Όλα τα ’χε η Μαριωρή…

235

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου

Καζάνι που βράζει είναι ο χώρος της Παιδείας. Η κόντρα μεταξύ του αρμόδιου Υπουργού με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, με τους λεκτικούς διαξιφισμούς να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Οι συντεχνίες ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ ζητούν ανάμεσα σε άλλα την παραίτηση του αρμόδιου Υπουργού ενώ καλούν τον Κώστα Χαμπιαούρη να αρχίσει διάλογο από μηδενική βάση. Επίσης, προειδοποιούν ότι αν δεν αποσυρθούν τα μέτρα για τον εξορθολογισμό των δαπανών στον τομέα της Εκπαίδευσης, που προωθούνται με τη βούλα του Υπουργικού, δεν θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο. Κατά τη χθεσινή διάσκεψη Τύπου, οι εκπαιδευτικοί επανέλαβαν την ετοιμότητά τους να οδηγήσουν τα πράγματα στα άκρα, σε περίπτωση που ο Υπουργός δεν αλλάξει στάση. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι σήμερα πέραν των 13 χιλιάδων εκπαιδευτικών Δημοτικής και Μέσης, θα συγκεντρωθούν έξω από το Υπουργείο Παιδείας, για να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τις μονομερείς αποφάσεις του Υπουργού.

Και μέσα σε όλο αυτόν τον αναβρασμό που επικρατεί στο χώρο της παιδείας, κάνει την επανεμφάνισή του ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας. Θα μπορούσαμε εδώ να υιοθετήσουμε τη φράση, με λίγη τροποποίηση βέβαια, «Όλα τα ’χε η Μαριωρή… ο Αρχιεπίσκοπος της έλειπε». Και σιγά μην καθόταν ήσυχος στα αβγά του και στο «χρυσό» του θρόνο ο Χρυσόστομος Β’. Έπρεπε να κάνει αισθητή την επιστροφή του σε θέματα επικαιρότητας, αλλά αυτή τη φορά είπε να χωθεί και στα χωράφια της παιδείας με προκλητικό -κατά την άποψή μου- τρόπο. Ο Τόμμης Πάσης Κύπρου λοιπόν χαρακτήρισε απαράδεκτες και υπερβολικές τις απαιτήσεις των εκπαιδευτικών, έκανε λόγο για κοντόφθαλμο συνδικαλισμό ενώ κάλεσε τις οργανώσεις να επιδοθούν στην ορθή διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Ας μην ξεχνάμε ότι μέλη των εκπαιδευτικών συντεχνιών που κατηγορεί ο Μακαριότατος είναι και τα «δικά του παιδιά», οι Θεολόγοι. Αλλά δεν βαριέσαι. Ό,τι και να λέμε… άμα θέλει να κάνει του κεφαλιού του ο Αρχιεπίσκοπος θα το κάνει, διατυμπανίζοντας ό,τι θέλει.

Η όλη στάση του Αρχιεπισκόπου όμως προκάλεσε οργίλη αντίδραση στις τάξεις των μαχόμενων Θεολόγων της ΟΕΛΜΕΚ, οι οποίοι σε μακροσκελή τους ανακοίνωση αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι η πληροφόρηση που έτυχε ο Μακαριότατος, από αυτούς που λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις, ήταν διαστρεβλωμένη και μονόπλευρη. Επίσης τον ενημερώνουν ότι αν εφαρμοστούν οι απαράδεκτες ρυθμίσεις του Υπουργείου θα μείνουν στο δρόμο πέραν των 100 εκπαιδευτικών, μεταξύ των οποίων και πολλοί Θεολόγοι. Τον καλούν δε να κάνει δεύτερες σκέψεις για το καλό της δημόσιας παιδείας και να σταματήσει να γίνεται ακούσια συνένοχος στη διάλυση που επιδιώκουν κάποιοι.

Αλλά από ό,τι φαίνεται ο Παγκαριότατος δεν λέει να σιγήσει και να μη φυτρώνει εκεί που δεν τον σπέρνουν. Αντί να δει τα του οίκου του, ασχολείται με συνδικαλιστικά θέματα για τα οποία δεν τον ρώτησαν ούτε και ζήτησαν την άποψή του, ούτε καν σαν εργοδότης!