Οι «σοφοί» και το σβηστήρι

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Χωρίς μάσκες τα παιδιά κάτω των 12 ετών, μετά με μάσκες και ύστερα πάλι χωρίς μάσκες. Μονά θρανία στις τάξεις, ύστερα δύο θρανία ενωμένα για τρεις όμως μαθητές… και πάει λέγοντας. Προς το παρόν αυτό που γνωρίζουμε είναι πως τα σχολεία ανοίγουν στις αρχές Σεπτεμβρίου, αν και αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει.

Δεν γνωρίζω πώς οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών έχουν συμπεριφερθεί ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, η οποία σημαδεύεται από την πανδημία του κορονοϊού. Μόνο κάποιες πληροφορίες, όπως δημοσιεύθηκαν, για μείωση μαθητών/τριών ανά τάξη, για πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών, για υλικοτεχνικές αναβαθμίσεις. Γενικότερα αρκετές χώρες αύξησαν τα κονδύλια στον τομέα της Παιδείας για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις λόγω κορονοϊού.

Χωρίς να γίνεται σύγκριση, γιατί δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει και το τι γίνεται στις άλλες χώρες αλλά τι γίνεται στη δική μας χώρα και πώς η κυβέρνηση επιλέγει να συμπεριφερθεί στα ζητήματα αυτά, παρατηρούμε ότι δυστυχώς το αλαλούμ δεν έχει τελειωμό.

Κάποιοι ειδικοί, που κανείς δεν ξέρει ποιοι είναι αυτοί, κάθονται και αποφασίζουν τη μια μέρα καθολική χρήση μάσκας για όλα τα παιδιά. Μετά τις αντιδράσεις αποφασίζουν να αλλάξουν το μέτρο και η υποχρεωτική χρήση να περιοριστεί μόνο στα παιδιά από 12 ετών και άνω. Συνεπώς υπάρχουν δύο δεδομένα: Ή ότι λήφθηκε μια ορθή απόφαση αλλά λόγω των αντιδράσεων παραμερίστηκε, ή ότι από την αρχή η απόφαση αυτή δεν ήταν ορθή, απλά λήφθηκε για να κλείσουν στόματα λόγω της προχειρότητας χειρισμού που τυγχάνουν τα θέματα Παιδείας.

Είναι γεγονός ότι η φυσική παρουσία όλων των παιδιών στα σχολεία είναι σημαντική για πολλούς και διάφορους λόγους, παιδαγωγικούς, ψυχολογικούς κ.λπ. Είναι επίσης γεγονός ότι αυτή τους η επιστροφή θα πρέπει να συνοδεύεται από υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία να είναι ξεκάθαρα και μη διαπραγματεύσιμα στην εφαρμογή τους.

Εάν πρέπει να τοποθετηθούν μονά θρανία, τότε αυτό να γίνει. Εάν πρέπει να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη, τότε αυτό να γίνει. Εάν πρέπει να ενισχυθούν οι σχολικές μονάδες με επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό, τότε αυτό να γίνει. Αν χρειαστεί, γιατί προφανώς οι 3 μήνες δεν ήταν αρκετοί και οι προηγούμενοι 2 λόγω lockdown, τότε ας καθυστερήσει ακόμη λίγο η έναρξη των σχολείων, αλλά αυτή να εμπεριέχει την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών.

Επίσης, η φυσική παρουσία από μόνη της δεν είναι αρκετή, είναι και άλλα αυτά που πρέπει να γίνουν σε εκπαιδευτικά ζητήματα: να καλυφθεί ύλη, να γίνει αναπροσαρμογή προγραμμάτων και ύλης. Κάποτε υπήρχαν Συμβούλιο Παιδείας, Συμβούλιο Δημοτικής και Συμβούλιο Μέσης, σήμερα προφανώς μας έμειναν κάποιοι «σοφοί» που γράφουν αποφάσεις και αν μετά αλλάξουν γνώμη, τις σβήνουν και γράφουν άλλες…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy