Οι Λεμεσιανοί πληρώνουν ακριβά τους πύργους

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Οι πύργοι στη Λεμεσό εκτός από κέρδη φέρνουν και βαρύ οικονομικό κόστος.

Μάλιστα η Κεντρική Τράπεζα χτύπησε χθες καμπανάκι, προειδοποιώντας ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο οι τιμές των διαμερισμάτων στη Λεμεσό αυξήθηκαν κατά 8,7%, ποσοστό πολύ υψηλότερο σε σχέση με το ρυθμό αύξησης των τιμών των οικιών και των διαμερισμάτων στις υπόλοιπες επαρχίες (μέσος όρος 1,6%).

Επίσης, προειδοποίησε ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων οδήγησε ήδη σε «μεγάλη αύξηση των ενοικίων στη Λεμεσό» και ζήτησε τη «στενή παρακολούθηση των εξελίξεων». Ακόμη, η Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε ότι 30% των πωλήσεων ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν το 2018 αφορούσε υπηκόους τρίτων χωρών εκτός της ΕΕ, ενώ ένα ποσοστό 20% αφορούσε υπηκόους άλλων κρατών-μελών της ΕΕ. Δηλαδή ένα στα δύο ακίνητα κατέληξε στα χέρια ξένων.

Οι επισημάνσεις της Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά ότι πέρα από τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, υπάρχει και βαρύ οικονομικό κόστος από την ανεξέλεγκτη ανέγερση πύργων. Μάλιστα, σε αντίθεση με τα κέρδη τα οποία καταλήγουν στα χέρια των λίγων οι οποίοι εμπλέκονται στην πώληση διαβατηρίων, το κόστος το πληρώνει η ευρύτερη κοινωνία και ιδιαίτερα οι Λεμεσιανοί, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υψηλές τιμές για την αγορά κατοικίας. Σε ορισμένες περιοχές είναι απαγορευτικό ακόμη και το ύψος των ενοικίων, το οποίο υπερβαίνει το μισθό του εργαζομένου.

Η κατάσταση έχει φτάσει σε πολύ οριακό σημείο, αφού οι επιπτώσεις από τους πύργους αναγκάζουν τους Λεμεσιανούς να μετακομίσουν σε άλλες περιοχές. Και αυτό είναι
ένα πρωτοφανές φαινόμενο: Να ανεγείρονται κτίρια και αντί να φέρουν ανάπτυξη για την ευρύτερη κοινωνία, να αναγκάζουν τους πολίτες να μετακομίζουν σε άλλες περιοχές. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε μερικά χρόνια στην παραλιακή περιοχή θα υπάρχουν μόνο πύργοι, οι οποίοι θα είναι και ακατοίκητοι αφού οι περισσότεροι επενδυτές αγοράζουν τα διαμερίσματα για να πάρουν διαβατήριο και όχι για να διαμείνουν σ’ αυτά. Οι πύργοι και γενικότερα η πώληση διαβατηρίων έφερε δισεκατομμύρια στην Κύπρο. Ωστόσο το πρόγραμμα πρέπει να μπει στη ζυγαριά και να προσμετρηθεί παράλληλα το κόστος σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Θα πρέπει να βρεθεί η ισορροπία, αφού η ανεξέλεγκτη κατάσταση η οποία επικρατεί σήμερα λειτουργεί σε βάρος της ευρύτερης κοινωνίας και ιδιαίτερα των Λεμεσιανών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy