«Ώδινεν όρος και έτεκεν µυν»

Του Κώστα Κωνσταντίνου

«Τζιηλιοπόνεσε» το Υπουργείο, όπως λέµε και λαϊκά, και έφερε στον κόσµο το πνευµατικό τέκνο του. Το περιβόητο πόρισµα το οποίο περιµέναµε πώς και πώς για την υπόθεση µε τη µαντίλα στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία.

Μετά από πέντε ηµέρες -αδιάκοπης, ενδεχοµένως, ανάγνωσης- ο κ. Υπουργός αποφάσισε να δώσει το πόρισµα στη δηµοσιότητα. Εν είδει τηλεγραφήµατος, ο κ. Χαµπιαούρης µας ενηµερώνει σε καµιά δεκαριά γραµµές ότι προκύπτουν θέµατα που αφορούν στη διαχείριση του περιστατικού από τον διευθυντή του Σχολείου, στη Νοµοθεσία και τους Κανονισµούς Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και στη συµπεριφορά µερίδας µαθητών/τριών.

Στο περιβόητο κείµενο που όλοι ανέµεναν, µας ενηµερώνει παράλληλα ότι τα πιο πάνω θέµατα θα τύχουν χειρισµού από το Υπουργείο και πως για το αποτέλεσµα της διοικητικής έρευνας έχει ενηµερωθεί το ενδιαφερόµενο πρόσωπο. Καταλογίζονται λοιπόν ευθύνες στο διευθυντή αλλά και σε µαθητές. Συγγνώµη, αλλά ποια συµπεριφορά ποιων µαθητών ακριβώς είναι που ελέγχεται σε αυτή την περίπτωση; Μήπως µε αυτή τη λεκτική αποτύπωση επιχειρείται η µεταφορά ή η εξοµοίωση ευθυνών του κ. Σέπου µε κάποια παιδιά, των οποίων στο τέλος της ηµέρας το «κολάσιµο αµάρτηµα» ήταν ότι βρήκαν τα κότσια να διαµαρτυρηθούν για τη συµπεριφορά απέναντι στη συµµαθήτριά τους; Και πέραν τούτου, καταγράφω και τα «θέµατα που αφορούν τη διαχείριση του περιστατικού», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Ποια είναι ακριβώς αυτά τα «θέµατα»; Περί τίνος ακριβώς πρόκειται; Γιατί δεν διευκρινίζονται αυτά τα θέµατα, παρά µόνο εισήχθη στην ανακοίνωση µια αόριστη και αφηρηµένη γενικόλογη φράση, την οποία ο οποιοσδήποτε µπορεί να αντιληφθεί όπως θέλει; Μήπως πήγαν περίπατο ζητήµατα ανθρωπίνων δικαιωµάτων, διαπολιτισµικότητας και θρησκευτικής ελευθερίας, ζητήµατα κορυφαία για το παρόν και το µέλλον της Παιδείας µας;

Τα όσα διαβάζω -προσωπικά- από την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας µε νοµιµοποιούν να πω πως η όλη διερεύνηση έγινε υπό τη λογική του κλασικού παραδοσιακού ρητού «κρύψτε να περάσουµε». Η οποία λογική προστίθεται στη λογική του πυροσβέστη, την οποία χρησιµοποίησε ο Υπουργός Παιδείας συναντώντας τον Υπουργό και τη µαθήτρια και στη λογική του «στύλλον στύλλον άνεση» που χρησιµοποιήθηκε µε τη µετάθεση του κ. Σέπου στα ΚΙΕ.

Έχω την εντύπωση ότι οι τρεις αυτές λογικές συνθέτουν κοκτέιλ συγκάλυψης, για την οποία ελέγχεται ο πολιτικός προϊστάµενος του Υπουργείου. Για ευνόητους λόγους η ηγεσία του Υπουργείου δεν θέλει να σπάσει αβγά κι ως εκ τούτου καταλήξαµε εκεί που καταλήγει και το αρχαίο ρητό του τίτλου. Η ουσία της υπόθεσης µάλλον πήγε περίπατο. Ή καλύτερα µπήκε σε κάποιο συρτάρι για αρχειοθέτηση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy