Οι εξελίξεις τρέχουν, τα μηνύματα έρχονται, ο Πρόεδρος τα λαμβάνει;

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Στην πολιτική εξίσωση για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται και η Κύπρος, η οποία καλείται να διαδραματίσει το δικό της ρόλο στέλνοντας το μήνυμα ότι μπορεί να μετατραπεί σε νησί ειρήνης και ασφάλειας για ολόκληρη την περιοχή. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλείται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες επιχειρηματολογώντας ότι η λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για συνεργασία όλων των χωρών στην περιοχή, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. Να πείσει, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση που η ΕΕ επιζητεί τον ευρωτουρκικό διάλογο, ότι η λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και θα είναι προς όφελος όλων -της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της ΕΕ και ολόκληρης της περιοχής στην Αν. Μεσόγειο.

Ενόψει λοιπόν της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη εβδομάδα, εκείνο που προέχει δεν είναι η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας αλλά η αποκλιμάκωση και ο διάλογος, που θα επιφέρει λύσεις στα προβλήματα.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, υπέδειξε την ανάγκη για λήψη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και αποφυγή μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Υπάρχει, είπε, ομοφωνία για διπλωματικές πρωτοβουλίες αμέσως μετά τις «εκλογές» στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Εξέφρασε δημόσια ξανά την πρόθεσή του να συγκαλέσει πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, τους πέντε βασικούς εταίρους –τις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες.

Επίσης, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Φαρούκ Καϊμακτσί, δήλωσε ότι μετά τις «εκλογές» στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αναμένει επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό.

Μετά από τρία χρόνια αδράνειας και στασιμότητας στο Κυπριακό, αναμένεται μια νέα ευκαιρία, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα -κάθε πέρσι και καλύτερα- με την Τουρκία να έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή και στα κατεχόμενα να δημιουργούνται νέα τετελεσμένα με τα Βαρώσια. Ευχόμαστε στην τ/κ κοινότητα να επικρατήσουν οι δυνάμεις της λύσης και να εργαστούν όλες οι πλευρές έντιμα και ειλικρινά για να φθάσουμε στη συνολική και κοινά αποδεκτή λύση του Κυπριακού.

 

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News