Ο Μανωλιός έβαλε τα ρούχα του αλλιώς…Του
Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Ο ανασχηματισμός θυμίζει το ρητό με τον Μανωλιό ο οποίος έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Και αυτό επιβεβαιώνεται από δύο στοιχεία: Πρώτον από το γεγονός ότι πολλά πρόσωπα άλλαξαν απλά καρέκλα, ενώ και οι καινούριοι προέρχονται από τον στενό κύκλο του κυβερνώντος ΔΗΣΥ, το οποίο βρήκε και αυτό την ευκαιρία να κάνει μίνι ανασχηματισμό στην κοινοβουλευτική του ομάδα βολεύοντας στελέχη τα οποία έμειναν εκτός στις εκλογές. Και δεύτερον από το γεγονός ότι κατά τις χθεσινές τελετές διαβεβαίωσης ουδείς ανέλαβε την ευθύνη για τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης τα τελευταία επτά χρόνια. Ούτε καν ο Χάρης Γεωργιάδης, για τον οποίο εκδόθηκε πόρισμα από ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή σε σχέση με τις «βαρύτατες ευθύνες» που φέρει για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Μάλιστα οι νέοι υπουργοί και επίτροποι έδωσαν έπαινους στους προκατόχους τους για το έργο τους και δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική.

Και κάπως έτσι έμειναν, για άλλη μια φορά, ορφανές οι ευθύνες για το κούρεμα των καταθέσεων, το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, τα εκατομμύρια του οικογενειακού περιβάλλοντος του Προέδρου Αναστασιάδη που δραπέτευσαν στο εξωτερικό πριν το κούρεμα, το σκάνδαλο με τα διαβατήρια τα οποία δόθηκαν σε καταζητούμενους και δικτάτορες, τις απαράδεκτες εξυπηρετήσεις προς τον Αρχιεπίσκοπο, το τραγικό περιστατικό του θανάτου του 15χρονου και την εξίσου τραγική υπόθεση με τα πτώματα να ανασύρονται από λίμνες και φρεάτια, τα όσα αποκαλύφθηκαν με το κατασκοπευτικό βαν, το χαμένο συμβόλαιο της τέως Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, τα βολέματα και τα ρουσφέτια εταίρων και ημετέρων, τις προεδρικές χάρες σε παιδεραστές, τις παράνομες αναπτύξεις, τον αθέμιτο πλουτισμό ημετέρων, την έκρηξη της εγκληματικότητας, την καταρράκωση θεσμών και πολλά άλλα.

Αφού λοιπόν ουδείς από την κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη για τα πιο πάνω, είναι τουλάχιστον ουτοπία να πιστεύει κανείς ότι οι νέοι υπουργοί και επίτροποι θα εφαρμόσουν διαφορετική πολιτική. Αφού η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αναγνωρίσει τα λάθη της και να λάβει μέτρα για διόρθωσή τους, αναπόφευκτα θα κάνει ξανά τα ίδια λάθη και ακόμη χειρότερα. Ο Μανωλιός δεν άλλαξε. Απλά έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Και αυτό είναι χειρότερο, αφού τα νέα λάθη ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερα από τα προηγούμενα.

Η κοινωνία δεν μπορεί να δώσει πίστωση χρόνου στους νέους (μετακινούμενους και νεοφερμένους) υπουργούς και επιτρόπους. Άλλωστε η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη στο έβδομο έτος. Και οι πολίτες αυτό το οποίο κρίνουν είναι την κυβέρνηση στο σύνολό της και όχι το κάθε πρόσωπο μεμονωμένα.