Οι ασθενείς να διαφυλάξουν τα δικαιώµατά τους

  35

  Της  Ελένης Κωνσταντίνου

  Στην αντεπίθεση πέρασαν χθες οι οργανωµένοι ασθενείς αφού τον τελευταίο καιρό παρακολουθούν και αυτοί µε τη σειρά τους τα όσα διαδραµατίζονται λίγο πριν αρχίσει τη λειτουργία της η α’ φάση του Γενικού Συστήµατος Υγείας.

  Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οµοσπονδίας Συνδέσµων Πασχόντων και Φίλων, Μάριος Κουλούµας, κατέγραψε τις δικές του σκέψεις για τα όσα διαδραµατίζονται και είπε αρκετά τα οποία δεν εκφράζουν µόνο τον ίδιο, αλλά και χιλιάδες άλλους ασθενείς και πολίτες οι οποίοι αντιλαµβάνονται ότι υπάρχει µια πολεµική κατά του Συστήµατος Υγείας. Μάλιστα ο κ. Κουλούµας δράττεται της ευκαιρίας και καλεί τους πολίτες να επικοινωνήσουν µε τον γιατρό τους. Εάν θα ενταχθεί ως προσωπικός γιατρός στο ΓεΣΥ θα τους βοηθήσει µε την εγγραφή τους στο Σύστηµα. Εάν δεν θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ, να βρουν άλλο γιατρό και να εγγραφούν στη λίστα του.

  Σε πολλές χώρες άλλωστε η στάση των πολιτών υποχρέωσε τους γιατρούς µε το πέρασµα των µηνών να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστηµα Υγείας της χώρας τους. Το σίγουρο είναι ότι πως κάθε αρχή και δύσκολη και ακριβώς εδώ είναι που ποντάρουν κάποιοι για να προωθήσουν τις αλλαγές που έχουν ήδη προσχεδιασµένες, αλλάζοντας βασικές πρόνοιες αλλά και τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ. Είναι βέβαια στο χέρι των ίδιων των ασθενών και των πολιτών γενικότερα, οι οποίοι ήδη εισφέρουν στο ΓεΣΥ να αποφασίσουν εάν θα αποδεχτούν µια αποτυχία του Συστήµατος ή εάν θα σταθούν ανάχωµα στους όποιους διαφορετικούς σχεδιασµούς.

  Μάλιστα και σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφηµερίδα µας ο Μάριος Κουλούµας ρωτήθηκε για τη δύναµη που έχουν οι ίδιοι ασθενείς, αλλά δεν την γνωρίζουν ως προς την εφαρµογή του Συστήµατος Υγείας. Είναι σηµαντικό να αντιληφθούµε ότι ναι θα υπάρχουν προβλήµατα την 1η Ιουνίου, ενδεχόµενα δεν θα έχει το ΓεΣΥ τον αριθµό των γιατρών που όλοι θα αναµέναµε, όµως µε την πάροδο των µηνών θα αρχίσει να δουλεύει και το Σύστηµα έτσι όπως θα έπρεπε. Μήπως τώρα δεν υπάρχουν προβλήµατα; Λίστες αναµονής, ουρές για να εξυπηρετηθούν στα φαρµακεία των νοσοκοµείων; Πίεση, άγχος; Επιπλέον δεν πρέπει να αγνοούµε ότι δεν είναι όλοι οι πολίτες οι οποίοι διαθέτουν ιδιωτικές ασφάλειες. Χιλιάδες των εργαζοµένων στηρίζονταν στα Ταµεία Υγείας των συντεχνιών τους και άλλες τόσες χιλιάδες στα δηµόσια νοσηλευτήρια. Σωρεία είναι τα παράπονα από ηλικιωµένους που µπορεί να περιµένουν και περιµένοντας να µην προλάβουν ποτέ το επόµενο ραντεβού µε τον γιατρό. Βέβαια δικαίωµα είναι και σε αυτούς τους επαγγελµατίες υγείας που δεν θέλουν να ενταχθούν στο Σύστηµα να το κάνουν, όπως είναι δικαίωµα των ασθενών να παλέψουν και να µείνουν σταθεροί και να επιµένουν στα δικαιώµατά τους στην υγεία, που είναι ισότιµα και καθολικά για όλους.