Οι ηθικές αρετές του Προέδρου

ħ뾳婲 쥴ܠ�󵭜�󞠴ﵲ 󴯠̝㡱ᮟ쯵, �𱹨�񣯽 m� ӡ족ܠꡩ �б񯵠�ʵ𱩡Ʝ ħ쯪񡴟Რ͟꯵ m᳴ᳩܤ砯 ﰯ߯򠰱ᣬᴯ𯟧󥠥詬ﴵ𩪞 尟󪥸砳�hޭᠴ筠ĥ�ᠱ1 ̡񴟯�13. (EUROKINISSI/ԁԉM`̐ϋQǩ

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

 

Μέσα σε μια γενική ρευστότητα των πάντων και ιδιαίτερα του οικονομικού μέλλοντος, όχι μόνο για την πατρίδα μας, αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη, ο Πρόεδρος της Κύπρου θεώρησε σωστό να προβεί την προηγούμενη εβδομάδα σε αυτές τις άστοχες και άτοπες δηλώσεις στους Financial Times.

«Έχω αρκετά χρήματα για να μη χρειάζομαι λάδωμα», είπε. Από τις δηλώσεις του Προέδρου θα πρέπει να εξάγουμε δύο συμπεράσματα, τα οποία έχουν και έντονο ταξικό χαρακτήρα:

Το πρώτο είναι ότι οι τίμιοι άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν βγάλει τόσα λεφτά στη ζωή τους, ώστε να μην μπορούν να τα «πάρουν» από κάπου ή για να είσαι τίμιος πρέπει να είσαι πλούσιος, να ανήκεις δηλαδή στην αστική τάξη.

Το δεύτερο είναι ότι ο Πρόεδρος, αν και φθασμένος νομικός, «ξέχασε» ότι τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα παγκοσμίως έχουν γίνει από την απληστία των μεγαλοαστών, σε μία προσπάθειά τους να γίνουν πλουσιότεροι και να αποκτήσουν περισσότερα ερείσματα στην πυραμίδα της εξουσίας.

Μήπως πρέπει να θυμίσουμε την κάθετη «προσγείωση» της Swissair με το οικονομικό σκάνδαλο κατά το έτος του 2001, την περίπτωση της Deutsche Βank το 2009, την τεράστια απάτη της Olympus με τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, την «τρύπα» της Parmalat (ιταλική βιομηχανία τροφίμων), με 14 δισεκατομμύρια δολάρια «έλλειμμα» στα ταμεία της το 2010 και τον ιδρυτή της που διέπραξε το σκάνδαλο να λαμβάνει 18 χρόνια κάθειρξης;

Να θυμίσουμε το ελληνικού αρώματος σκάνδαλο με τη Siemens όπου πολιτικοί, οργανισμοί και επιχειρηματίες χρηματίζονταν κατ’ επανάληψη ή να θυμίσουμε το σκάνδαλο Μέιντοφ που διαδραματίστηκε στις ΗΠΑ, όπου ο εγκέφαλός του, Μπέρναρντ Μέιντοφ, καταδικάστηκε σε 150 χρόνια κάθειρξη; Στη μακροσκελή αυτή λίστα μπορούμε να προσθέσουμε τα σκάνδαλα που αφορούν υποθέσεις επιτοκίων και αγορών συναλλάγματος, στα οποία είναι γνωστό ότι εμπλέκονται πολλές τράπεζες και επιχειρήσεις στον πλανήτη.

Ιδού λοιπόν ποιοι είναι οι πρώτοι που παγκόσμια μπλέκουν σε απατεωνιές. Όλοι αυτοί ήταν φτασμένοι, εκατομμυριούχοι, αλλά λάδωναν και δέχονταν το λάδωμα λόγω απληστίας, ανηθικότητας και κάποιες φορές υπό το πρίσμα των πολιτικών τους ιδεολογιών. Άρα οι δηλώσεις του Προέδρου μόνο ως ατυχείς μπορούν να χαρακτηριστούν.

Είναι προφανές ότι η μεθοδολογία του Προέδρου διέπεται από ένα σύστημα εγωκεντρισμού, το οποίο είναι έκδηλο στις διαθέσεις και στις δηλώσεις του. Από την τάση του να μας πείσει ότι είναι ηγέτης, μέχρι την τάση του να ξεχωρίζει από το «πόπολο», το οποίο τείνει να βλέπει αφ’ υψηλού. Διαφορετικός, πετυχημένος, λεφτάς, λες και οι έντιμοι φτωχοί είναι επιρρεπείς στην κλεψιά και στο λάδωμα.

Ατυχέστατες λοιπόν οι δηλώσεις ενός Προέδρου κράτους, όπου χιλιάδες πολίτες του ζουν με επιδόματα και την απόλυτη οικονομική και εργασιακή ανασφάλεια, πλην όμως τίμιοι, κύριε Πρόεδρε.