Ο Πρόεδρος δεν είναι αχάριστος… ανταπέδωσε και με το παραπάνω!Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Τα γεγονότα, όπως αυτά καταγράφονται στις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή, αφήνουν πλήρως εκτεθειμένο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά ότι άλλα «δεσμεύεται» ο Πρόεδρος και άλλα πράττει. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει παραβιάσει την περιβόητη «Χάρτα Δεοντολογίας» που ο ίδιος ετοίμασε και ζητούσε σεβασμό και εφαρμογή της από όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η περίφημη αυτή «Χάρτα Δεοντολογίας» παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα, ως βήμα διαφάνειας και ως ενέργεια πολιτικής δεοντολογίας και υποδειγματικής συμπεριφοράς που στόχευε, όπως έλεγε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μέσα από τις πράξεις των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Η «Χάρτα Δεοντολογίας» λοιπόν αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «τα μέλη της κυβέρνησης δεν αποδέχονται τυχόν προσκλήσεις για προσωπική φιλοξενία, η οποία προέρχεται από ξένη κυβέρνηση ή από φυσικά ή νομικά πρόσωπα των οποίων η δραστηριότητα σχετίζεται με το υπουργείο τους. Επιστρέφουν στο κράτος, είτε αμέσως, είτε με τη λήξη της θητείας τους, δώρα των οποίων η αξία υπερβαίνει τα €150». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε και καταγράφεται και στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, αποδέχθηκε να ταξιδεύσει οικογενειακώς για διακοπές στις Σεϊχέλες με το ιδιωτικό τζετ του Σαουδάραβα σεΐχη. Δέχθηκε λοιπόν δώρο αεροπορικά εισιτήρια και φιλοξενία στις Σεϊχέλες από ένα Σαουδάραβα επιχειρηματία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ίσως να υποστηρίξει ότι δεν πρόκειται για δώρο από ξένη κυβέρνηση, αφού ο Σαουδάραβας πολιτογραφήθηκε πρώτα Κύπριος και μετά πραγματοποιήθηκε το οικογενειακό ταξίδι! Ίσως ο Πρόεδρος υποστηρίξει ακόμη ότι δεν πρόκειται για δώρο ούτε από φυσικό ή νομικό πρόσωπο των οποίων η δραστηριότητα σχετίζεται με το Προεδρικό -βέβαια δεν ξέρουμε ακριβώς όλες τις δουλειές που κάνει ο σεΐχης!

Για να είμαστε δίκαιοι, ο Πρόεδρος δεν πήρε μόνο δώρο, αλλά έδωσε και δώρο και ακριβότερο! Έδωσε κυπριακά διαβατήρια στον σεΐχη και σε άλλους 36 Σαουδάραβες. Θα δώσει επίσης άδεια στον σεΐχη να δημιουργήσει τερματικό πολυτελών αεροσκαφών στα αεροδρόμιά μας. Υπήρξε λοιπόν ένα είδους αλισβερίσι από το οποίο ωφελήθηκαν και οι δύο, αλλά ζήμιωσε η διαφάνεια, η πολιτική αξιοπιστία και η χρηστή διοίκηση.