Ό,τι δώσουμε άλλο τόσο θα πάρουμε

88

Διοργανώσεις όπως τα Μουσικά Αποτυπώματα, αλλά και μια σειρά άλλων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια, είτε στα πλαίσια του Προγράμματος «Λεμεσός μια πόλη ο κόσμος όλος» είτε μέσα από άλλες πρωτοβουλίες, αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία στον καθένα από εμάς να διαπιστώσουμε και πολύ περισσότερο να αποδείξουμε, τις αξίες που αποδίδουμε στην καθημερινότητα που βιώνουμε έχοντας δίπλα και γύρω μας άλλους ανθρώπους. Ανθρώπους που δεν προέρχονται από τη δική μας φυλή, που δεν πιστεύουν στην ίδια θρησκεία και δεν μιλούν τη δική μας γλώσσα, που η κουλτούρα τους είναι διαφορετική από τη δική μας.

Μπορεί ο καθένας από μας, όταν ρωτηθεί να λέει ότι δεν είναι ρατσιστής, ωστόσο η καθημερινότητα αποδεικνύει το αντίθετο. Κι αυτό, το διαπιστώνουμε και το βλέπουμε (όσοι θέλουμε να το δούμε) μέσα από τις αντιδράσεις και τη συμπεριφορά μας απέναντι σε αυτούς τους «άλλους», τους «ξένους» ή όπως αλλιώς συχνά τους αποκαλούμε υποτιμώντας την αξία και τη σημασία της ύπαρξης και της παρουσίας τους ανάμεσά μας.

Κι όμως, αν έχουμε έστω και την ελάχιστη διάθεση και μπούμε στον κόπο να κάνουμε μια ουσιαστική κουβέντα με τον εαυτό μας, παραμερίζοντας για λίγο τον εγωισμό και την ανόητη υπεροψία μας, δεν θα δυσκολευτούμε να διαπιστώσουμε και τελικά να αποδεχτούμε το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι ξένοι που αναγκάστηκαν, για τους γνωστούς λόγους, να καταφύγουν στον τόπο μας, έχουν τις ιδιαιτερότητες και τη διαφορετικότητά τους, αλλά είναι και τόσο όμοιοι με μας αφού τα βασικά συστατικά της ύπαρξής τους είναι, όπως και σε μας, τα αισθήματα και τα συναισθήματα και η ατέρμονη αγωνία και ο συνεχής αγώνας για επιβίωση.

Με την παρουσία μας και τη συμμετοχή μας, στο βαθμό που ο καθένας μπορεί, σε εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις που δίνουν την ευκαιρία για άμεση επαφή και συναναστροφή με όλους αυτούς τους «άλλους», σίγουρα θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τα όποια κατάλοιπα ρατσισμού και ξενοφοβίας που ακόμα κουβαλούμε μέσα μας. Σε τέτοιου είδους συνάξεις, μέσα από τα βλέμματα και τις κουβέντες που θα ανταλλάξουμε, μέσα από τη συνεργασία που θα υπάρξει σε διάφορες μορφές, θα μας δοθεί η ευκαιρία να καταλάβουμε ότι έχουμε οφέλη να πάρουμε από αυτούς τους ανθρώπους και άλλο τόσο θα νιώσουμε την ανάγκη να δώσουμε ώστε να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη δίνοντάς της ουσιαστικό νόημα.

Χρήστος Χαραλάμπους