Όλα στο βωµό του εκκλησιαστικού κεφαλαίου

115
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ (Δ) συνομιλεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα (Α) κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, στην Λευκωσία, Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015. Ο κ. Α. Τσίπρας πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο όπου θα έχει διμερείς συνομιλίες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/PIO/ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Του Γιάννη Κακαρή

Απτόητη παραµένει η κυβερνητική προσπάθεια για πλήρη εξυπηρέτηση των συµφερόντων της Εκκλησίας, µε όποιο κόστος. «Εξάλλου τι αξία έχουν µερικά αρχαιολογικά ευρήµατα, µπροστά σε επένδυση δισεκατοµµυρίων;» «Στο κάτω κάτω δεν µπορούµε να θυσιάσουµε την ανάπτυξη για µερικές πέτρες». Αυτά τα λόγια θα µπορούσαν να είχαν ειπωθεί από το στόµα του αρχιεπισκόπου, προτάσσοντας την αναγκαιότητα ανέγερσης ακόµη µιας εκκλησιαστικής επιχείρησης.

Σαν τέτοια φαίνεται να είναι η αντιµετώπιση των αρχαιολογικών ευρηµάτων στο τεµάχιο της Εκκλησίας, από πλευράς κυβέρνησης, συνεχίζοντας στον ίδιο ρυθµό εξυπηρέτησης του κεφαλαίου (εκκλησιαστικού στην προκειµένη) ενάντια στον Πολιτισµό. Το όλο σκηνικό ξεκίνησε από το 2017, µε την κυβέρνηση να προχωρεί σε µια άνευ προηγουµένου απόφαση αποχαρακτηρισµού τεµαχίου, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ανασκαφές. Υπενθυµίζεται ότι είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του αρχιεπίσκοπου πως θα ανέβαινε στο τρακτέρ για να τα ξηλώσει όλα αν δεν δεν σταµατούσαν άµεσα οι αρχαιολογικές εργασίες.

∆ηµοσιεύµατα σχετικά µε την πορεία των ανασκαφών στη Γεροσκήπου αναφέρουν ότι οι αρχαιολόγοι βρίσκονται µπροστά σε κατάλοιπα που παραπέµπουν σε εντυπωσιακά σε µέγεθος κτίρια. Τα κατάλοιπα καταδεικνύουν πως το µέγεθος των κτιρίων παραπέµπει σε οικισµό, παλάτι ή ναό. Επίσης αποδίδεται στη διευθύντρια του Τµήµατος Αρχαιοτήτων ότι «τα κατάλοιπα στο κτιριακό σύµπλεγµα παραπέµπουν σε ιερό/ναό (νυµφαίο) αφιερωµένο στις Νύµφες, µε εµφανή την παρουσία νερού».

Παράγοντες της περιοχής υποστηρίζουν πάντως ότι τα κατάλοιπα που εντοπίζονται σχετίζονται µε τους Ιερούς Κήπους της Αφροδίτης. Μέσα από όλα αυτά που ακούγονται ο δήµαρχος Γεροσκήπου δηλώνει άγνοια για τα ευρήµατα αναφέροντας ότι «οι ανασκαφές συνεχίζονται χωρίς να φανεί κάτι καινούριο» και ότι η «ενηµέρωση που έχουµε είναι η ίδια µε ένα χρόνο πριν».

Οι δηλώσεις εγείρουν το ερώτηµα κατά πόσον ενηµερώνεται η Τοπική Αρχή ή αν αποκρύβονται πληροφορίες.
Επίσης ερωτηµατικά εγείρει η στάση της διευθύντριας να µην ανταποκρίνεται σε κάλεσµα σχολιασµού για τις εξελίξεις και τα ευρήµατα.

Το πλαίσιο ολοκληρώνεται, µε την Υπουργό Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου να τοποθετείται ξεκάθαρα για τις προθέσεις της κυβέρνησης, επαναλαµβάνοντας τη θέση ότι τα αρχαιολογικά ευρήµατα θα πρέπει να προστατευθούν συνυπάρχοντας µε την όποια ανάπτυξη, αφήνοντας να νοηθεί ότι δεν πρόκειται να ανασταλεί η άδεια για την «ανάπτυξη» της Εκκλησίας στο χώρο.

«Όποια και να είναι η εξέλιξη των ανασκαφών, η θέση παραµένει η ίδια -να προστατευθούν τα ευρήµατα, να τύχουν σεβασµού και να συνυπάρξουν µε οποιαδήποτε ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.