Οι παραδοχές Αναστασιάδη εκθέτουν την εξωτερική του πολιτική

43

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Οι πρόσφατες τοποθετήσεις – εκτιμήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, όπως αυτές εκφράστηκαν σε συνέντευξή του στο Bloomberg, επιβεβαιώνουν πόσο λανθασμένη και εθνικά επιζήμια είναι η μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική που επέλεξε να ακολουθήσει η διακυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. «Η Τουρκία», είπε ο κ. Αναστασιάδης, «αισθάνεται ότι δεν έχει περιορισμούς, λόγω των προσπαθειών των ΗΠΑ να διατηρήσουν τη χώρα στη δυτική συμμαχία». Μήπως ο κ. Αναστασιάδης πίστεψε ότι η Τουρκία έπαψε ποτέ να είναι ο στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ; Είναι πολιτική αφέλεια να πιστεύει ο κ. Αναστασιάδης ότι η στροφή της Κύπρου προς τις ΗΠΑ, με την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας ή με το νόμο Μενέντεζ – Ρούμπιο, με τον οποίο ουσιαστικά οι Αμερικανοί μάς υποδεικνύουν ποια εξωτερική πολιτική να ακολουθούμε, θα κέρδιζε την εύνοια των Αμερικανών σε βάρος της Τουρκίας.

Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και παρά το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί τη δική του πολιτική – ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία και αγορά των S400 -προκαλώντας και προβλήματα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ- διαπιστώνουμε ότι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επιμένουν ότι «η διατήρηση της Τουρκίας στη συμμαχία είναι προς το συμφέρον όλων». Μήπως πίστεψε ποτέ ο κ. Αναστασιάδης ότι απέναντι στις διαφορές μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονταν την Κύπρο; Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Κύπρο, λιμάνια και αεροδρόμια, για να εδρεύουν οι στρατιωτικές τους δυνάμεις που χρησιμοποιούνται ως ορμητήριο εναντίον γειτονικών χωρών, με τις οποίες η Κύπρος θα έπρεπε να διατηρεί φιλικές σχέσεις.

Όπως παραδέχεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «η διεθνής κοινότητα δεν έχει ενεργήσει για να αντιμετωπίσει τις κινήσεις της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ή το σχέδιό της να ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου». Γιατί άραγε; Είναι ένα πολύ σημαντικό ερώτημα που φαίνεται πως δεν μπορεί να αναλύσει και να απαντήσει σωστά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Έκανε λανθασμένες εκτιμήσεις, εγκαταλείποντας την πολυδιάστατη εξωτερική μας πολιτική. Ακολουθεί δυτική και φιλοαμερικάνικη πολιτική, η οποία στρέφεται και εναντίον των συμφερόντων της Ε.Ε., στην οποία η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος.