Οι παίκτες κάνουν το σύστημα…

Του Τάσου Περδίου

Ο τίτλος έλκει την προέλευσή του από το ποδόσφαιρο στο οποίο είναι γνωστό ότι όσο καλός και αν είναι ένας προπονητής και όσο καλό και αν είναι το σύστημα το οποίο επιλέγει, εάν οι παίκτες είναι δεύτερης και τρίτης διαλογής, θα παίξουν μπάλα δεύτερου και τρίτου επιπέδου. Ο κανόνας ισχύει ποικιλοτρόπως. Όπως για παράδειγμα στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η οποία είναι ξεκάθαρο ότι είναι απολύτως απαραίτητη για να αφήσουμε πίσω μας ένα πεπαλαιωμένο σύστημα. Αλλά το πρώτο και κύριο, ήταν, είναι και θα παραμείνει οι παίκτες. Εν προκειμένω, οι τοπικοί άρχοντες που εκλέγουμε με την ψήφο μας.

 

Μπορείς να εφαρμόσεις το πιο σύγχρονο σύστημα Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον κόσμο. Αλλά υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι από μόνο του το νέο σύστημα, με δήμαρχο, για παράδειγμα, τον Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, θα απέτρεπε αυτό το εξωφρενικό σκάνδαλο με την πλατεία Ελευθερίας; Εννέα χρόνια για την αποπεράτωση μιας πλατείας είναι πρόβλημα που δεν επιλύει καμία μεταρρύθμιση.

Πάρτε τη Λεμεσό. Πιστεύει κανείς ότι για το γεγονός ότι η πόλη πνίγεται κάθε φορά που κατουρά ο στρούθος, φταίει οποιοσδήποτε άλλος πέρα από την ανεπάρκεια του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης; Ο Νικολαΐδης βγάζει μάτια ότι πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες από την πρώτη μέρα της ανάληψης καθηκόντων και κανένα νέο σύστημα δεν πρόκειται να το αλλάξει.

Υπάρχει και η αντίστροφη όψη. Την περασμένη Τετάρτη, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας επέβαλε δεύτερη ποινή φυλάκισης στον πρώην Δημοτικό Γραμματέα, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Εκεί όπου βρίσκεται και ο τέως δήμαρχος με τον οποίο υπηρέτησαν μαζί στον έκτο όροφο της Λεωφόρου Αθηνών. Ήταν η εποχή που το δημαρχείο της Λάρνακας ήταν άντρο διαφθοράς αντί στρατηγείο της ανάπτυξης της πόλης. Μετά ήρθε η δημαρχία Ανδρέα Βύρα.

Μαζί της ήρθαν ο νέος δημοτικός κήπος, η νέα δημοτική αγορά, το νέο Κοινοτικό Κέντρο, η νέα Λέσχη, καινούργιοι πλακόστρωτοι δρόμοι και πεζοδρόμια στο κέντρο, το νέο τέμενος Ζουχουρί, η συμφωνία για το λιμάνι και τη μαρίνα, η σταδιακή απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, η επίλυση των προβλημάτων με τις πλημμύρες. Θα μπορούσα να συνεχίσω, αλλά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι πρέπει όντως να προχωρήσουμε με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρώτα και πάνω απ’ όλα όμως, πρέπει να μάθουμε να ψηφίζουμε…