Ο τρομονόμος δεν είναι μόνο η κάρτα φιλάθλου

90

Του Γιάννη Κακαρή

Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2014, με την έγκριση όλων των κομμάτων πλην του ΑΚΕΛ, και αφορά την πρόληψη και καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους δεν περιέχει μόνο την κάρτα οπαδού. Βεβαίως είναι μια σημαντική πρόνοια του νόμου, παρ’ όλα αυτά δόθηκε περισσότερη σημασία σε αυτό το κομμάτι, παρά σε άλλα που είναι πιο αντιδραστικά και αν εφαρμοστούν θα θυμίσουν περίοδο δικτατορίας. Επίσης κατά την κλήση των μεγάλων ομάδων στη Βουλή, για να τοποθετηθούν επί του θέματος, μόνο η ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν ξεκάθαρα ενάντια, ενώ το επαναβεβαίωσε με επιστολή της στη Βουλή στις 7 Ιουλίου του 2014. Κατά την ίδια συνάντηση, από τις οργανώσεις νεολαίας, κατά του νόμου ήταν μόνο η ΕΔΟΝ.

Ως πρώτο σημείο με την τροποποίηση του νόμου, συστήνεται η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων, η οποία εκτός του θετικού ρόλου που έχει να διαδραματίσει όπως σε θέματα πυρασφάλειας, ως στόχο έχει να πάρει την αρμοδιότητα που είχε μέχρι τώρα η Επιτροπή Νομικών της Βουλής να ανανεώνει την άδεια των γηπέδων για διεξαγωγή αγώνων. Επίσης η επιτροπή αυτή είναι απόλυτα ελεγχόμενη από την κυβέρνηση, αφού τα μέλη και ο πρόεδρος της επιτροπής διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το άρθρο 73Δ του νόμου και το εδάφιο 2 δίνει τη δυνατότητα στην ομοσπονδία, σε συνεννόηση με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, όπως “η οργανωμένη μετακίνηση των φιλάθλων… γίνεται υπό τους όρους που θα κρίνει η Αστυνομία και υπό τον έλεγχο και την επίβλεψή της”. Επομένως για να μετακινηθούν οπαδοί θα πρέπει να εγκριθεί από την Αστυνομία, προφανώς δίνοντας προσωπικά στοιχεία των επιβαινόντων.

Εκτός των άλλων, οποιοσδήποτε καταναλώνει ή “μεταφέρει αλκοολούχα ποτά στην αμέσως γειτνιάζουσα περιοχή ή ενόσω βρίσκεται καθ’ οδόν προς ή από τον αθλητικό χώρο… είναι ένοχος πλημμελήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης” μέχρι ένα χρόνο και/ή 2 χιλ. ευρώ. Με λίγα λόγια όσοι έχουν σπίτι περιμετρικά του ΓΣΠ, του Αμμόχωστος, του Τσιρείου κ.ο.κ. πρέπει να εξαφανίσουν τα αλκοολούχα ποτά και να ζήσουν την εποχή της ποτοαπαγόρευσης.

Το άρθρο 53 του νόμου απαγορεύει σε οποιοδήποτε πρόσωπο μέσα σε αθλητικό χώρο ή στην αμέσως γειτνιάζουσα περιοχή ή ενόσω βρίσκεται καθ’ οδόν προς ή από τον αθλητικό χώρο να μεταφέρει ή χρησιμοποιεί επιθετικό όπλο ή αντικείμενο που δυνατό να χρησιμοποιηθεί ως επιθετικό όπλο. Άρα όποιος εργάζεται σε οικοδομή ή συναφές επάγγελμα, καλό θα είναι να μη μεταφέρει μαζί του τα εργαλεία της δουλειάς! Κούσποι, σκεπάρνια και άλλα εργαλεία οικοδομής απαγορεύονται για χρήση στις οικοδομές πέριξ των σταδίων. Από δω και στο εξής τα σπίτια στις περιοχές αυτές θα χτίζονται με… λέγκο!

Για όλους τους πιο πάνω λόγους και για άλλους τόσους είναι επιβεβλημένο ο κόσμος που εναντιώνεται στο σύνολο του νόμου να μη διασπαστεί σε αυτούς που εξέδωσαν κάρτα φιλάθλου και σε αυτούς που αρνήθηκαν.