Όλα τα «μπράβο»… σε εσάς

72

Της Κάλιας Ανδρέου

Μπράβο στην υπεροψία σας, γιατί αυτή προδίδει την πεποίθησή σας ότι μπορείτε να υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας και αυτό μας κάνει να καταλαβαίνουμε τις προθέσεις σας.

Μπράβο στον αυταρχισμό σας, γιατί με αυτόν στενεύετε όλα τα περιθώρια ατομικής ελευθερίας και είναι κάτι που δημιουργεί όλο και περισσότερες αντιστάσεις.

Μπράβο σας που εξαγοράσατε κάθε ίχνος αξιοπρέπειάς μας και με αυτό κατανοήσαμε πλήρως τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές σας. Μπράβο σας, καθώς σιγά σιγά προδίδονται όλα τα πρόσωπά σας και χάρη σε αυτό ξέρουμε ποιους έχουμε απέναντί μας.

Μπράβο στην πλεονεξία σας, γιατί μ’ αυτή δεν ιδιωτικοποιήθηκε -τουλάχιστον- ο αέρας που αναπνέουμε.

Μπράβο στον “αυθορμητισμό” σας, γιατί έτσι προδίδετε το χαρακτήρα σας και τελικά αποδεικνύεται πόσο πολύ ψεύδεστε.

Το γεγονός ότι ο Δίπλαρος επικρότησε την προεδρική χάρη σε παιδεραστή ήταν το αποκορύφωμα των πολιτικών παιχνιδιών της κυβέρνησης. Το ότι υπέπεσε σε γλωσσικό ολίσθημα, δεν είναι καθόλου τυχαίο. Όχι μόνο επειδή δεν απολογήθηκε, αλλά επειδή προσέτρεξε στην επικρότηση αυτή, ως μια μεθοδευμένη απενοχοποίηση της κυβέρνησης. Ως ένα φτηνό επικοινωνιακό παιχνιδάκι. Όταν στον “αέρα” μπήκε σε διάλογο με τον δημοσιογράφο τον οποίο κατηγόρησε ότι διαστρεβλώνει τα λεγόμενά του, δεν έδειξε καμία διάθεση για αυτοκριτική και καμία πρόθεση να ανακαλέσει αυτά που είπε ή έστω να τα δικαιολογήσει ως ένα “ατυχές”, “γλωσσικό ολίσθημα”. Αντίθετα, οι εξηγήσεις του ιδίου για το πώς εννοεί το “μπράβο” όλο και πιο πολύ επιβεβαίωναν ξεκάθαρα το σκοπό του.

Δεν είναι μόνο ο Δίπλαρος όμως που εκφράζεται με αυτό το υπεροπτικό ύφος, που υπό τις απειλές για μήνυση σε δημοσιογράφο, είχε την εντύπωση ότι θα εκφοβίσει. Ότι θα επέμβει στην ελευθερία της έκφρασης.

Πριν από αυτό είχε σταλεί από τα γραφεία του ΔΗΣΥ απάντηση προς τις δηλώσεις Δ. Χριστόφια για την προεδρική χάρη σε παιδεραστή ως εξής: “Ποιος είπε ντροπή. Ο Δημήτρης Χριστόφιας”.

Τα δύο αυτά περιστατικά, σε ένα συμπέρασμα παραπέμπουν. Στην αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίζει τις κρίσεις που η ίδια δημιουργεί. Είτε επικροτώντας τα ανεπανόρθωτα λάθη της, είτε νομίζοντας ότι μπορεί να αποπροσανατολίσει από την ουσία, ανατρέχοντας στο παρελθόν. Ένα παρελθόν που κατασκευάστηκε κυρίως από τα ΜΜΕ, τα οποία έχουν πλοκάμια στο Προεδρικό όπως και αποδείχθηκε τις προηγούμενες μέρες, ξεκινώντας από ρεπορτάζ της “Χ”.

Μπράβο λοιπόν γι’ αυτό που είσαστε… γιατί χάρη σε σας καταλάβαμε -θέλω να ελπίζω- ότι κάθε λανθασμένη επιλογή έχει και τις συνέπειές της.

Ας δεχτούμε λοιπόν τις όποιες συνέπειες των επιλογών μας ελπίζοντας όμως ότι από αυτές μάθαμε και κάτι.

Ίσως την επόμενη φορά να είμαστε πιο προκατειλημμένοι. Ίσως μέχρι τότε μάθουμε τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις του “γοητευτικού – παραπλανητικού” πολιτικού λόγου.