Ο Πρόεδρος έριξε στο τραπέζι «χαλαρή ομοσπονδία»

Στήριξη από Αβ. Νεοφύτου, αντιδράσεις από άλλα μέλη Εθνικού Συμβουλίου.

Θέμα προς συζήτηση για αποκέντρωση εξουσιών από την κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση προς τις κυβερνήσεις των συνιστωσών πολιτειών με το δικαιολογητικό ότι έτσι το «ομοσπονδιακό κράτος θα είναι πιο λειτουργικό», έθεσε χθες για πρώτη φορά ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Παρόλο που αυτό μεταφράζεται από νομικούς και συνταγματολόγους ως «χαλαρή ομοσπονδία», ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έθεσε το θέμα προς μελέτη εν αναμονή των σχετικών απόψεων από τους αρχηγούς των κομμάτων και με αφορμή τις απαιτήσεις που παρουσίασε η τουρκοκυπριακή πλευρά για συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων με μια τ/κή ψήφο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, μας αναφέρθηκε ότι «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» και διερωτήθηκαν για πολλά:

* Γιατί ξαφνικά τίθεται στο τραπέζι αυτό το θέμα, όταν όλοι γνωρίζουν πως στον τομέα αυτό είχε επέλθει προχωρημένη σύγκλιση; Ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι με το Πλαίσιο Γκουτέρες δεν τίθεται τέτοιο θέμα;

* Δεν συνιστά αντίφαση αν ληφθεί υπόψη ότι ο Πρόεδρος παρέλαβε τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ που περιλάμβαναν 22 αρμοδιότητες και στη συνέχεια -και με δική του πρωτοβουλία- σε αυτές προστέθηκαν και άλλες με τις συνομιλίες Αναστασιάδη-Ακιντζί;

* Ποιες είναι οι υπέρμετρες εξουσίες που εκτιμά ο Πρόεδρος ότι πρέπει να αφαιρεθούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση;

Αναμένεται ότι θα δοθούν κάποια ανταλλάγματα από την άλλη πλευρά προς αυτή την κατεύθυνση;

* Αυτή η συζήτηση, μετά τη Νέα Υόρκη, έχει σχέση με τις άτυπες διαβουλεύσεις που έγιναν με τον κ. Τσαβούσογλου;

* Αυτή η αλλαγή δεν θα οδηγήσει σε νέες και ατέρμονες συζητήσεις; Δεν εισάγει καινά δαιμόνια στη διαδικασία με αποτέλεσμα να εκτραπεί η διαπραγμάτευση από το καθορισμένο και συμφωνημένο πλαίσιο λύσης για ΔΔΟ με ισχυρή κεντρική κυβέρνηση;

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι αφού δοκιμάστηκε μέσα στην κοινή γνώμη και δεν βρήκε απήχηση η λύση δύο κρατών, ρίχνεται τώρα προς δημόσια συζήτηση η «χαλαρή ομοσπονδία».

Ξεχάστηκε γρήγορα το «τσουνάμι»

Σημειώνεται ότι οι κ.κ. Αναστασιάδης και Νεοφύτου έφεραν στο προσκήνιο το θέμα σχεδόν ταυτόχρονα και την επομένη της δήθεν σύγκρουσής τους για τα «τσουνάμια». Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή» ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στην αποκέντρωση των εξουσιών ως απάντηση σε όσους μιλούν για «δυσλειτουργικό» κράτος.

Ο κ. Νεοφύτου διατύπωσε την αόριστη κατηγορία ότι «ρίχνουμε σταδιακά στον κάλαθο των αχρήστων τη ΔΔΟ» και όταν ρωτήθηκε σε ποιους αναφέρεται είπε ότι «ο Πρόεδρος δεν μίλησε ποτέ ενάντια στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Σχολιάζοντας το θέμα από το ραδιόφωνο του ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου υπενθύμισε ότι στο παρελθόν ο ΔΗΣΥ μιλούσε για «χαλαρή ομοσπονδία», κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Αναμένεται ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα δώσουν γραπτώς τις θέσεις τους, παρόλο που υπήρξαν κάποιες τοποθετήσεις με έντονη τη διαφωνία, όπως πληροφορούμαστε από μέρους του ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Πάγια θέση του ΑΚΕΛ μπροστά στην κρίσιμη κατάσταση είναι ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος διχοτόμησης είναι η συνεπής και στοχοπροσηλωμένη συζήτηση για λύση ΔΔΟ. Ο κ. Νεοφύτου, όπως πληροφορούμαστε, έδωσε πλήρη στήριξη στον Πρόεδρο. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο η συζήτηση στο Ε. Συμβούλιο θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί στις 23 Οκτωβρίου.

Ο κ. Προδρόμου δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε επίσης χθες για θέματα που αφορούν την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

 

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy