Όχι δικολαβισμούς και υπεκφυγές κ. Αναστασιάδη…

199

Της
Μαρίας Φράγκου
Πολύ εύκολο να λες πως την αποκλειστική ευθύνη για το ναυάγιο στις συνομιλίες ή για την επιδείνωση της κατάστασης στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την έχει η Άγκυρα. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε, που λέει και η διαφήμιση. Αποσείεις από πάνω σου – από την πλευρά σου – την όποια ευθύνη και κάθεσαι με σταυρωμένα χέρια να δεις πότε και πώς θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Κι αυτή την τακτική, δυστυχώς, ακολουθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με τη στήριξη του ΔΗΣΥ αλλά και σύσσωμου του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου.
Ένα είναι το ζητούμενο. Η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της Κύπρου. Κι αν από αυτή την αφετηρία εκκινούν όλοι, πρέπει προς αυτή την κατεύθυνση να στρέφονται οι πράξεις, οι ενέργειες και η ρητορική όλων. Για να μην ξυπνήσουμε ένα πρωί, όπως διαμηνύει το ΑΚΕΛ, και να βρεθούμε μπροστά σε εξελίξεις και δεδομένα για τα οποία δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Και αυτά τα δεδομένα και αυτές οι εξελίξεις δεν είναι τίποτα λιγότερο από τη λύση δύο κρατών.
Προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απευθυνόμαστε, ο οποίος έχει και την ευθύνη. Νωπή η εντολή της επανεκλογής σου, κ. Αναστασιάδη, αλλά το μήνυμα πρέπει να το πήρες: Θέλουμε λύση. Θέλουμε να επανενώσουμε την πατρίδα μας, όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Είναι καιρός, πια, να σταματήσεις να οχυρώνεσαι πίσω από τις δημόσιες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και Τ/κ πολιτικών. Αυτά τα έκαναν άλλοι και τους επέκρινες. Καιρός να τα σταματήσεις κι εσύ. Και να βγεις μπροστά με πρωτοβουλίες και θέληση πραγματική για επιστροφή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Εκεί που λέγονται πράγματα λιγότερο ηχηρά και περισσότερο ουσιαστικά.

Κι από εβδομάδας που θα δεις την κ. Σπέχαρ, κ. Αναστασιάδη, να της μιλήσεις με τόλμη και όραμα. Όχι με δικολαβισμούς και υπεκφυγές. Χάσαμε πολύ χρόνο. Πολύτιμο χρόνο με τις παλινωδίες και τις παλινδρομήσεις, κ. Πρόεδρε. Και τίποτα από όσα έχουν κατατεθεί, συζητηθεί, έστω κι αν έχουν αποσυρθεί, δεν φεύγει από το τραπέζι. Κάποτε το έλεγες κι εσύ. Σήμερα λες άλλα… Ο Αντόνιο Γκουτέρες τον Αναστασιάδη και τον Ακιντζί περιμένει για να αναλάβει νέα πρωτοβουλία. Δεν θέλει να του βάλετε και οι δύο προϋποθέσεις, «ναι μεν, αλλά» και «έτσι και άλλως πώς» για να επανεκκινήσει το διάλογο. Τη θέληση και τη βούληση και των δυο σας θέλει, κ. Αναστασιάδη. Μπορείς να εκθέσεις την Τουρκία. Και να βγεις μπροστά και χωρίς «ναι μεν, αλλά» και όρους να ζητήσεις επανέναρξη της διαπραγμάτευσης. Για να δουν όλοι πόσα απίδια χωρά ο σάκος…