Όχι στο τσιμέντωμα του Εναερίου

62

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Έντονες αντιδράσεις θα πρέπει να αναμένει ο Δήμος Λεμεσού από οργανωμένα σύνολα πολιτών, στη συγκέντρωση που έχει καλέσει για δημόσια διαβούλευση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για την προτεινόμενη ανάπτυξη στο τεμάχιο του Εναερίου. Η εκδήλωση θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στις 7 το απόγευμα στο δημαρχείο και εκεί θα παρουσιαστεί η μελέτη σκοπιμότητας και οικονομικής βιωσιμότητας που ανατέθηκε από το δήμο σε ιδιωτική εταιρεία.

Από την αρχή της απόφασης για αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου, ο οποίος καλύπτει μια έκταση 10.000 περίπου τ.μ. και αποτελεί αναμφίβολα το καλύτερο φιλέτο από το σύνολο της περιουσίας του δήμου, ο βασικός προσανατολισμός του Δημοτικού Συμβουλίου για τον τρόπο αξιοποίησης ήταν η δημιουργία ενός κτιρίου 20-25 ορόφων και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων για εμπορική και επιχειρηματική εκμετάλλευση και βέβαια κάποιος χώρος πρασίνου, αλλά και χώροι στάθμευσης. Βασικό όμως κίνητρο από αυτή την αξιοποίηση ήταν και παραμένει η εξασφάλιση μεγάλων εισοδημάτων για το δήμο.

Και μόνο οι συγκεκριμένοι προσανατολισμοί και στόχοι του δήμου ήταν αρκετοί για να προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων από οργανωμένους φορείς πολιτών, οι οποίοι με διάφορες ευκαιρίες εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους στο τσιμέντωμα του Εναερίου και πολύ περισσότερο στην κατασκευή ενός ακόμα πύργου στο παραλιακό μέτωπο.

Όπως πληροφορούμαστε, στους προσανατολισμούς και τους στόχους του δήμου έχει κινηθεί και η μελέτη που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η κατασκευή πολυώροφου κτιρίου-ξενοδοχείου, η δημιουργία ενός συνεδριακού κέντρου, αριθμός άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων για εμπορικές χρήσεις, υπόγειος χώρος στάθμευσης με 600 περίπου θέσεις και υπερυψωμένη πλατεία.

Με βάση, λοιπόν, τη μελέτη, ο μοναδικός χώρος που έχει μείνει κενός στο παραλιακό μέτωπο και αφήνει περιθώρια οπτικής επαφής της θάλασσας με την πόλη, θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο με κυρίαρχα στοιχεία το μπετόν και την παρουσία αυτοκινήτων. Ό,τι δηλαδή δεν επιθυμούν να δουν στον Εναέριο οι ίδιοι οι πολίτες οι οποίοι, με δεδομένη την κτιριακή και κυκλοφοριακή πήχτρα που αφέθηκε να επικρατήσει στη Λεμεσό, χάριν της «ανάπτυξης», με δεδομένη την έλλειψη πρασίνου σε όλη σχεδόν την πόλη, θα ήθελαν την αξιοποίηση του Εναερίου σε ανθρώπινα πλαίσια.

Και είναι βέβαιο ότι στην παρουσίαση της μελέτης θα ακουστούν έντονες φωνές αντίδρασης από οργανωμένους ενεργούς πολίτες, κάτι που ο δήμος έχει υποχρέωση να λάβει σοβαρά υπόψιν πριν καταλήξει στις τελικές αποφάσεις του.