Ο Πρόεδρος δεν ξεκαθάρισε… ενίσχυσε τη σύγχυση

153

Σειρά ερωτημάτων παραμένουν αναπάντητα μετά τη Διάσκεψη του Προέδρου

Στον απόηχο της διάσκεψης του Προέδρου οι απόψεις των πολιτικών δυνάμεων, με εξαίρεση τον ΔΗΣΥ, συγκλίνουν σε ένα σημείο. Ότι ο Πρόεδρος δεν ενημέρωσε ουσιαστικά, δεν ξεκαθάρισε τη θέση του και ενίσχυσε τους προβληματισμούς όλων δημιουργώντας νέα ερωτηματικά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σημειώνει ότι ο Πρόεδρος με τη διάσκεψη Τύπου επέτεινε τη σύγχυση και τον προβληματισμό, αν και αναγνωρίζει ότι στις δηλώσεις του υπάρχουν και θετικά στοιχεία. Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, σημειώνει τη θέση του Προέδρου πως στόχος είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία και χαρακτηρίζει σωστή την ανάλυσή του για το περιεχόμενο του πλαισίου Γκουτέρες.

Επίσης συμφωνεί πως αρμοδιότητες που αφορούν την ενότητα του λαού, της οικονομίας, του φυσικού πλούτου, της άμυνας και ασφάλειας, δεν μπορούν να μεταφερθούν στις συνιστώσες πολιτείες. Σημείωσε ότι προκύπτουν ερωτήματα, καθώς ο Πρόεδρος υποστηρίζει ότι η ιδέα του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία αποσκοπεί στο να εγκαταλείψουν οι Τ/κ την απαίτηση για θετική ψήφο σε όλα τα ζητήματα και ανέφερε ότι ο ΓΓ στο Πλαίσιό του απορρίπτει αυτή την τ/κ θέση. Επεσήμανε ότι ανοίγοντας το θέμα, ο κίνδυνος, όπως παραδέχεται ο κ. Αναστασιάδης, είναι να μη συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς και να μην επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Για το επίμαχο ζήτημα των αρμοδιοτήτων που θα δοθούν στις δυο πολιτείες το μόνο που είπε ο Πρόεδρος είναι ότι θα πάρει γνωματεύσεις από διεθνολόγους προτού αποφασίσει και το ΑΚΕΛ τον επέκρινε ότι άνοιξε το ζήτημα χωρίς να γνωρίζει αν υπάρχουν αρμοδιότητες που μπορούν να αποκεντρωθούν και ποιες είναι αυτές. Σημείωσε ότι σωρεία ερωτημάτων προκαλεί και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος ενώ από τη μια δέχεται την τ/κ ψήφο στο Υπουργικό, την ίδια ώρα διερωτάται κατά πόσο θα βρεθεί τ/κ θετική ψήφος για τον EastMed.

Ο Στ. Στεφάνου διερωτήθηκε αν ο Πρόεδρος επανανοίγοντας αυτό το ζήτημα πιστεύει πραγματικά ότι μπορεί ποτέ να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση και αν θεωρεί πως ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο όπως ο EastMed δεν είναι θέμα ζωτικής σημασίας για τους Τ/κ και πώς αυτό συνάδει με τις διαβεβαιώσεις του ότι θέματα όπως η ΑΟΖ θα συνιστούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα. Το ΑΚΕΛ συμμερίζεται την επισήμανση του Προέδρου ότι θα ήταν παράφρων να απορρίψει το Πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα, όμως, το ΑΚΕΛ διερωτάται αν ο Πρόεδρος πιστεύει ειλικρινά ότι όλα όσα είπε εναρμονίζονται με όσα λέει ο ΓΓ στο Πλαίσιό του και αν τα όσα είπε εξυπηρετούν πραγματικά την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ο υπεύθυνος Διεύθυνσης Κυπριακού του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Σταυρίδης, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος επαναβεβαίωσε τη θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για αναζήτηση λύσης του Κυπριακού εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες. Ο κ. Σταυρίδης είπε πως η εκχώρηση εξουσιών στις συνιστώσες πολιτείες που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών βρίσκει τον ΔΗΣΥ σύμφωνο και υποστηρικτικό.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλος, αναφέρει πως ο ασαφής όρος της «αποκεντρωμένης ομοσπονδίας» ακόμη δεν έχει επεξηγηθεί και πως ο κ. Αναστασιάδης «ξεκάθαρα ομολόγησε την αποτυχία της πολιτικής που έχει εφαρμοστεί στο Κυπριακό τα τελευταία δέκα χρόνια». Τα αδιέξοδα στο Κυπριακό, σημείωσε, δεν θα επιλυθούν με προτάσεις χειρότερες από τις ήδη υφιστάμενες αρνητικές προτάσεις, ούτε και έγινε κατανοητό πώς η λεγόμενη «αποτελεσματική συμμετοχή» (τα βέτο σε κάθε απόφαση) που επιζητεί η τουρκική πλευρά θα αναιρεθεί με την «αποκεντρωμένη ομοσπονδία». Το ΔΗΚΟ, κατέληξε, εξακολουθεί να αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει την πρότασή του για «αποκεντρωμένη ομοσπονδία» και αναμένει επίσης να ακούσει ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει στο Κυπριακό για να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα.

Άννα Μισιαούλη

Μπουρτζιού: Δεν έγινε κατανοητός ο κ. Αναστασιάδης

Ούτε σε αυτή τη διάσκεψη, όπως ούτε στη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ποιες είναι οι απόψεις του γι’ αυτό που κάποτε ονομάζει «χαλαρή ομοσπονδία» και κάποτε «αποκεντρωμένη», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού. Γι’ αυτό και δεν έγινε κατανοητό ποιες αρμοδιότητες σκέφτεται να δοθούν από την κεντρική κυβέρνηση στις συνιστώσες πολιτείες, δήλωσε και παρέπεμψε σε προηγούμενες δηλώσεις του Μ. Ακιντζί πως η τ/κ πλευρά εάν ξεκαθαρίσει το θέμα των αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν στις συνιστώσες πολιτείες και υπάρξει μια διαδικασία μη ανοικτού τέλους, δεν απορρίπτει να το συζητήσει αυτό. Ωστόσο, αναφέρει, ακόμα και αν ο αριθμός των αρμοδιοτήτων στην κεντρική κυβέρνηση μειωθεί, είναι εκ των ων ουκ άνευ η αποτελεσματική συμμετοχή της τ/κ πλευράς στη λήψη όλων των αποφάσεων που θα λαμβάνονται συνεταιρικά στο πλαίσιο των ομοσπονδιακών αρμοδιοτήτων. Οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη είναι μια νέα ένδειξη ότι δεν μπόρεσε καθόλου να χωνέψει την πολιτική ισότητα των Τ/κ και ότι μέρος αυτής είναι η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις σημείωσε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να ανοίξει συζήτηση για οποιοδήποτε αντίτιμο έναντι της πολιτικής μας ισότητας». Επεσήμανε ότι η έννοια της ομοσπονδίας βασίζεται στο διαμοιρασμό και των αρμοδιοτήτων και του φυσικού πλούτου. Πρόσθεσε ότι δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης, όπως έδειξε απροθυμία για το διαμοιρασμό των αρμοδιοτήτων, δείχνει και για το διαμοιρασμό του πλούτου και προτίμησε να παραμείνει πεδίο έντασης.
Ο κ. Ακιντζί αναμένεται να δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στις 12 Νοεμβρίου.