Ο Μαλαισιανός Κύπριος µεταµορφώθηκε µε πλαστικές

348

Έδωσε €300.000 στην Αρχιεπισκοπή για τη Θεολογική Σχολή

Ούτε στα πιο άγρια σενάρια δεν θα µπορούσε κανείς να φανταστεί τα όσα εκτυλίχθηκαν µε την υπόθεση του Μαλαισιανού Κύπριου Jho Taek Low και τον τρόπο µε τον οποίο πολιτογραφήθηκε. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστοµος αποκάλυψε µε ψεσινές του δηλώσεις στο ΡΙΚ ότι η Αρχιεπισκοπή πώλησε σε επιχειρηµατία εκκλησιαστική γη στην Αγία Νάπα, όπου ανεγέρθηκαν επαύλεις για ξένους επενδυτές.

Μετά από παράκληση του αγοραστή, ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε επιστολές προς τον Υπ. Εσωτερικών για να πολιτογραφηθεί ο Μαλαισιανός µε σκοπό να αγοράσει έπαυλη, όπως και έγινε, αξίας €5 εκ. ευρώ. Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε επίσης ότι ο Μαλαισιανός έκανε εισφορά ύψους €300.000 στην Αρχιεπισκοπή για την ανέγερση της Θεολογικής Σχολής.

Στο µεταξύ, ο Αρχηγός Αστυνοµίας της Μαλαισίας έκανε έκκληση για συνδροµή σύλληψης του Μαλαισιανού φυγόδικου και έκδοσή του. Υπάρχουν, είπε, βάσιµες πληροφορίες ότι ο Κύπριος Jho Taek Low έκανε πλαστικές εγχειρίσεις και µεταµόρφωσε το πρόσωπό του.
Ρεπορτάζ της «Χ» από το 2016

Όπως είχε αποκαλύψει από το 2016 η «Χαραυγή» σε ρεπορτάζ µε τίτλο «Ανίερη συµµαχία στην Αγία Νάπα», ο Αρχιεπίσκοπος είχε ζητήσει από τον τότε ΥΠΕΣ Σωκράτη Χάσικο όπως εγκρίνει την αίτηση πολιτογράφησης του Jho Taek Low, µε επιστολές ηµεροµηνίας 01.09.2015 και 10.09.2015. Ο τότε ΥΠΕΣ προώθησε την αίτηση πολιτογράφησης στο Υπουργικό Συµβούλιο στις 11.09.2015, η οποία και εγκρίθηκε οµόφωνα.

Λίγες µέρες αργότερα ο Μαλαισιανός Jho Taek Low (τη δεδοµένη στιγµή ήταν άτυπος σύµβουλος και στενός συνεργάτης του υπόδικου πρώην Πρωθυπουργού της Μαλαισίας) επισκέφθηκε την Κύπρο στις 18.09.2015 και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση µε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Η εταιρεία Henley & Partners, ενεργώντας εκ µέρους του πελάτη της, Jho Taek Low, στις 23.09.2015 αγόρασε ηµιτελή έπαυλη στην περιοχή Λιµνάρα στα διοικητικά όρια του ∆ήµου Αγίας Νάπας, όπου η κατασκευάστρια εταιρεία είχε ήδη προβεί σε παράνοµο εκβραχισµό της ακτής.

Όπως φαίνεται, ο ∆ήµος Αγίας Νάπας, µε επιστολή ηµεροµηνίας 30.09.2015 προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ζήτησε όπως παρέµβει προς τα αρµόδια τµήµατα για να προχωρήσει η έγκριση σχεδίου χρήσης παραλίας στην περιοχή όπου έγινε παράνοµος εκβραχισµός της ακτής. Ο Αρχιεπίσκοπος, µε επιστολή ηµεροµηνίας 09.11.2015, ζήτησε από τις συναρµόδιες Αρχές (Τµήµα Πολεοδοµίας και Οικήσεως, Τµήµα Περιβάλλοντος και Τµήµα ∆ηµοσίων Έργων) την έγκριση σχεδίου χρήσης παραλίας στην περιοχή όπου έγινε παράνοµος εκβραχισµός.

Η συγκεκριµένη παρανοµία οδηγήθηκε από τη Γενική Εισαγγελία ενώπιον του ∆ικαστηρίου, για την οποία κατηγορούνται ένα φυσικό πρόσωπο και δύο νοµικά.

Ο τότε ΥΠΕΣ υποστήριξε χθες ότι «η Ιντερπόλ διαβεβαίωσε ότι δεν είχε πληροφορίες εναντίον του αιτητή, ενώ η Κυπριακή Αστυνοµία επιβεβαίωσε το λευκό ποινικό µητρώο του και η Τράπεζα Κύπρου πιστοποίησε την καθαρότητα των χρηµάτων της επένδυσης». Επιπρόσθετα, εκφράζει την άποψη ότι «µετά τα όσα επακολούθησαν, η Κυπριακή ∆ηµοκρατία πρέπει να αφαιρέσει από το εν λόγω πρόσωπο την κυπριακή υπηκοότητα.

Άννα Μισιαούλη