Οι εξελίξεις στην περιοχή μυρίζουν μπαρούτι!

Αναπτύσσονται επικίνδυνα σύννεφα θερμού επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που πρέπει να ανησυχήσει όλους τους εμπλεκόμενους. Επιβάλλονται πρωτοβουλίες και κινήσεις, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο, το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν νιώθοντας εσωτερικά αποδυναμωμένος παρουσιάζεται αποφασισμένος να φθάσει μέχρι τα άκρα! Ξεκινά επικίνδυνα παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να αποκλείεται ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, το οποίο ωστόσο μπορεί να εξελιχθεί σε σπίθα ανάφλεξης για ολόκληρη την περιοχή. Η Τουρκία εξέδωσε χθες νέα Νavtex για σεισμογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις», η οποία θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου και αφορά τις περιοχές νοτίως των ελληνικών νησιών της Καρπάθου, της Ρόδου και του συμπλέγματος της Μεγίστης.

Σε ισχύ είναι και προηγούμενη τουρκική Νavtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, σε περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, κυρίως εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Ο τουρκικός στόλος βρίσκεται σε ετοιμότητα σε ολόκληρη την περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Οι εξελίξεις μυρίζουν μπαρούτι. Εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, είναι ορατό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε πολεμική σύγκρουση.

Σημειώνουμε ότι παρόμοια εκρηκτική κατάσταση υπήρξε και πριν λίγες εβδομάδες στην περιοχή του Καστελόριζου, όπου σύμφωνα με διπλωματικές πηγές υπήρξε παρέμβαση από τη Γερμανίδα Καγκελάριο αποτρέποντας τα χειρότερα. Ωστόσο η Τουρκία μετά την πρόσφατη συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου επανέρχεται επικρίνοντας την Ελλάδα ότι δεν σεβάστηκε τα όσα είχε «δεσμευτεί». Δεν ξέρουμε τι υποσχέσεις δόθηκαν, αλλά η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Επείγουν πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Τα προβλήματα, όπως επισημαίνει και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τα θέματα Άμυνας και Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και στο τραπέζι του διαλόγου, και η Ε.Ε. είναι έτοιμη να βοηθήσει. Στη βάση λοιπόν των αρχών του διεθνούς δικαίου και της αλληλοκατανόησης να υπάρξουν συμβιβασμοί προς όφελος της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των κρατών και λαών της Ανατολικής Μεσογείου. Οι πολεμικές συγκρούσεις οδηγούν πρώτα στον όλεθρο και στην καταστροφή και μετά έρχεται και ο διάλογος…