Οφείλουμε ένα ευχαριστώ στον Αρχιεπίσκοπο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθεται σε γεύμα που παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β', με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής, Λευκωσία 13 Νοεμβρίου 2019.


Της Κάλιας Ανδρέου

 

«Είναι πολύ μικροί για να σηκώσουν το αδύνατο ανάστημά τους απέναντι στην Εκκλησία. Και εν πολλοίς, λυπούμαι που το λέω, είναι κράχτες της Αριστεράς. Και οι αριστεροί είναι εκείνοι που δεν έχουν καλές σχέσεις με την Εκκλησία», είπε ο Μακαριότατος σε κατάσταση πίεσης και πανικού. Όταν στενεύουν τα περιθώρια, βγαίνει εκτός ελέγχου και δεν είναι η πρώτη φορά που το αποδεικνύει. Σαν να αυτομαστιγώνεται.

«Είναι πολύ μικροί», είπε. Αυτοί, που για χάρη τους, γίνεται συζήτηση για ένα κοσμικό σχολείο όπου μέσα θα χωρούν παιδιά όλων των θρησκευτικών ιδεολογιών και όλων των εθνικοτήτων. Αυτοί που για χάρη τους, ο ίδιος πανικοβάλλεται, με αποτέλεσμα να λέει ασυναρτησίες.

«Έχουν αδύνατο ανάστημα απέναντι στην Εκκλησία» είπε. Αυτοί που τολμούν να το υψώσουν απέναντι στον συντηρητισμό και στην οπισθοδρόμηση που δημιουργεί η παρέμβαση της Εκκλησίας στα της Παιδείας. Όταν τολμάς να διεκδικήσεις και να έρθεις σε ρήξη με έναν από τους πιο βαθιά ριζωμένους θεσμούς σε αυτόν τον τόπο, σίγουρα το ανάστημά σου δεν είναι αδύνατο.

Αυτό το «κράχτες της Αριστεράς» είναι το λιγότερο γελοίο. Είναι ένδειξη παροξυσμού και ανικανότητας του να διαχειρίζεται κανείς τα ξεσπάσματά του.

Το «οι αριστεροί είναι εκείνοι που δεν έχουν καλές σχέσεις με την Εκκλησία», είναι η συνέχεια των διαχρονικών τρόπων υπεκφυγής από την ουσία του ζητήματος. Κάτι τέτοια είναι που χρησιμοποιούν ως φθηνές δικαιολογίες και ανυπόστατα επιχειρήματα, όσοι δεν μπορούν να σταθούν ισάξια προς τον «αντίπαλό» τους. Στη γλώσσα του Αρχιεπισκόπου είναι αυτοί με «το αδύνατο ανάστημα», αυτή τη φορά όμως, «απέναντι»… στο δίκαιο!

Μακαριότατε, οι άθεοι δεν είναι 10, 50 το πολύ. Είναι πολύ περισσότεροι και χάρη σε εσάς θα γίνουν ακόμα πιο πολλοί. Είναι τέτοιες περιπτώσεις όπως τον Μακαριότατο που σε παροτρύνουν να αμφισβητήσεις και να ψάξεις περισσότερο.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Βήμα Εκπαιδευτικών για Κοσμικό και Ευρωπαϊκό Σχολείο, «οι δάσκαλοι οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη στο πρόσωπό σας, γιατί, αν δεν ήσασταν εσείς, ενδεχομένως να ξεχνούσαμε τον ρόλο μας. Είσαστε όλο αυτό που δεν θέλουμε να γίνουν οι μαθητές μας! Είσαστε ένα τεράστιο φωτεινό αντι-παράδειγμα για τη νεολαία μας, ιδιαίτερα στον τομέα της ηθικής. Ο σύγχρονος δάσκαλος έχει υποχρέωση -νυν και αεί- να σας προβάλλει ως σύμβολο διαφθοράς, αυταρχισμού και ευτελισμού κάθε θεσμού και αξίας. Πάν’ απ’ όλα οφείλει να παρεμποδίζει με κάθε τρόπο την πολύμορφη εισβολή σας στον τομέα της εκπαίδευσης».

Επομένως Μακαριότατε, απέναντι στο δικαίωμα που σας δίνεται για παρέμβαση στα της Παιδείας, δεν υψώνουν ανάστημα μόνο οι άθεοι αριστεροί. Ανάστημα υψώνουν και μερίδα αυτών που αν μη τι άλλο, έχουν αυτονόητο δικαίωμα να διεκδικούν ένα σχολείο σύγχρονο, που θα δέχεται και θα αποδέχεται όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως θρησκείας, γλώσσας, εθνικότητας.