Όλα χρειάζονται το χρόνο τους…

71

Tης Νικολίνας Φραγκουλλίδου

Ο κάθε άνθρωπος νιώθει την ανάγκη να φανεί χρήσιμος, την επιθυμία να χαράξει ένα στόχο στη ζωή του.

Το κάθε άτομο έχει την υποχρέωση να ανακαλύψει, να ακολουθήσει και να εκτελέσει τη μοναδική και ειδική αποστολή για την οποία ήρθε σε αυτό τον κόσμο. Θα πρέπει να θυμάστε ότι ο καθένας από εμάς κατέχει μια σημαντική και ξεχωριστή θέση και τον δικό σας ρόλο μόνον εσείς μπορείτε να τον καθορίσετε.

Δυστυχώς, ζούμε σε μια χώρα όπου τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό παράγοντα επίδρασης στην κυπριακή κοινωνία. Είναι σαν κάποιος να έχει ορίσει τι είναι σωστό και τι λάθος, σαν να μας έχει θέσει ένα χρονοδιάγραμμα. Ποια είναι η καλύτερη ηλικία ή καλύτερη εποχή να κάνεις τι.

Αν ρωτήσεις τους περισσότερους ποια είναι η κοινωνική εξέλιξη του ανθρώπου, θα σου δώσει μια απάντηση. Να τελειώσεις το σχολείο, να σπουδάσεις σε ένα καλό πανεπιστήμιο, να κάνεις μεταπτυχιακό, να βρεις μια δουλειά με καλά λεφτά, να παντρευτείς και να κάνεις οικογένεια. Και όλα αυτά θα ήταν προτιμότερο να τα κάνεις πριν από μια συγκεκριμένη ηλικία. Μήπως μετά σταματάς να ονειρεύεσαι, να κάνει σχέδια, να ζεις; Απόλυτα κατανοητό ότι αυτό θα ήταν το όνειρο του κάθε γονέα, να αποκατασταθεί το παιδί του.

Τι είναι όμως αυτό που πραγματικά θέλει κάποιος; Πώς μπορείς να εκπαιδευτείς όταν βλέπεις ένα ασταθές σύστημα παιδείας; Πώς μπορείς να πάρεις ένα πτυχίο όταν δεν έχεις λεφτά για να σπουδάσεις; Πώς μπορείς να ξεκινήσεις μια καινούργια ζωή όταν ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται περίπου στα 850 ευρώ; Και πώς μπορείς να κάνεις οικογένεια με τόσο λίγα χρήματα στην τσέπη;

Ο σκοπός της ζωής δεν θα έπρεπε αποκλειστικά να είναι η αποκατάσταση κάποιου, αλλά το κίνητρο να κάνει αυτό που χρειάζεται ώστε να δημιουργήσει το αποτέλεσμα που θέλει.

Υπάρχουν άτομα που αποφοίτησαν το πανεπιστήμιο στα 21 και βρήκαν αμέσως δουλειά, αλλά και άτομα τα οποία αποφοίτησαν στα 28 και τους θεωρούν υπερβολικά προσοντούχους. Υπάρχουν άτομα που δεν σπούδασαν αλλά παρ’ όλα αυτά ασχολήθηκαν με αυτό που αγαπούσαν από τα 18 τους χρόνια, αλλά και άτομα τα οποία βρήκαν δουλειά μετά τις σπουδές τους με ικανοποιητικό μισθό κι όμως απεχθάνονται αυτό που κάνουν.

Αυτό που πρέπει να καταλάβεις είναι ότι όλα χρειάζονται το χρόνο τους και θα πρέπει να συμβαίνουν ανάλογα με τους δικούς σου ρυθμούς. Θέσε τους στόχους σου και μη σταματήσεις ποτέ να προσπαθείς για το καλύτερο. Δεν υπάρχει ηλικία για την επιτυχία.

Κάποιοι φαίνονται τυχεροί στα 20, άλλοι στα 40 και άλλοι στα 60. Τα παραδείγματα άπειρα. Να είσαι υπομονετικός στη ζωή…