Ο ναρκισσιστικός εαυτός μας

Της
Κάλιας Ανδρέου

“Εάν οι ανισότητες στον πλούτο μεταξύ πλουσίων και φτωχών εξακολουθούν να διευρύνονται με τον ίδιο ρυθμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πλουσιότερο 10% θα κατέχει το 100% του πλούτου μέχρι το 2052”, ανέφερε ο Scott Burns την περασμένη Κυριακή στην αμερικανική ιστοσελίδα “Dallas Morning News”. Αυτή είναι η εκμεταλλευτική φύση του καπιταλισμού, άλλωστε. Η ανάγκη συνεχούς κερδοφορίας είναι μέρος του ίδιου του συστήματος. Μέρος του συστήματος αυτού είναι και η φτωχοποίηση των εργαζομένων. Η ανεργία, ο εξευτελισμός της ίδιας της εργασίας. Η αποξένωση. Και όλα αυτά, τη στιγμή που η φαντασίωση για πλούτο όλο και εξαπλώνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Ζούμε στην εποχή που έχει ήδη καλλιεργηθεί η κουλτούρα του θαυμασμού του πλούτου. Επιβραβεύουμε το ναρκισσισμό. Στολίζουμε τα σώματά μας με κάμποσο χρήμα, τα τοποθετούμε σε ένα χλιδάτο τοπίο και πουλούμε όλη αυτή την εικόνα συνειδητά στο διαδίκτυο. Προσκυνάμε και θαυμάζουμε τους influencers. Μιμούμαστε τον τρόπο που διαχειρίζονται την εικόνα τους και αυτό για να ικανοποιήσουμε το Εγώ μας. Έτσι μας έμαθε άλλωστε ο ναρκισσισμός μας. Να βρίσκουμε την ευτυχία μέσα στο αδιέξοδό του.

Φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να δούμε και να αντιληφθούμε τις αιτίες του χάσματος μεταξύ των κοινωνικών τάξεων. Και αυτό γιατί φαντασιωνόμαστε ή ακόμα πιστεύουμε ότι μια μέρα θα γίνουμε και εμείς πλούσιοι. Γινόμαστε πολέμιοι των κρατικών παροχών έστω κι αν τις χρειαζόμαστε. Τις πολεμάμε τη στιγμή που θα έπρεπε να διεκδικούμε -το λιγότερο- περισσότερη ποιότητα. Το γιατί, ανεξήγητο. Ίσως να ευθύνεται η αμάθειά μας, η απάθεια στο τι συμβαίνει γύρω μας. Αποτέλεσμα αυτών είναι -τις περισσότερες φορές- η ασυνείδητη επιλογή μας στο να γίνουμε ένα με μια παραπλανητική, ψεύτικη πραγματικότητα. Τόσο καλά κοινωνικά κατασκευασμένη που δεν μπορούμε να διακρίνουμε την αλήθεια.

Ο καπιταλισμός μάς έμαθε να λέμε ότι το μέλλον του καθενός εξαρτάται από τις επιλογές του. Αυτό έρχεται μέσω της φαντασίωσης του πλούσιου εαυτού μας, που το ίδιο το σύστημα δημιουργεί στα μυαλά μας, κάθε ώρα της ημέρας. Φτάσαμε στο σημείο να αποκωδικοποιούμε το ναρκισσισμό ως η απελευθέρωση του σώματός μας από στερεότυπα του παρελθόντος.

Η ελευθερία του να επιλέγουμε εμείς για το πώς θα διαχειριστούμε το σώμα μας, το δικαίωμα στον αυτοκαθορισμό, στην αυτονομία μας δεν θα έπρεπε να μας παρασύρει στη φαντασίωση ενός πιο πλούσιου -υλικά- εαυτού μας. Είναι εύκολο να πέσει κανείς στην παγίδα μεταξύ της επιλογής του πώς να διαχειρίζεται ο ίδιος το σώμα του με τη μοναδική επιλογή που προωθείται από μια -καταναλωτική- κοινωνία στο πώς η ίδια θέλει να το διαχειριζόμαστε. Και όλα αυτά για τις ανάγκες ενός ολοκληρωτικά εκμεταλλευτικού συστήματος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy