Ο Μεσαίωνας αλλιώς…Της Νίκης Κουλέρμου

Και ποιος σας είπε, κυρία μου, ότι δεν είμαστε στο Μεσαίωνα; Στο Μεσαίωνα είμαστε. Και τον ζούμε αλλιώς… Με το στίγμα μιας επίπλαστης εικόνας που θέλει τα πάντα να λέγονται σύγχρονα και ευρωπαϊκά…

Για να δέρνουν τα κοπελλούθκια σου που τα στέλνεις για να υπηρετήσουν -δήθεν- την πατρίδα την ώρα που οδηγούν τον τόπο στις αγκάλες μιας δομής που θα μας εξασφαλίζει όπως λεν την ασφάλεια έναντι οποιωνδήποτε απειλών… Εκεί που το 2% του ΑΕΠ θα είναι υποχρεωτικό για αμυντικές δαπάνες…

Εκεί που δεν θάχουν να φάνε τα κοπελλούθκια του κόσμου, αλλά θα είναι υποχρέωση των γονιών (όσων εργάζονται) να πληρώνουν φόρους για την άμυνα και μέρος των οποίων θα καταλήγουν στις μίζες και στα άχρηστα νισάνια…

Στο Μεσαίωνα ζούμε, για να μας λένε από τη μια ότι έχουμε πλεονάσματα και success story, ενώ από την άλλη: Δίνουν τα κεκτημένα στους αναξιοπαθούντες εγκλωβισμένους και ανάπηρους και τα ονομάζουν «δώρα».

Κορδώνουν για τη Μεταρρύθμιση στο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών και οι εποπτεύοντες τις εξετάσεις συμμετέχουν σε παρασύστημα εξετάσεων.

Και γιατί να μην τον κάνουν αφού με όποιο δάσκαλο θα κάτσουν, έτσι γράμματα θα μάθουν; Ο Πρόεδρος για παράδειγμα εγκαλείται από την κοινή γνώμη και κάθε νομοταγή πολίτη για την ανάμειξη υπαλλήλων του πρώην δικηγορικού του γραφείου στη διαδικασία πώλησης των Κυπριακών Αερογραμμών και διαμαρτύρεται γιατί τα υπενθυμίζει η αντιπολίτευση λέγοντας ότι δεν διαβάσαμε την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.

Μήπως αυτός τη διάβασε; Κι αν τη διάβασε γιατί επιτρέπει να εμπλέκεται το όνομά του σε άλλες υποθέσεις «πάρε-δώσε» του δημοσίου; Γιατί όταν πήρε την έκθεση και την διάβασε ο ίδιος δεν απολογήθηκε τουλάχιστον για την ανάμειξη του πρώην δικηγορικού του γραφείου χωρίς την έγκρισή του; Γιατί ενοχλείται που τα υπενθυμίζουμε και δεν ενοχλείται για όσες πράξεις ο ίδιος έλεγε ότι το «νόμιμο δεν είναι και ηθικό»; Κόβουν τα κονδύλια για την Υγεία και τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι έτοιμα να καταρρεύσουν, ενώ το ΓεΣΥ, που ήταν μνημονιακή υποχρέωση, θα εφαρμοστεί «για πρώτη φορά», όταν και εφόσον εφαρμοστεί!

Αφαίμαξαν από τους συνταξιούχους €500 εκ., επιστρέφουν τώρα υπό μορφή χριστουγεννιάτικου δώρου €3,8 εκ., ενώ την ίδια ώρα 25 χιλ. άνθρωποι δεν δικαιούνται και δεν τους δίνεται η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για το μικρό τσεκούδι και άρα δεν δικαιούνται ούτε του «δώρου»! Πετσοκόβουν υπηρεσίες και δομές για άτομα με αναπηρίες, βάζουν λουκέτο σε συμβούλια κοινοτικής ευημερίας ή στην καλύτερη των περιπτώσεων τα μεταβιβάζουν στο πιάτο μια άλλης αναδυόμενης επιχείρησης, όπως είναι η Εκκλησία!

Μεταναστεύουν οι νέοι μας στο εξωτερικό και μέμφονται τη νοοτροπία του Κύπριου να θέλει να σπουδάσει τα παιδιά του, ενώ ως αντίβαρο προβάλλουν το γεγονός ότι ακόμα έρχονται στη χώρα μας φοιτητές από τρίτες χώρες… Αγνοώντας επιδεικτικά ότι στα κατεχόμενα οι ξένοι φοιτητές ξεπερνούν τις 60.000.

Για την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού τι να πει κανείς; Είχαμε μαζί μας ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και αλληθωρίζαμε προς 2η θητεία.

Ταυτίζουν το κράτος με το κόμμα και ζητούν και ρέστα από όσους διαμαρτύρονται. Δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, αλλά ζητούν την ψήφο τους! Αν όλο αυτό που ζούμε δεν είναι Μεσαίωνας, τότε τι είναι;