Ο κορονοϊός, οι επαναστάτες της μάσκας και οι πίνακες

Του Γιώργου Δεληγιάννη

 

Δεν είναι περίεργο νομίζω τελικά ότι διαφορετικά γεγονότα ασύνδετα μεταξύ τους έχουν περίπου τους ίδιους υποστηρικτές, τις περισσότερες φορές φανατικούς.

Εδώ και μήνες ζούμε αυτή την αβεβαιότητα που μας έχει «βγάλει» από τη ζώνη της άνεσής μας, αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν comfort zone, με περιορισμούς που μας επιβλήθηκαν, αυτοπεριορισμούς, μέτρα προστασίας, κοινωνική απόσταση από γνωστούς και φίλους, συγγενείς και ξένους και δεν ξέρω κι εγώ τι.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, να έχεις (ευτυχώς ώς τώρα) μια μικρή ομάδα «επαναστατών της μάσκας» να πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας, διασύνδεση της πανδημίας με το 5G και ό,τι άλλο είδος ανοησίας (τη λέξη που θα ήθελα να χρησιμοποιήσω, την κόβει η δεοντολογία).

Δεν έχετε προσέξει ότι πολλοί από αυτούς είναι εκείνοι που αντέδρασαν με μανία και στους πίνακες του γνωστού (πλέον) εκπαιδευτικού–καλλιτέχνη;

Θυμήθηκα αυτές τις μέρες με όλα αυτά, μια έρευνα που είχε δει το φως της δημοσιότητας προ μερικών χρόνων, η οποία απαντούσε στο ερώτημα αν η πίστη στο Θεό (οποιασδήποτε θρησκείας φυσικά) να λέει κάτι για τη νοημοσύνη.

Οι επιστήμονες απάντησαν ΝΑΙ.

Όπως αναφέρουν τα πορίσματα μελέτης τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό κοινωνικής ψυχολογίας «Personality and Social Psychology Review», οι άνθρωποι που πιστεύουν έχουν κατά μέσο όρο χαμηλότερη νοημοσύνη σε σχέση με τους ανθρώπους που είναι άθεοι ή άπιστοι.

Πρόκειται για μελέτη που έγινε σε βάθος αλλά και σε μεγάλο εύρος χρόνου για τη σχέση θρησκευτικότητας και νοημοσύνης.

Με βάση στοιχεία που πήραν από 63 άλλες μελέτες που έγιναν από το 1928 μέχρι το 2012, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι ευφυΐα και θρησκευτική πίστη είναι μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, φαίνεται πως ήδη από μικρή ηλικία, όσο πιο έξυπνο είναι ένα παιδί τόσο περισσότερο πιθανό είναι να απομακρυνθεί από τη θρησκεία. Το ίδιο ισχύει και στην τρίτη ηλικία, όπου όσο υψηλότερο το IQ ενός ηλικιωμένου τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην πιστεύει στο Θεό.

Ως νοημοσύνη, οι επιστήμονες όρισαν «την ικανότητα λογικών συλλογισμών, σχεδιασμού, επίλυσης προβλημάτων, αφαιρετικής σκέψης, κατανόησης πολύπλοκων ιδεών και ταχείας μάθησης από τις εμπειρίες» και ως θρησκευτικότητα ορίστηκε οποιαδήποτε εμπλοκή με κάποια όψη της θρησκείας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι θρησκευτικές πίστεις φαίνονται παράλογες, αντιεπιστημονικές και αναπόδεικτες σε πολλούς έξυπνους ανθρώπους, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αποστασιοποιούνται από τη θρησκεία. Ακόμα, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι συνήθως δίνουν μεγαλύτερη σημασία στον αυτοέλεγχο της προσωπικής ζωής τους, κάτι που τους απομακρύνει από τις πεποιθήσεις περί Θεού.

Τα συμπεράσματα στον καθένα…

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy