Οδεύουν σε κατάρρευση τα νοσοκομεία… και ο υπουργός θεατής!Του Νεόφυτου Νεοφύτου 

Τα προβλήματα σε όλα σχεδόν τα κρατικά νοσοκομεία είναι τεράστια, όπως τεράστιες είναι και οι ευθύνες του Υπουργείου Υγείας, το οποίο παρακολουθεί με απάθεια, δεν παρεμβαίνει και προσπαθεί να φορτώσει τις ευθύνες σε ΟΚΥπΥ και ΟΑΥ.

Αρνείται το Υπουργείο Υγείας να διαδραματίσει σωστά το ρόλο του σε συνθήκες ΓεΣΥ. Αρνείται να ηγηθεί της προσπάθειας εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης των δημοσίων νοσοκομείων. Άφησε τον ΟΚΥπΥ να πελαγοδρομεί με τους επαγγελματίες ιατρούς να φωνάζουν χωρίς να εισακούγονται. Πολλές κλινικές και ειδικότητες αντιμετωπίζουν προβλήματα και υπολειτουργούν. Τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών. Δεν παρέχονται στους ιατρούς τα αναγκαία εφόδια για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Υπάρχουν ελλείψεις σε ανθρώπινο προσωπικό, σε υποδομές και σε εξοπλισμό. Μεγαλύτερες οι ελλείψεις στα θέματα οργάνωσης και δομής των νοσοκομείων. Αυτά έχουν καθημερινές επιπτώσεις στους ασθενείς των οποίων κινδυνεύει η ζωή. Επιπτώσεις στους ιατρούς που προσπαθούν, αλλά δεν έχουν τα εφόδια. Δεν είναι τυχαίο και δεν μπορεί να περάσει χωρίς έρευνα το γεγονός ότι και οι 13 διευθυντές των κλινικών του Νοσοκομείου Λάρνακας επισημαίνουν ότι εργάζονται σε ένα περιβάλλον μη επιστημονικά αποδεκτό. Χειρότερη είναι η κατάσταση στο απομακρυσμένο περιφερειακό νοσοκομείο της Πόλης Χρυσοχούς, με τους ασθενείς να ανησυχούν και να εκφράζουν φόβους για τη ζωή τους.

Το ποτήρι, όπως λένε οι επαγγελματίες υγείας, έχει ξεχειλίσει. Με τον τρόπο που συμπεριφέρονται, κωλυσιεργία, ανικανότητα και αδράνεια, στέλνουν το μήνυμα ότι συνειδητά αφήνουν τα κρατικά νοσοκομεία να καταρρεύσουν και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του ΓεΣΥ. Μήπως στόχος είναι η ιδιωτικοποίησή τους; Γνωστή η τακτική των κυβερνώντων να οδηγούν Οργανισμούς σε κατάρρευση και μετά να τους ξεπουλούν. Μήπως στόχος είναι η επαναφορά στο τραπέζι του πολυασφαλιστικού ΓεΣΥ; Καλείται ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας να βγει και να το δηλώσει ξεκάθαρα, αλλιώς ας προχωρήσει τάχιστα στον εκσυγχρονισμό και στην αναδιοργάνωση των νοσοκομείων ώστε να καταστούν βιώσιμα, ανταγωνιστικά, λειτουργικά και αποτελεσματικά στην αποστολή τους.

Σημείωση: Η στήλη θα απουσιάζει τις επόμενες δύο εβδομάδες και εύχεται σε όλους καλές διακοπές και προπάντων ΥΓΕΙΑ!