Ό,τι αφήνεις σε αφήνει;

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

 

Οι δηλώσεις που παραχώρησε η μαριονέτα του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ, μετά τη συνάντηση που είχε με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, συμπυκνώνουν το καταθλιπτικό πολιτικό σκηνικό όπως έχει εξελιχθεί τα τελευταία τριάμισι χρόνια, γύρω από το Κυπριακό. Παράλληλα αντικατοπτρίζει πόσο ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της μη λύσης ή και της διαιώνισης της διχοτόμησης και από τις δύο πλευρές των οδοφραγμάτων.

Τα χρόνια που πέρασαν μετά το 1974, έβρισκαν την πλευρά μας μαχόμενη στο πεδίο των Ηνωμένων Εθνών, έχοντας συχνά την απαραίτητη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για άσκηση πίεσης προς την τουρκική πλευρά.

Η διακυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ άλλαξε την πάγια στρατηγική της ελληνοκυπριακής πλευράς, θέλοντας να υποβαθμίσει τις διαβουλεύσεις των συνομιλιών, εκθέτοντας την εικόνα της Κύπρου στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.

Η δυστοκία της πολιτικής της κυβέρνησης ως προς τις συνομιλίες, αποδεικνύεται και με το συμβάν που διαδραματίστηκε στη συνάντηση Αναστασιαδή-Ακιντζί που έλαβε χώρα τον Φλεβάρη του 2017, όπου ο Πρόεδρος βγήκε έξω από την αίθουσα βροντώντας την πόρτα για ένα σαραντάλεπτο κάπνισμα τσιγάρου. Η πράξη αυτή έχει κάποια κοινά στοιχεία με τη συμπεριφορά του Ραούφ Ντενκτάς, που όταν πήγαινε στις συνομιλίες έδειχνε την απαρέσκειά του προς αυτές, ασχολούμενος με τη φωτογραφική του μηχανή, βγάζοντας φωτογραφίες και καθαρίζοντας το φακό της.

Για τα πρακτικά, στη συζήτηση που προηγήθηκε ο Ακιντζί εξέθεσε τις ανησυχίες της τ/κ πλευράς για την τροπολογία του ΕΛΑΜ για το ενωτικό δημοψήφισμα, που κατέθεσε ενώπιον της Βουλής. Οι σταθερές φαντασιώσεις της δεξιάς ενίοτε ξυπνούν και μετατρέπονται σε βρικόλακες.

Το καλοκαίρι του ίδιου έτους, ήρθε και το γνωστό ναυάγιο του Κραν Μοντανά, με τις συνέπειές του να είναι πλέον εμφανείς και στον πιο δύσπιστο παρατηρητή.

Δεν θα θυμίσουμε το σκηνικό που γίναμε μάρτυρες το καλοκαίρι, της εμπόλεμης ζώνης στη Μεσόγειο, θα θυμίσουμε όμως το Βαρώσι. Γιατί το Βαρώσι διακινδυνεύει να χαθεί. Γιατί η σημερινή κατάσταση με την περίκλειστη πόλη είναι ένα θλιβερό απότοκο της αδράνειας της κυβέρνησης.

Οι λακωνικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, που πραγματοποίησε μετά την επίσκεψη της Λουτ, που υπογράμμισε ότι η πλευρά μας έχει την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα να συμμετάσχει σε μία πενταμερή διάσκεψη, πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη και να γνωστοποιηθεί ξεκάθαρα στη διεθνή κοινότητα ότι κινούμαστε αποκλειστικά προς λύση ΔΔΟ.

Η πλευρά μας οφείλει έστω και την ύστατη στιγμή να κινηθεί σταθερά και αποτελεσματικά προς τη συνέχιση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Τυχόν άλλες υπεκφυγές θα καταστήσουν τόσο αναξιόπιστη την πλευρά μας, που θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να τις ανατρέψουμε και θα επαληθεύσουμε τη γνωστή ρήση που λέει: ό,τι αφήνεις σε αφήνει.