Όλο και κατοχυρώνεται το χαλλούμι, χωρίς να κατοχυρώνεται!

284

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Προβληματισμό, καθώς και σοβαρά ερωτήματα προκαλούν τα όσα συμβαίνουν γύρω από την κατοχύρωση του κυπριακού χαλλουμιού ως προϊόντος με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Ετοιμάστηκε ο φάκελος για το χαλλούμι, υπήρξαν αντιδράσεις και διαφωνίες, αποσύρθηκε, ετοιμάστηκε άλλος φάκελος, κατατέθηκε και πάλι αποσύρθηκε και η υπόθεση δεν έχει τελειωμό… Υπάρχουν και δικαστικές αγωγές εναντίον της κατοχύρωσης του χαλλουμιού.

Παρουσιάζεται μια εικόνα αποσυντονισμού και ασυνεννοησίας. Κινδυνεύουμε να χάσουμε σοβαρές δικαστικές υποθέσεις και μαζί και την κατοχύρωση του χαλλουμιού.

Είναι τραγελαφικά τα όσα έχουν συμβεί τελευταία στο Υπουργείο Εμπορίου. Ενώ θα έπρεπε να παρουσιαστεί εκπρόσωπος του υπουργείου ενώπιον του βρετανικού δικαστηρίου, όπου διεξάγεται δίκη σε βάρος του κυπριακού χαλλουμιού, κάπου χάθηκαν οι οδηγίες και ο φάκελος και τελικά δεν εκπροσωπήθηκε η Κύπρος στο βρετανικό δικαστήριο. Αποτέλεσμα, ο Γενικός Εισαγγελέας να ζητά εξηγήσεις και να ανησυχεί ότι υπάρχει σοβαρός νομικός κίνδυνος η σημαντική αυτή μάχη να χαθεί, μαζί και η κατοχύρωση του κυπριακού χαλλουμιού.

Για την γκάφα στο Υπ. Εμπορίου διατάχθηκαν δύο έρευνες και αναμένονται τα αποτελέσματα. Ελπίζουμε τελικά να μη την πληρώσει μόνο ένας υπάλληλος, αλλά να αναζητηθούν και πολιτικές ευθύνες για εκείνους που επιβλέπουν και καθοδηγούν τη σοβαρή αυτή υπόθεση που αφορά την κατοχύρωση του χαλλουμιού.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ εδώ και πέντε σχεδόν χρόνια δεν μπόρεσε να πάρει εκείνες τις αποφάσεις, οι οποίες να οδηγήσουν στην κατοχύρωση του χαλλουμιού. Διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός μεταξύ των δύο αρμόδιων Υπουργείων Εμπορίου και Γεωργίας.

Υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στις ενέργειες που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν. Αντίθετα, διαπιστώνουμε μια κινητικότητα από άλλες ανταγωνιστικές χώρες της Κύπρου, οι οποίες διεκδικούν για λογαριασμό τους την κατοχύρωση του χαλλουμιού.

Η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ αποτελεί κορυφαίο ζήτημα με πολιτικές, εμπορικές και οικονομικές προεκτάσεις και θα έπρεπε να ήταν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Οι καθυστερήσεις των τελευταίων πέντε χρόνων βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και λειτουργούν σε βάρος της κατοχύρωσης του χαλλουμιού και επιτρέπουν σε άλλες χώρες να διεκδικούν την κατοχύρωσή του.