Οι τοποθετήσεις Ακιντζί δίνουν ακόμη μια ευκαιρία στον Αναστασιάδη

88

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Σε θετική κατεύθυνση βρίσκονται οι τελευταίες τοποθετήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μ. Ακιντζί για το Κυπριακό και αυτό ίσως είναι η ύστατη ευκαιρία για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τις αξιοποιήσει ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, όπως προτείνει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, εγκαταλείποντας τις όποιες ιδέες περί χαλαρής ή αποκεντρωμένης ομοσπονδίας.

Ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την ετοιμότητά του να συναντήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να ανασκοπήσουν την έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ -θα δοθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 15 Οκτωβρίου- και να συζητήσουν το μέλλον του νησιού. Είναι έτοιμος, είπε, να συζητήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις ημερομηνίες για άνοιγμα των οδοφραγμάτων στη Δερύνεια και στο Απλίκι.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης διερωτήθηκε ποιες είναι οι σκέψεις του Προέδρου Αναστασιάδη για «τις μέχρι τώρα συμφωνημένες αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης που θέλει να μεταφερθούν στις πολιτείες», ενώ δεν δίστασε να διαφωνήσει με τη θέση της Άγκυρας για αλλαγή της βάσης λύσης, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν χρειάζεται να βγούμε εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ και ότι δεν θέλει τη συνέχιση του στάτους κβο».

Σημειώνουμε ακόμη διαφωνία Ακιντζί με τον Μ. Τσαβούσογλου για αναζήτηση λύσης εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ, καθώς και τη συνάντηση Αναστασιάδη – Τσαβούσογλου, συζητώντας θέμα «χαλαρής ομοσπονδίας».

Σε αυτή την κρίσιμη φάση του Κυπριακού, κατά την οποία κινδυνεύει να τορπιλιστεί η όλη προσπάθεια του Γ.Γ. του ΟΗΕ και να εκτροχιαστεί το Κυπριακό, ο κ. Ακιντζί ως Κύπριος ζητεί διάλογο για το μέλλον της κοινής μας πατρίδας. Σημειώνουμε ότι ο «υπέξ» του ψευδοκράτους, Κ. Οζερσάι, τοποθετείται πολύ διαφορετικά από τον κ. Ακιντζί και συνταυτίζεται συνεχώς και πλήρως με την Άγκυρα.

Το ερώτημα είναι τι κάνει τώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση Ακιντζί για να συζητήσουν το μέλλον της Κύπρου; Θα συνεργαστεί για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που έχουν μείνει στο Κραν Μοντανά, όπως ζητά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ; Θα καθίσει στο τραπέζι συνέχισης της διεθνούς διάσκεψης μέχρι τέλους ώστε να διαφανεί η τελική στάση της τουρκικής πλευράς και οι ευθύνες της ή θα ακολουθήσει το δρόμο τορπιλισμού της όλης προσπάθειας, οδηγώντας το Κυπριακό σε οπισθοδρόμηση και σε περιπέτειες και ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση;