Οδικός χάρτης για τριμερή, άτυπη πενταμερή και διεθνή διάσκεψη

Κατοικία Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Λευκωσία, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σε συνάντηση με τον ηγέτη της Tουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί. // House of the UNSG’s Special Representative, Lefkosia, Cyprus The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, in a meeting with the leader of the Turkish Cypriot community, Mr. Mustafa Akıncı.


Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

Η κινητικότητα στο Κυπριακό είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά δεν αρκεί αν δεν οδηγήσει το συντομότερο σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με προοπτικές λύσης του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης νιώθοντας την πίεση των εξελίξεων -νέα τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ και Βαρώσια- δηλώνει ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις. Αντί, όμως, να ηγηθεί των πρωτοβουλιών και να κινηθεί τάχιστα ώστε να μη μας προκαταλαμβάνουν οι εξελίξεις, δεν νιώθει την ανάγκη του επείγοντος, όπως σημειώνει στην έκθεσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν ως όρους αναφοράς «το κοινό ανακοινωθέν του Φλεβάρη του 2014, το πλαίσιο Γκουτέρες και όλες τις συγκλίσεις μέχρι το Κραν Μοντανά». Πρόκειται για συνέχιση της συζήτησης του Κυπριακού από το σημείο που έχουν μείνει τα πράγματα στο Κραν Μοντανά.

Από τη στιγμή που συμφωνήθηκαν οι συγκεκριμένοι όροι αναφοράς αναμένεται ότι στην τριμερή συνάντηση -Γκουτέρες, Αναστασιάδης και Ακιντζί- θα οδηγηθούμε σε μια νέα διεθνή διάσκεψη. Γιατί να οδηγηθούμε, όπως ακούγεται, σε άτυπη πενταμερή διάσκεψη, επιτρέποντας στην Τουρκία να βάλει, έστω και άτυπα, στο τραπέζι νέες μορφές λύσης του Κυπριακού και επιτρέποντας και στον κ. Αναστασιάδη να βάλει τις νέες του ιδέες και τη χαλαρή ομοσπονδία; Θα πρέπει λοιπόν να μετρήσουμε πολύ καλά τα θετικά και τα αρνητικά από μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη. Εφόσον πάμε σε μια άτυπη διάσκεψη θα πρέπει να διασφαλιστεί ξεκάθαρα η βάση συζήτησης του Κυπριακού ότι είναι η λύση ΔΔΟ και δεν θα επιτραπεί να τεθούν στο τραπέζι άλλες μορφές λύσης. Ωστόσο, εφόσον υπάρχει η κοινή αποδοχή των όσων καταγράφονται στο Κοινό Ανακοινωθέν του 2014, στο πλαίσιο Γκουτέρες και αποδοχή όλων των συγκλίσεων μέχρι το Κραν Μοντανά, γιατί να μην οδηγηθούμε σε μια νέα διεθνή διάσκεψη με την ίδια σύνθεση -συνέχιση του Κραν Μοντανά- για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και τελικές αποφάσεις τόσο για τις εσωτερικές, όσο και τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού; Αν «κολλήσουμε» σε μια άτυπη συνάντηση και μείνει το Κυπριακό σε εκκρεμότητα και το 2020, θα μας βρουν νέα τετελεσμένα που θα μας απομακρύνουν ακόμη περισσότερο από το να φθάσουμε σε συμφωνία και κοινά αποδεκτή λύση του Κυπριακού. Απαιτούνται λοιπόν σωστοί χειρισμοί και συλλογικές αποφάσεις, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, με κοινό στόχο μια σωστή και κοινά αποδεκτή λύση το συντομότερο δυνατό.