Ο Συνεργατισμός τούς ξεσήκωσε όλους έξω από το Προεδρικό

Απαίτησαν αξιοποίηση του πορίσματος για τον Συνεργατισμό και τιμωρία των ενόχων

Πέραν των είκοσι οργανώσεων και πλήθος κόσμου βρέθηκαν χθες έξω από το Προεδρικό, διεκδικώντας τον καταλογισμό ευθυνών και τον τερματισμό της διαδικασίας αποξένωσης των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού.

Με συνθήματα όπως «Τέρμα στο ξεπούλημα και στην αδικία, δώστε στο λαό την περιουσία», «Εργάτες, αγρότες, εκπαιδευτικοί, ίδρυσαν με ιδρώτα τη Συνεργατική», «Ο Συνεργατισμός δεν είναι κανενός, είναι μια ιδέα που έκτισε ο λαός», οι διαδηλωτές – αγρότες με τρακτέρ και άνθρωποι όλων των ηλικιών, ηλικιωμένοι με μπαστούνια μέχρι νήπια σε παιδικά καροτσάκια- ξεκίνησαν από το κτίριο της ΠΑΣΥΔΥ και πορεύτηκαν κατά μήκος της Λεωφόρου, μέχρι το Προεδρικό όπου συγκεντρώθηκαν.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, σημείωσε ότι η ιδέα του Συνεργατισμού στην Κύπρο υπηρέτησε τους πολίτες του τόπου για περισσότερο από 100 χρόνια και πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί.

Σε σύντομο ιστορικό του Συνεργατισμού που ανέγνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΑ, κ. Πανίκος Χάμπας, χαρακτήρισε τη διαμαρτυρία ως ιστορικό συναπάντημα, όπου η γνώση συναντά την αγωνιστικότητα, τη θέληση, το πείσμα των Κυπρίων που μια ζωή μέσα από αιώνες έμαθαν να αγωνίζονται, να είναι ανυπότακτοι. Τόνισε ότι ο Συνεργατισμός για 100 και πλέον χρόνια προσέφερε τα μέγιστα τόσο στην οικονομία της Κύπρου όσο και στον κάθε πολίτη ξεχωριστά, αλλά ύπουλα και μεθοδικά η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και μαζί της όλα τα συνεργατικά ιδρύματα οδηγήθηκαν στην οριστική κατάρρευση και στο κλείσιμο.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «μια χούφτα golden boys, που ουδέποτε ενστερνίστηκαν την ιδέα του Συνεργατισμού, ανέλαβαν δήθεν να τον αναστήσουν και τελικά τον έστειλα στον τάφο». Τόνισε ότι «εκεί που θα αποτολμήσουν να πουλήσουν τα κτίρια που όλοι εμείς κτίσαμε θα μας βρουν μπροστά τους». Επεσήμανε την υποχρέωση απέναντι στους εμπνευστές της συνεργατικής ιδέας αλλά και τις επόμενες γενιές να αναβιώσει ο Συνεργατισμός ακόμα και από τις στάχτες του. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι σεβόμενοι την ιστορία του Συνεργατισμού απαιτείται η αξιοποίηση όλων των δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου και του πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής, ώστε επιτέλους να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι οι ένοχοι.

Το τελευταίο σημείο καταχειροκροτήθηκε ιδιαίτερα, ενώ ακούστηκαν και φωνές που ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Με την ανακοίνωση ότι θα επιδοθεί ψήφισμα στον εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπήρξε αντίδραση από τον κόσμο, με φωνές που σχολίαζαν ότι «έκαψέν μας τζι’ εκαούρτισέν μας» και δεν του αξίζει να αποκαλείται ως τέτοιος. Οι διοργανωτές ηρέμησαν τα πνεύματα καλώντας όλους να δείξουν σεβασμό.

Άννα Μισιαούλη

Αγανάκτηση και υπόσχεση για εγρήγορση

Με υπόμνημά τους οι διαδηλωτές εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία αλλά και την αγανάκτησή τους για τη μεθοδευμένη κατάρρευση του Συνεργατισμού και το κλείσιμό του, με όλα τα τραγικά επακόλουθα για το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας. Ταυτόχρονα, απαίτησαν την αξιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό για καταλογισμό ευθυνών, όπως και την επιστροφή των περιουσιακών του στοιχείων στους νόμιμους δικαιούχους τους. Καταληκτικά, υποσχέθηκαν ότι θα  βρίσκονται σε εγρήγορση για αξιολόγηση των εξελίξεων και ανάληψη νέων πολύ δυναμικών ενεργειών.

Το υπόμνημα υπογράφουν οι αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, Παναγροτικός, Νέα Αγροτική Κίνηση, Ευρωαγροτικός, εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου, οι Σύνδεσμοι Συνταξιούχων του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δασκάλων, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης, ο Σύνδεσμος Απόστρατων Κυπριακού Στρατού, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχος ΟΠΑΗΟ-ΣΕΚ, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΠΑΕ-ΑΤΗΚ, η ΠΕΟ, το Κίνημα κατά των Εκποιήσεων, η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων, η ΠΟΦΕΝ και η ΠΣΕΜ.

Λίστα με ακίνητα του Συνεργατισμού 

  • Αξιολόγηση των αιτημάτων στη βάση οικονομικών και άλλων παραμέτρων

Λίστα με ακίνητα του Συνεργατισμού τα οποία θα διατεθούν σε δημόσιες υπηρεσίες και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης ετοιμάζει τεχνική επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό.

Η επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και Μεταφορών, ανέλαβε να εξετάσει τα αιτήματα των δημόσιων υπηρεσιών και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να ετοιμάσει μελέτη μέχρι το τέλος Απριλίου. Στη συνέχεια τα αιτήματα θα περάσουν από δεύτερη αξιολόγηση από το Υπουργείο Οικονομικών και ακολούθως θα διαβιβαστούν στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, κατά τη χθεσινή συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών της τεχνικής επιτροπής. Επίσης, ερωτηθείς κατά πόσο τα ακίνητα θα διατεθούν έναντι αντιτίμου, είπε ότι «αυτό θα αποφασιστεί αναλόγως των ακινήτων». Ανέφερε επίσης ότι η διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί δεν θα είναι κερδοσκοπική.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου καθορίζει ότι τα αιτήματα θα αξιολογηθούν στη βάση συγκεκριμένων παραμέτρων, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αξία του κάθε ακινήτου, τις προοπτικές πώλησης ή εμπορικής αξιοποίησής του, τον προτεινόμενο σκοπό χρήσης, την ύπαρξη εναλλακτικών επιλογών και την ενδεχόμενη ιδιαίτερη σημασία που έχει για την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή, ο Συνεργατισμός διαθέτει 2.815 ακίνητα αξίας 600 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στα εμπορικά ακίνητα (606, από τα οποία όμως μόνο τα 498 είναι διαθέσιμα, αφού 9 χρησιμοποιούνται από την ΚΕΔΙΠΕΣ/ΣΕΔΙΠΕΣ και άλλα 99 χρησιμοποιούνται από την Ελληνική, η οποία έχει δικαίωμα να τα αγοράσει) καθώς και στα ακίνητα γεωργικής χρήσης (53). Ανά επαρχία, στη Λευκωσία υπάρχουν 218 εμπορικά ακίνητα και 22 αγροτικής χρήσης, στη Λεμεσό 96 και 15 αντίστοιχα, στη Λάρνακα 109 και 5, στην Πάφο 98 και 6, στην Αμμόχωστο 31 και 4, και στην περιφέρεια του Τροόδους 54 και 1 αντίστοιχα. Επίσης, η λίστα περιλαμβάνει 282 οικιστικά ακίνητα (107 στη Λευκωσία, 38 στη Λεμεσό, 77 στη Λάρνακα, 37 στην Πάφο, 14 στην Αμμόχωστο και 9 στην περιφέρεια του Τροόδους), 1.030 οικόπεδα (368 στη Λευκωσία, 136 στη Λεμεσό, 300 στη Λάρνακα, 96 στην Πάφο, 59 στην Αμμόχωστο και 71 στην περιφέρεια του Τροόδους) και 844 μη οικιστικά χωράφια (270 στη Λευκωσία, 122 στη Λεμεσό, 200 στη Λάρνακα, 127 στην Πάφο, 62 στην Αμμόχωστο και 63 στην περιφέρεια του Τροόδους).

Σημειώνεται ότι ορισμένα ακίνητα του Συνεργατισμού τα οποία διεκδικούσαν οι κοινότητες, πωλήθηκαν σε τρίτους. Ωστόσο, μετά από παρέμβαση της Βουλής -κατόπιν πρωτοβουλίας του ΑΚΕΛ- το Υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να σταματήσει τη διαδικασία και να εξετάσει τα αιτήματα των δημόσιων υπηρεσιών και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy