντας να σχολιάσει δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι «δεν απαντώ σε όσα εκστομεί ο κ. Ακιντζί».

Σε δηλώσεις μετά το τρισάγιο που τελέστηκε στα Φυλακισμένα Μνήματα για την επέτειο της 1ης Απριλίου και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ενώ καθορίστηκε συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα μεταξύ του ιδίου και του Τ/κ ηγέτη, η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη navtex, o Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «εάν επρόκειτο περί συναντήσεως με ουσιαστικό περιεχόμενο, βεβαιότατα και θα λαμβάνονταν υπόψη οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας». Πρόκειται, πρόσθεσε, για μια απλή, χωρίς ατζέντα, συνάντηση, «η οποία και επιβάλλεται και υπαγορεύεται για να δούμε και να προβληματιστούμε πώς προχωρούμε πάρα πέρα», τονίζοντας ότι «αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι ειρήνη και σταθερότητα. Και ειρήνη και σταθερότητα επιτυγχάνονται μέσα από το διάλογο».

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν απάντησα και δεν απαντώ σε όσα εκστομεί ο κ. Ακκιντζί. Θα αρκεστώ μέχρις εδώ».

Μία κοινότητα με την ίδια αξία και διαμοιρασμός επί ίσοις όροις

Μήνυμα προς αυτούς «που κυβερνούν στην ε/κ πλευρά» έστειλε από το Τρίκωμο ο Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, σε δηλώσεις του ο Τ/κ ηγέτης είπε πως «αυτοί που κυβερνούν στην ε/κ πλευρά πρέπει να αποδεχθούν ότι υπάρχει μια κοινότητα που έχει την ίδια αξία με αυτούς με την οποία θα διοικούν, διαμοιραζόμενοι επί ίσοις όροις το νησί. Εάν το κατανοήσουν αυτό, τότε θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα νέο μέλλον για τις επόμενες γενιές, με ειρήνη και γαλήνη», είπε ο κ. Ακιντζί.

Σε ομιλία του σε πολιτιστική εκδήλωση στο Τρίκωμο, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε πως αυτά τα εδάφη «αρκούν για όλους μας». «Μπορούμε», είπε, «να ζήσουμε στην Κύπρο με ειρήνη και γαλήνη».

Μπορεί, ανέφερε, να βρεθούν τρόποι ώστε να χρησιμοποιηθούν με δίκαιο τρόπο τα αγαθά (σ.σ. φυσικός πλούτος) που υπάρχουν τόσο στο έδαφος όσο και στην θάλασσα γύρω από την Κύπρο, «ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια νέα Κύπρο για τις νέες γενιές με ειρήνη και γαλήνη». Αν, όπως είπε, «αυτοί που κυβερνούν στην ε/κ πλευρά αποδεχθούν ότι σε αυτά τα εδάφη υπάρχει μια κοινότητα που έχει την ίδια αξία με αυτούς και θα διοικούν μοιραζόμενοι αυτό το νησί με ίσους όρους, (τότε) μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτό το μέλλον. Ποτέ δεν είναι αργά. Όταν θα είναι αργά, θα είναι βαρύ και το τίμημα».

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στον Al Jazeera, ο κ. Ακιντζί διατύπωσε τη θέση ότι οι Ε/κ είναι έτοιμοι για συνομιλίες, αλλά δεν είναι έτοιμοι για λήψη αποφάσεων.

Προσήλωση στους στόχους

Ερωτηθείς για το μήνυμα της επετείου του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που δημιούργησε την Κυπριακή Δημοκρατία δεν ήταν παρά η ανδρεία, η πίστη και η ενότητα». Οι αγωνιστές «μάς καταξίωσαν να ζούμε» και «μας παρέδωσαν ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Δυστυχώς λάθη, ο διχασμός, η τουρκική βουλιμία και οι σχεδιασμοί έφεραν τα όσα σήμερα βιώνουμε», ανέφερε. Περαιτέρω ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι αυτό που απαιτείται για να απαλλαγούμε από την κατοχή και να ανταποκριθούμε στις επιταγές της Ιστορίας είναι ενότητα, προσήλωση στους στόχους, επαγρύπνηση και προσοχή στην όλη διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να πετύχουμε ένα κράτος που να είναι βιώσιμο, λειτουργικό, να επιτρέπει την ειρηνική συμβίωση και τη συνδημιουργία με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους».

Αντιδράσεις για το δείπνο

Με ανακοινώσεις τους, χθες, κόμματα τάχθηκαν εναντίον της πραγματοποίησης του δείπνου ανάμεσα στους δύο ηγέτες, στις 16 Απριλίου.

Η Αλληλεγγύη σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως τα κοινωνικά δείπνα «είναι περιττά» και πως «χρειαζόμαστε πρόγραμμα δράσης για να αποφύγουμε τα χειρότερα». Το ζήτημα που γεννάται δεν είναι οι κοινωνικού περιεχομένου συναντήσεις αλλά τι θα συζητηθεί πέραν της διερεύνησης των προθέσεων της κάθε πλευράς, αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Γιατί η δική μας πλευρά, όπως διαδηλώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θέλει να συνεχίσει από εκεί που μείναμε στο Κραν Mοντανά, ενώ η κατοχική Τουρκία, χωρίς περιστροφές, μας λέει ότι περίπου τα θέλει όλα, απειλώντας και εκβιάζοντας. Με αυτά τα δεδομένα διερωτάται κάποιος τι έχει να πει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με ένα εντολοδόχο της Τουρκίας, όταν η τελευταία απειλεί τους πάντες και τα πάντα», τονίζει η Αλληλεγγύη.

Το Κίνημα Οικολόγων, εξάλλου, σχολιάζοντας δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί στον Al Jazeera, αναφέρει πως ο Τ/κ ηγέτης «επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι για τρία χρόνια η κυβέρνηση ”πάγωσε” το ερευνητικό πρόγραμμα για το φυσικό αέριο λόγω των διαπραγματεύσεων». Οι Οικολόγοι αναμένουν την αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη «πριν καταλήξουμε να θεωρούμε τη δήλωση του κατοχικού ηγέτη ως επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι η κυβέρνηση ανέβαλλε για τρία χρόνια τις γεωτρήσεις, επικαλούμενη την πτώση των τιμών στις διεθνείς αγορές, λες και επρόκειτο να βγούμε στις αγορές αύριο, για χάρη των συνομιλιών».

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy